PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375431
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

"Czarny łabędź" jest w mojej ocenie filmem wybitnym. Aronofsky wnikając w świat
tancerek baletowych pokazuje jak wiele trzeba poświęcić, aby dojść do celu, by coś
osiągnąć. Jest to jak uzależnienie, można się w tym zatracić w takim stopniu, że
spowoduje to nieodwracalne zmiany w życiu. Obserwując życie Niny, z pozoru zwykłej
dziewczyny, tyle tylko, że z wygórowanymi ambicjami, jesteśmy świadkami jej stopniowej
przemiany, uzewnętrznienia jej ciemnej strony charakteru. Uważam, że reżyser
przedstawił to genialnie.
Film nie jest tylko psychologicznym dramatem, ale też trzymajacym w napięciu thrillerem.
Aronofsky łączy świat realny z wymyślonym za sprawą schizofrenii Niny. Posługuje się
przy tym z pozoru(podkreślam z pozoru) tandetnymi środkami z użyciem efektów
specjalnych, ale są one najlepszym rozwiązaniem, by ukazać, że "Jezioro łabędzie", w
którym ma wystąpić Nina odbywa się tak naprawdę nie tylko na scenie(być może jest to
tylko jedna z interpretacji). Świetnie zawiązne są też kolejne wątki i skoplikowane relacje
pomiędzy poszczególnymi postaciami.
Strona wizualna jest perfecyjna. Poczynając od niesamowitych zdjęć(kocham pracę
kamery u Aronofskiego), a kończąc na wspaniałej muzyce. Nie gorzej wypada aktorstwo.
Szczególnie rewelacyjni są Kunis i Cassel, ale to co zrobiła Portman to istny
majstersztyk. Bezbłędnie wcieliła się w można powiedzieć dwie różne od siebie postaci.
Chyba dawno żadna aktorka nie dokonała czegoś podobnego.

Co do Oscarów to sądzę, że będzie kilka nominacji, ale pewnie skończy się jedynie
statuetką dla Portman(mam nadzieję, że nie będzie tak jak z Rourke), bo Akademia
jakoś pomija filmy tego reżysera.

Dla mnie "Czarny łabędź" jest jak dotąd najlepszym filmem roku i zasługuje na ocenę
10/10. Dawno nic nie wywarło na mnie takich emocji.

ocenił(a) film na 10
saruman22

Zgadzam się w 100% i podpisuje obiema rękami( i nogami). Ja się po prostu ciesze, że wreszcie się nie zawiodłam! Już zaczęłam wątpić w kino, a tu takie cudo! Co do Oacarów... Jestem niezmiernie ciekawa jak to się potoczy;) wydaje mi się, że walka rozegra się pomiędzy "social network" a "czarnym łabędziem"... ja stawiam bardziej na to pierwsze, uważam jednak, że lepszym filmem jest "Czerny łabędź". Akademia lubi taki "amerykański sen"... Aczkolwiek z drugiej strony "Black Swan" nie dostał nagrody w Wenecji, a jak wiemy, ONI nie lubią Europy.. No więc walka pasjonująca. Zobaczymy jak to się ułoży po Golden Globe.

ocenił(a) film na 8
saruman22

Zgadzam się z autorem, film emocjonalnie hipnotyzujący i póki co mój ulubiony w tym roku, jednak wątpię by zaistniał mainstreamowo bądź na gali oskarowej. Chciałbym się mylić :/

użytkownik usunięty
saruman22

"uzależnienie" - mało trafne spostrzeżenie. Przypomina mi się pewien kawał:

-Babciu, widziałaś może moje tabletki z napisem LSD?
-Pie*dol tabletki! Widziałaś tego smoka w kuchni?!

ocenił(a) film na 10
saruman22

Zgadzam się w 100% z autorem tematu. Ten film to coś niesamowitego, magicznego, zaskakującego. Cieszę się, że zdecydowałam się na obejrzenie go, pomimo sporej ilości negatywnych komentarzy. A Natalie Portman udowodniła, że jest ponadprzeciętną aktorką. Pozdrawiam :)