PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107938
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

No właśnie, czytał ktoś? Warto?

Za krótki.

ocenił(a) film na 10
un_seen

masz serio książke?? polskie wydanie?? podaj namiary jeśli możesz:P

un_seen

ja czytalem to nowela nie ksiazka:)
mam jak chcesz to sie odezwij gg 2684516

ocenił(a) film na 7
un_seen

Tutaj się wpiszę na temat filmu, bo jest ku temu ważny powód ;]

Otóż Alan Dean Foster napisał powieść na podstawie scenariusza tego klasycznego horroru s-f.

Otóż każdy, komu spodobał się klimat filmu powinien zapoznać się z nią.
Czytając książkę, a zaraz po jej zakończeniu włączając film byłem nim nieco rozczarowany. Książkowa historia jest absolutnie zbieżna z filmową, jednak rozbudowano ją w niektórych elementach, a przede wszystkim jest mniej rwana, chaotyczna. Czytając ją mamy wrażenie upływającego czasu, przestrzeni lodowej pustyni, ekstremalnych warunków oraz odosobnienia i psychozy jaka ogarnęła załogę stacji.
Dodano wiele elementów z normalnego życia załogi, pozmieniano niektóre wątki, części pozmieniano szczegóły, Windowsa przemianowano na Sandersa etc.

Co prawda nie jest to pisarstwo pierwszej wody, raczej prosty język opowiadania przygodowego, jednak na tle filmu wypada zdecydowanie lepiej.
Szczerze polecam lekturę - allegro, biblioteki, antykwariaty. W normalnej sprzedaży chyba nie ma.

Co do filmu... to klasyk, rzecz dobra i wciąż mająca swoją moc.
Niestety jako że powieść daje to samo, tylko że wzmocnione oraz w lepszej formie, nie mogę już rozpływać się nad filmem Carpentera tak jak wcześniej.
7/10

Muszrom

ojj wiele bym dał za już nawet za samego e-booka :(
ale ja gdzieś wyczytałem że film zrobiono na podstawie książki ale nie chce spierać się co było pierwsze ;P
Wiem jedynie tylko że w książce załoga jest liczniejsza i że w filmie jak pieski uciekały to w książce jeden z nich był zarażony i pożywiał się innym i tylko tyle. Miałem możliwość zdobycia książki ale osoba chciała abym zrobił przelew a potem by wysłała... jakoś nie mam zaufania do takich "zakupów" ... chętnie bym przeczytał i odesłał ale wiadomo jak to z ludźmi bywa ? :)

ocenił(a) film na 7
jason86

Na obwolucie książki jest napisane, że powstała na podstawie scenariusza do filmu, z resztą tak samo piszą na wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Thing_%28film%29#Books_and_comics

Dla specjalnych fanów jest jeszcze ta gra komputerowa, z tego co pamiętam to średnia, ale dziś pójdzie na każdym "kalkulatorze"
oraz komiksy (sequele filmu) od Dark Horse Comics -> myślę, że rzecz może być warta uwagi.
Skoro jednak nawet o polski ebook tak ciężko, to i znalezienie tych komiksów (po angielsku oczywiście) może być ciężkie.

Ja polecam jednak biblioteki publiczne - 98% tego co przeczytałem pochodzi z nich, także `Coś`.

Muszrom

komiksy widziałem w grę grałem czułem klimat filmu ;) a komiksy da rade z filestube.com dla mnie ich zdobycie nie było problem nie mam na myśli papieru

hmm poszukam ale wątpie czy będzie. Polecam książkę GEN ;)

ocenił(a) film na 10
un_seen

Ja osobiscie nie spotkałem się z książką (nigdzie nie potrafie jej dostać), obczaiłem tylko internetowe wydanie "Who Goes There". Wolalem po polsku więc darowałem sobie opowiadanie po angielsku.

Jesli chodzi o klimaty podobne, to kiedyś czytałem podobną książkę w podobnej tematyce, tyle że całkowicie inny motyw przewodni - pośród ekipy był zabójca. Książka trzymała raczej średni poziom, szczególnie w zakończeniu gdzie killerem okazał się ksiądz. Niemniej jednak ze względu na podobną tematykę łyknąłem książke oczekując podobnego klimatu.

Dziwie sie, ze tak malo jest tego typu podobnych filmów. Jasne mamy jakieś przebłyski w stylu AvP (początek filmu), Whiteout (marna kopia nadrabiająca jeno umiejscowieniem akcji) oraz Leviathan (chyba najlepsza kalka, chociaż w ogolnym rozrachunku jest to kreacja mocno przeciętna). No ale to nawet średnio-udane produkcje nie są.

Gra była bardzo dobra. Wiadomo zrobili z tego strzelanine, no bo co innego miano zrobić co sprzedałoby się.

Jeśli chcecie poczuć lekką nutę klimatu "The Thing", polecam:

1. In the mouth of madness - jedno z opowiadań Lovecrafta (ogólnie cała jego bibliografia jest IMO równie rewelacyjna i posępna)
2. Amnesia - The Dark Descent, Penumbra Trilogy, Cryostasis - trzy rewelacyjne gry, które garściami czerpią z genezy strachu pierwotnego - szczególnie ostatni tytuł spodoba Wam się ze względu na tematykę (rosyjski lodołamacz o napędzie atomowym zamrożony w lodzie).
3. Mimo wszystko Leviathan - atmosfera nieufności i wzajemnych podejrzeń.

PS. Byłbym wdzięczny za jakikolwiek materiał związany z książką...

ocenił(a) film na 10
Golan

Chyba "In the MOUNTAINS of Madness".

użytkownik usunięty
Golan

Właśnie zainstalowałem grę Cryostasis. Klimat b. zbliżony do filmu "The Thing".