PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375448
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Mam 14-lat, puścili nam ten film w szkole. Nie rozumiem zbytnio dlaczego ten film jest tak wysoko w rankingu. Kiedy go oglądałem ( na siłę ) to przysypiałem. NIKOMU z mojej klasy nie podobał się ten film, z nikim innym nie miałem okazji o nim gadać. Tak więc, jeżeli masz mniej niż 16 lat - nie oglądaj, bo cię nie zainteresuje. :)

ocenił(a) film na 8
Vedkonner

14-latkom puścili w szkole film z ćpaniem, piciem, seksem, masturbacją i samobójstwem? No, no :P

criav

Nie takie rzeczy się oglądało. :D A te wszystkie rzeczy, które wymieniłeś były i tak w bardzo słabej postaci.

ocenił(a) film na 8
Vedkonner

To jeśli chcesz te rzeczy w lepszej jakości to niestety musisz obejrzeć inne gatunki filmu. I skąd wiesz , że - 16 się nie spodoba ? Mam znajome w tym wieku i im się podobało. Zależy od gustu i dojrzałości.

ocenił(a) film na 10
Vedkonner

Film mógł wydawać Ci się nudny, ponieważ jak sam to podkreśliłeś - masz 14 lat, co może mówić, że miałeś problemy ze zrozumieniem treści filmu. Raczej nie jest to "możliwe", a pewne. Black Swan jest tak skonstruowany, aby trafić do każdego człowieka i wniknąć głęboko do jego psychiki w jakikolwiek sposób, a brak interpretacji tego filmu, wnioskuje brakiem jakiejkolwiek reakcji i znudzenia. Nie rozumiem, dlaczego też napisałeś, że osobo poniżej 16 roku życiu film się znudzi, lub ich nie zaintryguję o.O. To nie jest zależne od wieku, a od dojrzałości psychicznej, która u każdego jest inna... . "Czarny Łabędź" mną bez szczelnie wstrząsnął i odruchowo zaintrygował. Widząc napisy na koniec filmu, ledwo co mogłam otrząsnąć się z szoku i ledwo przypomnieć sobie swoje imię. Również mam 14 lat. Dziękuję.

ocenił(a) film na 9
littlemonsterlg

"Tak więc, jeżeli masz mniej niż 16 lat - nie oglądaj, bo cię nie zainteresuje. :)" Ohohohohahahah XD Gdy oglądałam ten film miałam 15 lat i jakoś mi się spodobał. Ale hmm, trochę Cię rozumiem. Chyba każdy film potrafi stracić urok gdy ogląda się go w klasie pełnej rozgadanych kokoch i narwanych czternastolatków. A jeśli to jednak nie od tego zależy- no cóż, każdy ma swój gust. "Widząc napisy na koniec filmu, ledwo co mogłam otrząsnąć się z szoku i ledwo przypomnieć sobie swoje imię." Moja ziomka.

Szalony_Krasnolud

a ja nic z niego nie zrozumialam chyba nie dla mnie tego typu filmy xd

ocenił(a) film na 9
Inspire

No dobrze, kiedy tu weszłam, chciałam napisać "To pewnie dlatego, że masz czternaście lat. Ja mam dwadzieścia trzy i po tym filmie nie potrafiłam zebrać szczęki z podłogi", ale po wypowiedzi littlemonsterlg cofam. Cóż, nie mam znajomości wśród czternastolatków, więc nie mam pojęcia, jak ten film odbierali:) dojrzałość psychiczna pojawia się w różnym wieku, a u niektórych (nie mam tutaj na myśli Ciebie, Vedkonner, a raczej mojego brata, który po tym filmie potrafił tylko powtarzać, że to za lesbijskie sceny Natalie Portman musiała dostać Oskara) nie pojawia się w ogóle, a i gusta są różne. Ale cóż, ja w ogóle wielbię Aronofsky'ego, więc "Czarny łabędź" jest... po prostu w moim stylu;)

Vedkonner

Wow.. Chciałabym, żeby czasem w mojej szkole puścili nam coś innego niż ekranizacje lektur.

ocenił(a) film na 10
akniezka1

Racja, ja też chciałabym aby puścili coś takiego.

użytkownik usunięty
Vedkonner

Moim zdaniem głupotą jest puszczanie tego typu filmów nastolatkom - wydaje mi się, że on powinien być od 18- stu lat.

ocenił(a) film na 9

Kultura powinna byc dla wszystkich. A trzymanie młodziezy szczelnie pod kloszem moralności i tabu, aby wypuscic ich nagle w zły świat w dniu ukończenia 18 jest bezsensowne. Uwierz - w dzisiejszych czasach młodzież ogląda nie takie filmy. Nawet wyżej autor tematu ci napisał, że dla niego seks, cpanie, picie, masturbacja i samobójstwo ukazane były w słabej postaci.

epidemia

Tu masz rację.

użytkownik usunięty
Vedkonner

nam puszczali go w przedszkolu....