PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375448
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Przeczytałem wiele dobrych recenzji, obejrzałem trailer i nastawiłem się na niezapomniany seans. W efekcie otrzymałem coś, czego szczerze mówiąc się spodziewałem. Film bardzo efektowny, ale zarazem męczący. Raz mamy dramat, zaraz potem horror, a wszystko to przepełnione metaforami i urojeniami głównej bohaterki. Oczywiście, co chciał pokazać reżyser wiadomo, jednak moim zdaniem mocno przekombinował. Mnóstwo tu niepotrzebnych wątków, jak choćby erotyczne wizje Niny, ciągłe irytujące głosy śledzące bohaterkę, po pewnym czasie będące nie do zniesienia... Zastanówmy się, czy człowiek byłby zdolny aż do takich czynów dla jednej roli? Widzę w tym jedno wielkie efekciarstwo i chęć zmieszczenia w 100 minutach filmu wszystkich możliwych gatunków.

Z zachwytami nad rolą Mili Kunis bym był ostrożny. Było jej w filmie niewiele, a to co zobaczyłem, nie przekonało mnie do tego, by robić z niej kolejną niespodziankę typu Jennifer Hudson za "Dreamgirls". Natalie z kolei dobrze wcieliła się zarówno w białego, jak i czarnego łabędzia, chociaż jej "łagodniejsza odmiana" była po pewnym czasie irytująca. Męczyły mnie te płaczliwe oczy i bezsilny głos. Ale chyba na tym polega kunszt aktorski, by sprawić, że widz maksymalnie zintegruje się z postacią...

Film jako całość dobry, ale momentami przekombinowany. 8/10 za taniec Natalie :)