PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=573838}
6,8 69 tys. ocen
6,8 10 1 68509
5,7 7 krytyków
Colombiana
powrót do forum filmu Colombiana

Trochę bajka dla dużych dzieci,w niektórych momentach miałem uśmiech zażenowania na twarzy,patrząc na to co wyczynia ta szczuplutka,witka kobitka,która bardziej pasowała by na zawodową modelkę,gdzie te atrybuty kobiecej urody są bardzo porządane.Mimo że gibka w niektórych zadaniach przy eliminowaniu przeciwników było to bardzo pomocne,nawet trochę stylizowała się na kobietę kot,no ale to nie ta bajka(nie mylmy gatunków!).Czyli juz wiemy realistycznie nie będzie nawet w konwencji filmowej,gdzie pewne reguły można naginać.
Juz nawet nasza Angelina gdzie też chucherko(anorektyczka?)też potrafiła zdziałać cuda,ale w przeciwieństwie do Saldany,miała charyzmę no i niby była szkolona przez profesjonalistów podobnie jak Nikita..Tutaj nasza bohaterka bóg wie przez kogo była ćwiczona,szkolona,nie poświęcono temu wątkowi ani jednej sceny(umownie przez wujka makaroniarza),po prostu nasza kobieta kot te swoje predyspozycje wyssała z mlekiem matki,dlaczego tak mniemam a no popatrzcie na pierwszą scenę filmu jak ucieka jako małe dziecko przez zgraję doświadczonych przestępców....
Wiem,wiem,skupiłem się na jednym aspekcie,no ale to mnie bardzo drażniło podczas oglądania.W ogóle film czerpie garściami pomysły z innego czyli Leona Zawodowca,no ale wyszło to jak o zgrozo profanacja arcydzieła.
Podsumowując już,temu "dziełowi" konstukcją fabularną najbliżej do Szybkich i wściekłych,jest szybko,naiwnie i niekoniecznie sensownie(wujek przy małej ostrzelał w dzień pierwszy lepszy samochód by zachwilę spokojnie się oddalić),obejrzeć i zapomnieć.

ocenił(a) film na 5
aronn

Oczywiście chodziło mi o Angelinę w Salt(bo nie wspomniałem)...No ale znowu w Wanted wyszła znowu komicznie.

ocenił(a) film na 3
aronn

Dlaczego w starszych filmach starano się zachować choćby POZORY realizmu - patrz właśnie Leon czy Nikita, Zabójcze bronie, Die Hardy (pamiętam jak wykłucaliśmy się z kumplami o to czy w dwójce Willis mógł przeżyć katapultę z samolotu do którego terroryści nawrzucali granatów) Ostatni skaut itp. a ze współczesnego widza robi się idotę ??? Losy nieśmiertelnego bohatera stają się obojtne dla widza - myślę że poza lenistwem scenarzysty i reżysera dochodzi jeszcze łatwy dostęp do efektów CGI czego najlepszym przykładem jest maxymalnie skopana 4 część Dia Hard z Willisem biegającym jak małpa po skrzydle myśliwca pionowego startu - takie bzdury to robił Cameron w Tru Lies ale TO BYŁA KOMEDIA szpiegowska a nie film na serio...

ocenił(a) film na 5
RogerVerbalKint

Tak odnośnie Die Hard 4,było kilka przegięć,szczególnie scena gdzie Bruce robił fiku miku na skrzydle myśliwca...Gdy jeszcze w trzech wcześniejszych częściach ta granica niedorzeczności nie została przekroczona(powiedzmy)to juz w czwórce na pewno...Szkoda bo to jedna z moich bardziej ulubionych serii no ale z drugiej strony czego sie można było spodziewać akurat po tym reżyserze....

ocenił(a) film na 4
aronn

Film opłaca się zobaczyć tylko dla aktorki którą przyjemnie się ogląda no i ja np. za dzieciaka lubiłem Rambo i Komando więc sentyment został do takich obrazów. Spodziewałem się trochę więcej:(

ocenił(a) film na 3
aronn

Zgadzam sie w 100% ze to gniot a najlepsza scena jest w basenie pomyślcie którędy ona do niego weszła raczej nie przez filtr ha bo by sie nie zmieściła no ty wychodzi że weszła dwa okienka wcześniej żeby wyjść dwa okienka dalej hhhhaaaaa a widac ją i tak było wiec moze trzeba bylo sie nie moczyc i isc górą

ocenił(a) film na 7
milek1983mm_filmweb

Oczywiście na posterunku Policji są szyby wentylacji w których swobodnie mieści się człowiek, są one w celach przez które swobodnie można się wydostać. Do tego super baza danych Policji, wystarczy jedno zdjęcie gdzie widać pół twarzy i drugie z kamery i mamy 100 % zgodnośći. Naciągane ale mi się film podobał.

ocenił(a) film na 6
aronn

Ja jestem zdania że BOSKA Zoe Saldana sprawdziła się jako wyrachowana i bezwzględna zabójczyni. Może i nie jest tą dorosłą Matyldą, jaką chcieliby zobaczyć fani "Leona", ale nie można jej odmówić uroku osobistego i magnetyzmu, jaki emanuje z jej postaci.

Poza tym, "Colombiana" to bardzo zgrabnie i prosto sklecona historyjka o zemście, z kilkoma świetnie zrealizowanymi scenami akcji. Może i film jest przewidywalny do bólu, ale za to jakże przyjemny w odbiorze.

ocenił(a) film na 4
tomucho77

Boska ( pamiętaj, że to tylko kwestia gustu) Zoe Saldana to nie film, jest tylko jego częścią. Ona jest bardzo ładna, ale zagrała naciąganą postać w naciąganym filmie. To chyba najprostsze podsumowanie.

ocenił(a) film na 6
Aquariuspnf

A gdyby tą "część" tj za Zoe zagrała np. Maggie Gyllenhaal też twierdził byś że ta Boskość Zoe to tylko kwestia gustu i że jej uroda nic nie wnosi do filmu ?

ocenił(a) film na 4
tomucho77

Tak. Kieruję się kreacją aktorską i sposobem odgrywania roli (według własnego zdania oczywiście) a nie tym w jaki sposób uroda aktorki wpłynęła na film.

ocenił(a) film na 5
aronn

zgadzam się w 100%.