PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375448
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

4/10

ocenił(a) film na 4

Jedna myśl: "Podziemny Krąg" dla kobiet.

użytkownik usunięty
pachomir

też odniosłem takie wrażenie

użytkownik usunięty
pachomir

To ciekawe bo mnie nic tam nie przypominało podziemnego kręgu. Nie ma żadnej tajnej grupy, o której nie do końca wszystko wiadomo, nie ma żadnych zadań dla członków i dziwnych testów, nie ma wyimaginowanego bohatera i nie kończy się dobrze.

ocenił(a) film na 4

Hehe read between the lines

użytkownik usunięty
pachomir

Hehe zdanie po angielsku nie doda ci zajebistości. Oświeć mnie więc, co tak bardzo przypominało ci PK, bo mnie nic.

ocenił(a) film na 4

Pomyśl o samej kreacji bohaterki, nie przypomina ci tego co przeżywał Norton w PK? :) Aler ego...

użytkownik usunięty
pachomir

Ani trochę. Norton widział w Tylerze coś w stylu wzoru, idola, wolnego ducha, a Nina widzi w Lily rywalkę i boi się tej mrocznej strony. Poza tym, Nina chciała i próbowała obudzić w sobie czarnego łabedzia a Norton robił to podświadomie i wcale tego nie chciał.

ocenił(a) film na 4

Nie mówię o relacjach między Niną a Lily tylko między Niną a samą sobą - Zachowanie Niny też było podświadome - syndrom Jeckyla i Hydea i stąd moje porównanie :)

użytkownik usunięty
pachomir

To bardzo, bardzo słabe porównanie z Kręgiem. To tak jakby powiedzieć, że Przerwana lekcja muzyki i Tomb rider są podobne, bo w obu jest Angelina Jolie.

ocenił(a) film na 4

Nieprawda - myślę, że te porównanie jest jak najbardziej logiczne.

użytkownik usunięty
pachomir

W takim razie źle myślisz.

ocenił(a) film na 4

Nie możesz zarzucić mi złego toku myślenia. W tym przypadku i ja mam rację i ty masz rację albo oboje jej nie mamy. Moja wypowiedź na temat tego filmu zależy od punktu widzenia, ty masz inny niż mój i dlatego się nie zgadzamy. Ciesz się trochę wolnością wypowiedzi.

użytkownik usunięty
pachomir

Jeśli mam wolność wypowiedzi, to, tak na logikę, mogę zarzucać ci zły tok myślenia

ocenił(a) film na 4

A ja mogę się z Tobą nie zgodzić.

użytkownik usunięty
pachomir

Ta rozmowa straciła już sens. Najlepiej będzie ją zakończyć.

ocenił(a) film na 4

racja

pachomir

To się też tyczy ciebie bo FC to nie tylko film o rozdwojeniu jaźni i o bójkach.

ocenił(a) film na 9
pachomir

porównując te dwa filmy zawężasz Fight Club do filmu o zaburzeniach psychicznych, co mogą robić osoby bardzo ograniczone.

ocenił(a) film na 4
zagrobela

a w Fight Club główny bohater był zdrowy mentalnie?

ocenił(a) film na 9
pachomir

nie, jednak proponuję Ci przeczytać jeszcze raz moją wypowiedź.

ocenił(a) film na 8
pachomir

Ja bym powiedział, że to raczej "Zapaśnik" dla kobiet. Filmy są identyczne.

użytkownik usunięty
patrykDJ2009

Zapaśnik był o niebo lepszy

patrykDJ2009

Początkowo to miał być jeden film, ale Arofnofsky rozdzielił to. Film moim zdaniem oczywiście lepszy od "Zapaśnika" który broni się rolą Rourke'a przede wszystkim. "Czarny Łabędź" dałby radę nawet bez Portman.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

Co do Portman to się nie zgodzę... jak dla mnie to ona stanowiła film i film bez niej na pewno nie byłby tym samym.

patrykDJ2009

Tym samym by nie był, ale oprócz niej film dalej by się bronił, ale byłby o wiele słabszy. Beza Rourke'a "Zapaśnik" byłby filmem poniżej przeciętnej.

użytkownik usunięty
neo_angin

Zapaśnik nawet bez Rourke'a byłby filmem wybitnym

Nawet z nim nie jest filmem wybitnym tylko bajką ku pokrzepieniu serc jakich wiele. Co prawda świetnie zagraną i dobrze wyreżyserowaną.

użytkownik usunięty
neo_angin

skoro nazywasz Zapaśnik bajką to w takim razie czym jest Requiem dla snu i Czarny łabędź?

Filmami psychologicznym? Łabędź to świetna historia o nadmiernych ambicjach i popadaniu w obłęd. Jeszcze z piękną warstwą audiowizualną. Requiem ma świetną warstwę plastyczną co uwielbiam w filmach i w połączeniu z klimatem, aktorstwem to świetny film. Nie musi być tytanem fabuły bo to nie ten gatunek. On ma przedstawić pewne rodzaje zachowań, a nie zaskakiwać zwrotami akcji. "Zapaśnik" to taka typowa bajeczka dla hamburgerów ku pokrzepieniu serc, aczkolwiek świetnie zagrana. Przez cały film się czuje że to już gdzieś było. I tak najsłabszy film Aronofskyego. PI nie widziałem tylko jego. Najlepszy to Łabędź i zdecydowanie moje top100.

użytkownik usunięty
neo_angin

filmami psychologicznymi??? Bahahahaha.
Requiem dla snu to nic innego jak film dla młodzieży który ma na celu odstraszyć ich od narkotyków.
Czarny Łabędź - natomiast jest pseudo-psychologiczna historii bazująca na starych i oklepanych trickach.
Zapaśnik - dla hamburgerów, dla pokrzepienia serc - kipisz sobie? Prawdziwy film o nieprawdziwym sporcie i bez żadnych tanich trików filmowych, opowiadający o człowieku, który zniszczył sam siebie, poświęcając całkowicie swojej dyscyplinie, która nadawała jego życiu sens.

według krytyków Zapaśnik zdecydowanie najlepszy wśród filmów Aronfosky'ego
http://www.films101.com/d10070r.htm

nawet jedyną nagrodą którą jak na razie zdobył Aronfosky jest Złoty Lew właśnie za Zapaśnika

pachomir

Zgadzam sie co do asocjacji z Fight Clubem, ale dlaczego akurat dla kobiet tego nie rozumiem. Bo glowną bohaterką jest kobieta? Litosci... ;)