PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375448
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Film za bardzo przerażający. psychopatyczny

ocenił(a) film na 10
kaska_87

Film z założenia miał taki byc, więc jak nie gustujesz w takich klimatach, to pewnie nie przypadł ci do gustu. Mi się bardzo podobał, własnie ze względu na tą psychodeliczną atmosferę.

ocenił(a) film na 6
Missila

Dokładnie, jeśli ktoś lubi takie film to na pewno mu się spodoba

ocenił(a) film na 9
kaska_87

A po co idziesz na takie filmy, skoro takich nie lubisz....? Założenie było przejrzyście zarysowane wcześniejszymi reklamami, a i sam gatunek jest jasno określony. Nigdy takiej postawy nie zrozumiem.

ocenił(a) film na 10
Missila

Dokładnie, mam jak ty:)

ocenił(a) film na 9
Fantassia

I dokładnie ja też. :)

kaska_87

z tego właśnie powodu dałam 7/10. te wstawki jak z horrorów to nie dla mnie. wiec film obejrzałam omijając te fragmenty (starałam się).
tak to bym dała 8

ocenił(a) film na 10
Pfl

Wszystko jest dla ludzi. :P Mi się podobał. Fajnie było obejrzeć coś tak odmiennego i Oscarowego. Wcześniej jakoś nie miałam przyjemności obejrzeć filmu z Natalie. Jedyne obleśne sceny to minetka..

ocenił(a) film na 9
niepokorna_ja.

Mnie też się film podobał. Paradoksalne te psychodeliczne, przerażające sceny zamiast odstraszać - przyciągają mnie. Bardzo lubię takie kino, bo jest niekonwencjonalne i wymykające się wszelkim regułom. Aronofsky stworzył tym samym swój własny styl - przerażający, bo bardzo dobitnie pokazujący brutalną rzeczywistość - niekiedy za pomocą przerażających symbolów i metafor. Genialny. Ale racja, że ten film nie musiał się każdemu podobać - ja osobiście lubię takie kino.

ocenił(a) film na 8
Monaco_filmweb

"Pokazujący (...) rzeczywistość"? Nie mów mi tylko, że codziennie widzisz dzewczyny zamieniające siewę w łąbędzie.

ocenił(a) film na 6
Regray

Któż to wie :D

użytkownik usunięty
Regray

Raczej dziewczyny którym się wydaje że zmieniają się w łabędzia.

ocenił(a) film na 9
Regray

Ales wygodnie wyciął i zinterpretował moją wypowiedź, która nie tyczyła się tylko "Czarnego łabędzia". Poza tym rzeczywistość nie oznacza, że coś widzimy codziennie - a osoby, które tak bardzo dążą do wyznaczonego celu, że zatracają rzeczywistość jednak można spotkać dość często - przykładem jest prezes największej opozycyjnej partii w Polsce. :)

ocenił(a) film na 10
Monaco_filmweb

Mam tak samo jak ty - takie ,,odważne" i psychodeliczne sceny zrobiły na mnie ogromne wrażnie i pamiętam je do dziś. Zaznaczam, że nie należę do tego gatunku ludzi, który na widok TYCH scen podśmiechują się, czy ( nie myślcie tylko, że ze mną coś nie tak ) albo czują się zażenowani i wolą odwrócić wzrok. Nie, ja to przyjmuję raczej spokojnie ( chyba, że chodzi o sceny gwałtów, a kilka takich mocnych w filmach już widziałam - wtedy serducho mi się o całą klatkę piersiową obija;/).
I dobrze ujęte pojęcie ,, brutalnej rzeczywistości". Dla większości ludzi rzeczywistość, to praca, szkoła dom i co tam jeszcze ( zależy od człowieka, naturalnie ) ale dla ludzi chorych ( a już szczególnie psychicznie, jak w Czarnym Łabędziu ) ich świat może być horrorem. Dla nich te omamy i halucynacje to rzeczywistość. I to właśnie jest najgorsze.

ocenił(a) film na 9
Pfl

Oceniasz film, a nie swój gust i uprzedzenia...ludzie już chyba kompletnie zatracili umiejętność wyartykułowania znaczenia i tym bardziej zrozumienia z użyciem słowa obiektywizm...