PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375448
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Nie do końca rozumiem zakończenie. Czy ona umarła?
Wiem głupie pytanie:(

ocenił(a) film na 9
sentia

*SPOILER* Tak raczej umarła , ponieważ widzimy białe światło. ;)

ocenił(a) film na 6
xmuffins

hehe białe światło to reflektory ;)

w sumie to niewiadomo :D

ocenił(a) film na 9
fnh81

Aha . No ale można zawsze to tak zinterpretować . :)
A co do śmierci to mogła np. się wykrwawić . No ale nie wiadomo . ;)

ocenił(a) film na 6
xmuffins

każda opcja jest mozliwa :)
ja ciag dalszy widze tak, że ją odratowali bo przeciez ten kawałek który sobie wbiła nie był jskiś bardzo długi i wylądowała ostatecznie w psychiatryku :P

ocenił(a) film na 4
sentia

Mam nadzieję, że tak. Okropna psychopatka z niej była, kto wie do czego byłaby zdolna, gdyby przeżyła. :/

ocenił(a) film na 10
sentia

Oj, raczej umarła. Znaczy się ja jestem o tym przekonana na 100%, ale jak ktoś wcześniej powiedział - wszystko zależy od interpretacji. Po pierwsze: miała bardzo duży krwotok i tego raczej by się nie odratowało. PS, ktoś napisał w poprzenim komentarzu, że ten kawałek szkła wcale nie był długi - fakt, nie był, ale myślę, że większe znaczenie ma to, jak głęboko był wbity i czy uszkodził jakiś organ wewnątrzny. A sądząc po tym, jak duży był ten krwotok kiedy leżała na materacu, to raczej tak, chociaż do tego wszystkiego doszło jeszcze wycieńczenie fizyczne.
Po drugie: uważam, że zmarła ponieważ na to wskazuje zakończenie ,, Jeziora Łabędziego". Cały film był niezwykle symboliczny, ale to inna sprawa. Ostatecznie, jak mówiono: Biały Łabędź odnalazł wybawienie dopiero w śmierci; podobnie jak Nina. Uwolniła się, jak sądzę od swojej choroby i może poniekąd od samej siebie... - myślę, ża na tym miała polegać cała symbolika filmu:)