PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375431
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Po takich produkcjach, jak Pi, Requiem dla snu czy Źródło nadleciał zaledwie dobry - Czarny łabędź. Niestety nie jest to zbyt głębokie studium psychologiczne i artystyczne ludzkiego obłędu, pasji, szaleństwa czy żądzy i ambicji. Tytułowy Czarny łabędź, mający symbolizować ciemną stronę ludzkiej natury [ Na "Do u wanna fakkk the girl?" też odpowiadam : Nie] nie jest wirem, który zanurzy nas w głębinach nieuświadomionych do końca pragnień i utajonych lęków, będących często motorem poczynań człowieka.
Aronofski nie dał też szans, paradoksalnie[!], rozwinąć skrzydeł N. Portman,która wg mnie spisała się świetnie a mogła odegrać rolę swojego życia.

W sztuce , jak ktoś już powiedział, tylko wybitne jest dobre.
Czekam na prawdziwego "seducing swan" w wykonaniu tego reżysera.

ocenił(a) film na 6
thuscomethusgo

Mam podobne zdanie. Jest to dobry film ale bez rewelacji. Czytając opinie spodziewałem się czegoś naprawdę niezłego więc się trochę zawiodłem. Wiem że do tego filmu już nie wrócę w przeciwieństwie do poprzednich filmów Aronofskiego.

ocenił(a) film na 7
thuscomethusgo

Widzę, że podobne opinie nie są zbyt częste. Zwykle albo się nad filmem zachwycają, albo krytykują.

Również jestem podobnego zdania. Z tą różnicą, że Pi niezbyt mi się podobał. W każdym bądź razie Czarny łabędź to raczej nie jest szczyt możliwości Aronofsky'ego