selene.
nie widzisz tego?
ten sam reżyser!
powielony film.
tak jak wiesz inglorious basterds są w sumie powieleniem reservoir dog
wiem, że bez sensu mnie ta opinia denerwuje, bo została napisana tylko i wyłącznie po to żeby ten użytkownik mógł pokazać się na forum i popisać jakim to jest wspaniałym krytykiem...
ale takie tezy trzeba poprzeć jakimś argumentem !!!
do innych komentujących ten komentarz ;) brawa za dystans , ja nie wytrzymałam.
Historia życia w trudnym otoczeniu, osoby z zaburzeniami psychiki... sytuacja taka sama jak w Requiem dla snu... Może wcześniej ta sytuacja dotyczyła większej ilości osób uwikłanych w całą historię, ale mimo to pomysł nie jest świeży. TO JUŻ BYŁO. Nie trzeba być krytykiem żeby to dostrzec.
zaburzenie psychiki nierówna się lubię sobie przyćpać herę.
stres i niestabilność emocjonalna nie równa się lubię sobie przyćpać herę.
nawet jeśli następstwami przyćpania heroiny jest niestabilność emocjonalna. tam oni sami na siebie ściągają to, tutaj na nią spada.
oczywiście, że to już było. było dużo filmów o chorobie psychicznej, o mrocznej części duszy, i reżyserowali ją zarówno europejczycy jak i amerykanie.
tak samo jak było dużo filmów o wojnie, ale nadal szeregowiec ryan nie jest powieleniem platoon.
a dróżnika powieleniem prostej historii.
jeśli w taki sposób oceniać filmy to powinno być tylko jakieś 80 filmów nakręconych w historii.
"Historia życia w trudnym otoczeniu" ??? Przecież to wspólny motyw 80% filmów! Szukasz dziury w całym. Jedyna analogia to taka sama dieta Sary Goldfarb i Niny Sayers (grejfrut+jajko).
Tak na serio, poważniejszą analogią z Requiem jest skrzywiona relacja dziecka z rodzicem, przerośnięte ambicje, matka totalnie zaabsorbowana życiem dziecka. Ale tak jak pisze kacper to jest motyw-rzeka, można go przerabiać na 1000 sposobów i wciąż odkrywać coś nowego. Szekspir całe życie pisał o motywie winy-kary, czy tzn że powielał się??
to nie chodzi o powielenia, chodzi o zatracenie w temacie, jakim jest balet dla bohaterki, jakie ma ambicje, czego chce, co inni od niej oczekują.
rezyser nie powielił schematu, zaproponowal widzowi wkroczenie w problem obłedu niny. requeim także jest problematyczne, ale na komletnie inny temat.
brawo dla darrena, bo bezwatpienia odnalazł swoją ścieżkę