PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375431
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Żaden film, który do tej pory obejrzałam nie wywarł na mnie tak piorunującego wrażenia. Natalie
była genialna, Oscar jak najbardziej zasłużony. Niesamowity!

ocenił(a) film na 9
justinebizarre

Film obejrzałam kilkanaście godzin temu, a nadal jestem w szoku. Świetny, zgadzam się w 100% :)

ocenił(a) film na 10
justinebizarre

"Czarny łabędź" , to film ukazujący konsekwencje dążenia za wszelką cenę do perfekcji i doskonałości ...
"Wszys­cy jes­teśmy per­fekcyj­nie niedoskonali. Dla­tego źle jest szu­kać czys­tej per­fek­cji. Dla­tego dos­ko­nałość dla nas jest tak nap­rawdę niedoskonałością. "
Moim skromnym zdaniem po obejrzeniu nie jednego w swoim życiu filmu, uważam że "Czarny łabędź" jest istnym triumfem kinematografii i pozostawi niezatarte wrażenia w wyobraźni wielu widzów...
10/10 !

użytkownik usunięty
klaudusia_88

No nie bardzo. Stwierdzenie Niny na końcu "There was perfect" oznacza, że jednak odnalazła tę perfekcję, tylko że w naszym świecie trzeba za nią zapłacić najwyższą cenę. To film o przekazie filozoficznym, nie tylko moralizatorsko-dydaktycznym. Perfekcja jest podstawa bytu danej istoty, tylko by ja osiągnąć przeba przejść przez chaos. "Moc w słabości się doskonali" - to bym raczej przypisała jako motto filmu...

justinebizarre

Zgodzę się, że film jest mocny i trudno o nim zapomnieć. Jednak ciężko mi się go oglądało.

użytkownik usunięty
Kratka151

Mi także się ciężko oglądało. Jednak po całym filmie czułem się... trochę dziwnie. To jeden z tych filmów, które niby nudzą, ale TRZEBA go do końca obejrzeć, aby na końcu uznać, iż jest to wspaniałe kino :)

ocenił(a) film na 9
justinebizarre

Film wydał mi się kobiecą wersją filmu "Drabina Jakubowa" co już jest dla mnie dużym plusem. Ciekawie zrealizowany i ogółem rzecz biorąc wywarł na mnie piorunujące wrażenie. Tak piękny, jak obrzydliwy- prawdziwa sztuka. Pokazuje jak ciężki jest przemysł artystyczny. Natomiast Nina to moim zdaniem przykład prawdziwej artystki, która oddała swoje życie za sztukę.

Perenelle

Zgodzę się, że film jest mocny i trudno o nim zapomnieć. Jednak ciężko mi się go oglądało jak mojemu przedmowcy! mialem czasami wrazenie jak bym ogladal "Lokatora" Polanskiego! film dla Sfizofremikow! klaudusia_88 mowi nam ze film opowiada dążenia za wszelką cenę do perfekcji i doskonałości ...? dla mnie raczej do poczatkow Schizofreni!!!

(Oskar zdecydowanie za role dla Natalie...reszta Slabiutko)