PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375431
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

To chyba jedyny film jaki dotąd widziałem który dostał Oskara za jakieś 20parę ostatnich minut. Jakieś dobre 90% filmu porusza się w kategorii 6/10 dopiero rzeczone "minuty" śrubują wynik do 9/10. Przynajmniej ja to tak odebrałem a co wy o tym sądzicie.

alterrego

Ja też tak miałem tylko że na początku miałem dać z 5 /10 ale po końcowych minutach podniosłem do 7/10 przez samą końcówkę nie podniosę o zbyt wiele , film mi się bardzo dłużył bardzo irytowała mnie główna bohaterka .
Oceniłem tak nisko ponieważ tuż przed tym filmem oglądałem gran torino i ten film był nieporównywalnie lepszy , spodziewałem się też bardziej zmyślnej fabuły po jaraniu się kolegi i też fabuły trudniejszej do zrozumienia ( przy której trzeba byłoby usiąść i na chwilę pomyśleć )
A tu wszystko było zbyt banalne do interpretacji oraz dla mnie był miejscami zbyt przewidywalny .

ocenił(a) film na 9
ENDmOstER

Taka drobna dygresja ... Cała fabuła opiera się na motywie chorej ambicji napędzanej lub będącej napędem do choroby psychicznej. Tyle że co do przewidywalności fabuły i jej słabego rozwoju czuję że zostało to rozmyślnie przeciążone w jednym kierunku na zasadzie "symptomów" choroby a potem dopiero jej drastycznego ataku ... Ja to bardziej odbieram jako skrajnie nie wymiarowe w stosunku do zapotrzebowania kina na skrajne emocję budzone przez "kasowe" produkcję. To pokazuję jacy jesteśmy przyzwyczajeni do fajerwerków a kiedy dostajemy ich sporo ale krótko to nam coś nie Trybi.