PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375448
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

podobala mi sie gra aktorska, muzyka, ogolnie wystawilabym mu bardzo wysoka ocenę.
jedno co mnie najbardziej raziło to zdjecia- a raczej ujęcia. nie rozumiem dlaczego takie- tzn. wszystkie prawie z bardzo bliska- Caly czas praktycznie widac twarz głownej bohaterki i ramiona... i to wszystko. Domyślam sie, że Portman jako zawodowa aktorka byla za slaba zeby tańczyć w tym filmie na poziomie jak zawodowa primabalerina, i może to dlatego. Ale to denerwuje, zwlaszcza jak ktoś chce troche obejrzeć dobrego baletu. A w tym filmie sie tego nie dalo - 90 % czasu pokazywali jej twarz i wymachiwanie ramionami co dla mnie było bardzo irytujace. Nie rozumiem jednak dlaczego podobnie nudne ujecia stosowane byly takze np. podczas scen w domu....

ocenił(a) film na 10
izigo_2

Moim zdaniem ten zabieg filmowy ma zbliżyć widza do bohaterki, zauważ, że film dzieje się NY, a miasta wcale nie widać, w ogóle reżyser nie pokazuje nam nic spoza świata Niny. Kamera jest tak blisko jakby siedziała w jej głowie.
Sam balet jest pokazany w podobny sposób i dlatego nie przytłacza całości filmu swoim patosem, przepraszam z góry wszystkich miłośników baletu ale ten film nie jest o balecie. To kolejny obraz Aronofsiego , według mnie najlepszy do tej pory, o wzbijaniu się na szczyt i upadku. Podobne tematy znaleźć można w "Zapaśniku", "Pi" i "Requiem dla snu ".