PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=752260}

Coco

2017
8,3 198 tys. ocen
8,3 10 1 197814
7,9 55 krytyków
Coco
powrót do forum filmu Coco

Na początku nie interesowałam się tą animacją. Plakat nie wydawał mi się specjalnie zachęcający, poza tym po Vaianie (czyli kolejnej historii o wyzwolonej córce wodza, co to księcia nie potrzebuje, to tak jakoś...) i wtedy usłyszałam w radio, że Coco nominowane jest do Oscara i zaczęli dzwonić rodzice zachwyceni zarówno historią jak i animacją i mówili, że płakali jak bobry.
Zdecydowałam, że idę.
Nie zawiodłam się. Historia jest piękna, nie ma kretyńskiego żartu a la kraina lodu, jest treść.
Moim zdaniem to bajka pokazująca dzieciom jakie jest prawdziwe znaczenie Święta zmarłych. Nie chodzi o rewię futer i botoksowych "poprawek" czy
zgadywankę "od kogo ten wieniec i znicz?" tylko o pamięć. Pamięć o tych, którzy odeszli bo odeszli tylko z tego świata ale znikną zupełnie wtedy, kiedy zupełnie znikną z naszej pamięci.
Zastanawiałam się dlaczego w kinie płaczą dorośli a nie dzieci i doszłam do wniosku, że wynika to z tego, że dorośli wiedzą jak to jest stracić kogoś. Dzieci jeszcze nie.
Poza tym izoluje się je od takich wiadomości i rozmów. "Nie bierz dziecka na cmentarz" "nie bierz dziecka do szpitala". Tymczasem wszelkie szpitalne oddziały dziecięce pokazują, że bardzo często dzieci radzą sobie dużo lepiej niż dorośli z chorobą i odejściem. Nie komplikują, nie kombinują, nie panikują.
Mało który rodzic po seansie, na pytanie dziecka - czemu płakał? odpowiadał szczerze. Zazwyczaj słyszałam: a bo głowa mnie boli, oczy szczypią, a bo mama to taka płaczliwa... A przecież można opowiedzieć dziecku o swojej ukochanej babci czy dziadku czy innym bliskim, którego bajka ożywiła w pamięci.
Opowiedzieć jak ważne są relacje te żywe prawdziwe a nie lajki na fejsie.
Opowiedzieć jak ważna jest pamięć.