PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=573838}
6,8 69 tys. ocen
6,8 10 1 68509
5,7 7 krytyków
Colombiana
powrót do forum filmu Colombiana

7/10

ocenił(a) film na 8

Od kiedy zobaczyłam reklamę filmu w TVN wiedziałam , że muszę go obejrzeć bo zapowiadał się całkiem ciekawie .... < Nie oglądałam samego początki filmu bo się spóźniłam dopiero od momentu kiedy mała Cataleya jest na polji i wymiotuje > w każdym razie; Gdy przypomniałam sobie o filmie po kilku minutach szlak mnie jasny trafił , ponieważ pierwsze moje wrażenie było takie , że kilka sceny było niczym wycięte z " Leon Zawodowiec " np. w tedy kiedy wuj wyjmuje broń i zaczyna strzelać albo Cataleya mówi, że chce zostać zabójcą no sorry ale mi się to jednoznacznie kojarzy z Matyldą . Lekko sceptyczna postanowiłam dalej oglądać film i nie żałuje bardzo fajny i ciekawy film. Zoe Saldana idealnie pasowała mi do tej roli za co kolejny + i dzięki wielki że nie był to kolejny film w stylu " piękna agentka w szpilkach ratuje świat " całkiem przymnie się oglądało. Normalnie za film dałabym 8 a może nawet 9 , ale...
Czy on umiała czytać w przyszłości no sorry... Ja rozumiem , że życie to seria przypadków ale bez przegięć; trafiła do więzienia < w to mogę uwierzyć > ale tak przypadkiem policjant odpowiedzialny za kamery nie zwraca na nie uwagi tak przypadkiem facet który włącza wiatrak nie uruchamia alarmu z powodu kupka w z wodą w elektryce < no tak zapomniałam to takie oczywiste > i tak przypadkiem mężczyzna idzie akurat w w tej chwili do toalety.... No serio ona czytała im w myślach czy miała kontrole nad przyszłością bo już sama nie wiem .. ja rozumiem że ktoś może powiedzieć że to był skrupulatny plan ale czy tylko ja uważam , że trochę przesadzili .

ocenił(a) film na 8
aga553

Zgadzam się, że nie pokazali słodkiej agentki która wymachuję bronią, ale tak naprawdę nikt w to nie wierzy. Wydaje mi się, ze to zależy od doboru aktorki, Zoe ma większe jaja niż nie jeden facet. Jest seksowna, ale przy tym jest silną i przebiegłą osobą. Też dla mnie to było dziwne kiedy wszystko co zaplanowała było tak rozbudowane, że momentami myślałam, że głowna bohaterka to robot, ale może to też świadczy o tym , że posiada zdolności analityczne :)

ocenił(a) film na 8
karoljna94

Zgadzam się ...

aga553

oczywiście, że Zoe widziała przyszłość, bo jest nieślubną córką Nicolasa Cage z filmu Next i posiada te same zdolności co on a nawet lepsze bo Cage w tym filmie znał przyszłość tylko na dwie minuty naprzód. A nasza bohaterka planowała wszystko z dużo większym wyprzedzeniem. Poza sceną w więzieniu było jeszcze kilka innych nierealnych scen i wątków, mnie np. ukłuła w oko końcowa scena ucieczki szefa mafii samochodem, w którym na kolację czekały już pieski. SPOILER Jakim cudem Zoe wiedziała, że bandzior ucieknie, że uciekać będzie samochodem i że będzie uciekał właśnie tym a nie innym (furgonetka była jednym z kilku pojazdów w podziemnym garażu)? Pomijam już niedorzeczny fakt, że zanim Zoe rozpoczęła rozpierduchę od wystrzelenia z bazuki, to musiała najpierw niepostrzeżenie zakraść się do garażu z dwoma rotwailerami, następnie wyjść na zewnątrz i walnąć w dom rakietą. Chodziła sobie po posesji mafiosa (strzeżonej lepiej niż Bank Ameryki) tam i z powrotem i nikt jej nie zauważył, dziwne :).
Żeby nie było, że mi się film nie podobał, nic z tych rzeczy. To znakomite kino rozrywkowe, a takie mniej lub bardziej nierealne sceny (w Colombianie są z gatunku tych "bardziej")) są w każdym filmie, bo film to nie życie.

ocenił(a) film na 7
aga553

Trafiłaś sedno z tym niewiarygodnym przewidywaniem przyszłości. Faktycznie mocno przesadzili.