PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4713}

Coś

The Thing
1982
7,5 108 tys. ocen
7,5 10 1 107938
8,4 63 krytyków
Coś
powrót do forum filmu Coś

Witam głównie przez ostatnie lata oglądałem współczesne kino, czasem coś klasycznego z przeszłości, ale chciałbym teraz zobaczyć jak najwięcej filmów tego typu - czas powiększyć kinoteke o całe lata 70-80-90te;), jestem po seansie w ostatnim czasie Dziecko Rosemary, Omen, Egzorcysta, The Thing, Carrie, proszę o pomoc w innych produkcjach co tylko się da:) pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
djibril_2

Lata 80te:
* Zemsta po latach
* Smętarz dla zwierzaków
* Strefa mroku
* Christine (Carpenter)
* Zły smak
* Lśnienie (koniecznie!)

Lata 90te:
* Drabina Jakubowa
* W paszczy szaleństwa (Carpenter)
* Ukryty wymiar (Sci-Fi)
* sickboy polecał mi jeszcze film "To", ale nie widziałem

foxx76

dzięki bardzo;) widziałem tylko 2 z tych filmów dlatego będzie troszkę rozrywki...pzdr

ocenił(a) film na 10
djibril_2

"To"(1990) jest świetnym filmem. A tak poważnie. Znać tytuł to jedno, a mieć go w swojej prywatnej kolekcji to często zupełnie co innego. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
anonimowy

To ja polecę coś od siebie :)

The Beyond(1981)
Dead & Buried (1981)
Dellamorte Dellamore (1994)
Evil Dead 1,2 & 3 (1981-1992)
Lost Boys (1987)
The Howling (1981)
Phantasm 1,2,3 & 4 (1979-1998)
Nightbreed (1990)
Zombie Flesh Eaters (1979)
Dawn fo the Dead (1978)
Silver Bullet (1985)
Lifeforce (1985)
House (1986)

I oczywiście Hellraiser. Ale tylko pierwsze 3 części, z naciskiem na jedynkę.

ocenił(a) film na 10
klajsterbelej

Następnym razem wypiszę kolejne :) Miłych wrażeń życzę, ale nie szukaj tych filmów w sklepach internetowych, bo większości tam nie ma. Jak będziesz miał szczęście, to w dobrej wypożyczalni na VHS-ach coś jeszcze będzie. A poza tym, to tylko torrenty, niestety.

ocenił(a) film na 10
klajsterbelej

Gratuluję dobrej pamięci. Jak się już widzi tytuł to można powiedzieć, czy się już film widziało, czy też nie. Czasami przypomnienie sobie tytułu filmu oglądanego kilkadziesiąt lat temu nie jest takie proste. Wypożyczalnie nawet te dobre wyprzedawały filmy VHS kilka lat temu za symboliczną złotówkę. Jak ktoś coś dostał to miał szczęście. Kto od lat zbiera takie filmy to wie jakie są szanse znalezienia wyżej wypisanych i to bez względu czy będzie to VHS, czy DVD. Ostatnio wydano w boksach 4 pierwsze części Hellraisera z piątą płytą z dodatkami za 45 zl i wszystkie 7 części Koszmaru z ulicy wiązów za 100 zl. Mozna tez dostac Lsnienie (1980) za 40 zlotych, a nawet Narzeczoną Frankensteina (1935) za 20 zlotych. Niestety podane przeze mnie przykłady to wyjątki.

ocenił(a) film na 10
anonimowy

Heh, dobra pamięć to jedno, a druga sprawa to to, że po prostu jestem fanem horrorów w szczególności z lat 70-tych,80-tych i 90-tych, i na takowych się wychowywałem. Sam mam dopiero 19 latek :) Teraz niestety pozostało mi tylko ściąganie, dopadłem kilka świetnych tytułów dzięki temu, albo wspomniane kasety VHS. Maksymalnie wpienia mnie fakt, że nawet większości klasyków nie można dostać na DVD. A tego "Hellraisera" w specjalnym boksie mam i trzymam w honorowym miejscu (Hurrey!).
Z innych, niewymienionych w temacie, jeszcze mi się przypominają:

From Beyond (1986)
Deepstar Six (1989)
Creepshow (1982)
The Hidden (1987)
Bad Moon (1996)
Superstition (1982)
Tremors (1990)
From a Whisper To A Scream (1987)
Necronomicon (1994)
Pumpkinhead (1988)

I jak już mówiłem torrenty lub VHS. Ne gwarantuję, że każdy z tych filmów będzie dla Ciebie, djibril 2, równie świetny i wart zapamiętania jak dla mnie, to tylko moje faworyty. I to nie wszystkie. I nie, nie ograniczam się tylko do horrorów, jakby kto pytał, po prostu to mój ulubiony gatunek, tyle. Albo po prostu zajrzyjta do moich ulubionych, jest tam tego sporo. Uff, się rozpisałem.

ocenił(a) film na 10
klajsterbelej

Jak się przejdziesz po kioskach to może trafisz jeszcze na specjalne wydanie Kina Domowego za 20 złotych z dwoma filmami Zeder (1983) i Świt żywych trupów (1978) w rewelacyjnej jakości obrazu i dźwięku. Wcześniej trzeba było zapłacić 20 złotych za jeden. Niektórzy nie ściągają filmów z internetu.

ocenił(a) film na 10
anonimowy

Ja też nie tylko ściągam, (tylko gdzieś w 90% tak robię :P), jeno mówię, że znaczna, przeważająca WIĘKSZOŚĆ jest trudna do dorwania. O tym "Świcie..." to wiem, a tego "Zeder" to muszę obadać, bom jeszcze nie widział. W sumie zapomniałem o tym, że różne magazyny i gazety to jeszcze jeden sposób na dostanie trudno dostępnych filmów. Mam nadzieję, że polscy dystrybutorzy nie poprzestaną na tym i będą wydawać u nas kolejne klasyki.

ocenił(a) film na 10
klajsterbelej

Jak się zbiera te filmy od lat to ma się całkiem sporo wydań sklepowych i prasowych. Faktycznie jest wiele tytułów, których nigdy nie widziałem w sprzedarzy.

anonimowy

dzięki bardzo za kolejne filmy, w miarę możliwości spróbuje oglądnąć jak najwięcej, choć sam przyznam 2-3kompozycje o dziwo już miałem okazję oglądać na VHS bądź przypadkowo natrafiłem u kumpli;) pozdrawiam