PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1173}
6,5 2,5 tys. ocen
6,5 10 1 2534
5,0 5 krytyków
Czarne słońca
powrót do forum filmu Czarne słońca

10/10

ocenił(a) film na 10

Ten film to psychodeliczny raj dla wyobraźni. Jego zakończenie jest równie niejasne i pozostawia równie szeroko otwarta furtkę dla domysłów, jak zakończenie K-Paxa. Od strony muzycznej film jest jednym wielkim teledyskiem Kultu, więc jeśli ktoś lubi twórczość Kazika Staszewskiego, to ten film jest dla niego pozycją obowiązkową !!!

ocenił(a) film na 7
Welczer

Nie jestem pewna czy ludzie oceniają ten film tak wysoko tylko dlatego, że go nie rozumieją ...

ocenił(a) film na 10
matyliano

A Ty go rozumiesz?

ocenił(a) film na 7
Welczer

Nie mam wyrobionego zdania, ale osoba która ocenia go na 10 pewnie wie więcej na jego temat.

ocenił(a) film na 10
matyliano

10 daję filmom które w jakiś sposób wiążą się z moim życiem, którym udaje się pokazać mi coś co czuję, że mam w sobie. Komuś innemu ten film może wydać się nudny, bo brak w nim efektów specjalnych i wartkiej fabuły, ale ja daje mu 10, bo pokazuje mi zakamarki mojej duszy i przypomina mi klimat czegoś co kiedyś przeżyłem. Tego filmu nie trzeba rozumieć, trzeba go poczuć.

ocenił(a) film na 7
Welczer

Rozumiem, ale nie pomogło mi to odnieść się do tego filmu. Dlatego też 7/10 - film dobry bo to "coś innego", nowatorskie podejście do stosunków międzyludzkich. Być może kiedyś wrócę do tego filmu i ocenię go inaczej po kolejnym obejrzeniu.

ocenił(a) film na 10
matyliano

koń

ocenił(a) film na 3
Welczer

krowa

schiz

Odnośnie interpretacji filmu, myślę że warto spojrzeć na ten artykuł:) http://tocosnowego.blox.pl/2012/07/Portret-autentycznych-polskich-seryjnych-i.ht ml

ocenił(a) film na 3
PanStanislaw

może i oparty na jakichś faktach.
to go nie czyni lepszym.
odwrotnie.
bylby lepszy jakby trzymal sie faktow a nie byl snujem o obcym i pseudorodzinie+milicji

schiz

Tam jest dużo faktów. Dużo, nawet bardzo dużo. Tylko trzeba umieć je wyłapać. Należy pamietać że to nie jest paradokument w stylu W-11, tylko fabularna i artystyczna wizja. Zresztą, przed filmem chyba nie ma nawet napisu "oparty na faktach".

Natomias gdyby film trzymał się tylko faktów , nie byłby tak ciekawy i interygujący. Motyw obych miał oddać zagubienie bohatera, pseudorodzina to już fakt, milicji też był znany. A że fakty był pokazane tak a nie inaczej: Licencia Poetica.

A odnośnie Wencla to jedna z interpretacji (chociaż pasuje jak ulał), autorzy filmu o ile mi wiadomo nigdzie nie napisali że robią film o takiej a nie innej postaci. Więc nie jest to film na faktach i takowych się trzymać nie musi. Co wciąż moim zdaniem nie uchybia temu filmowi, wciąż jest on mroczny, oryginalny i nietypowy.

ocenił(a) film na 3
PanStanislaw

pewnie ze nic film nie musi.
dla niewiedzacych o mordercy [99,99%] widzow to belkot, snuj i bezsens.
dla wiedzacych.....to tez belkot i zlepek bez sensu scen. jak bylaby studencka wprawka dalbym 3+ ale jako pelen film 1+ [+ za muzyke a raczej tytulowa piosenke].
dobry do obejrzenia po popijawie........lub przed namydlaniem sznurka dla samobojcow.

ps. kiedys wygralem kasete audio z soundtrackiem i z rzadka sluchalem nie widzac filmu