Czy mi się wydaje czy Hector kulał? Ale tylko w "szkieletowej" wersji? Nie wiem czy dosyć dobrze się przyglądałam, ale we wspomnieniach (w scenie z de la Cruzem) chyba z jego chodem wszystko było ok. Czyżby zgubił którąś kostkę;)?
Myślę, że to nadinterpretacja - po prostu chodziło o wprowadzenie humorystycznego akcentu nawiązującego do tego, że w wielu filmach o zombie/kościotrupy, chodzą one bardzo powoli i nieumiejętnie, jakby kulały ;) Z tego co pamiętam, w innych scenach Hektor nie kulał.
Nie, nawet na innych (oprócz tego z fragmentem z: "co ty, szkielety wcale tak nie chodzą") trailerach, widać, że lewą stopę stawia lekko do wewnątrz. Np. w dostępnym na yt fragmencie "Coco - Coś do oclenia", gdzieś w okolicach 13 sekundy widać jak biegnie. Poza tym dość mocno było też widać to w scenie gdy razem z Miguelem szli pożyczyć gitarę, ale nie mogę jej znaleźć na yt. Nie widać tego było za to kompletnie gdy tańczył o.o
To może niedopatrzenie? A może jakoś niefortunnie skręcił kostkę gdy został otruty i upadł na ziemię?
No właśnie znalazłam na stronie Pixara takie króciutkie info, że Hector kuleje zupełnie celowo. Taki charakterystyczny chód inspirowany był chodem Ratso z "Nocnego Kowboja". Ale nie podają żadnego konkretnego wyjaśnienia, ot, jest jak jest, nie każdy musi chodzić tak samo. W sumie też racja, przynajmniej widać, że się starali i każda postać jest inna:)