PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375431
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Wyścig trwa.

Jak pisałem już w swojej recenzji (ciągle czeka), niezwykle niefortunny jest fakt, że Aronofsky przez te wszystkie lata był przez Akademię pomijany, wyróżnienia otrzymywali co najwyżej aktorzy z jego filmów.

Wszystko wskazuje na to, że w tym roku się to zmieni. Co prawda nie liczę na triumf w najważniejszych kategoriach, ale i tak życzę jak największej ilości statuetek.

Typuję następujące nominacje:

Najlepszy Film
Najlepszy Reżyser - Darren Aronofsky
Najlepszy Scenariusz Oryginalny - Mark Heyman, Andres Heinz, John McLaughlin
Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa - Natalie Portman (wygrana)
Najlepsza Aktorka Drugoplanowa - Mila Kunis
Najlepsze zdjęcia - Matthew Libatique (wygrana)
Najlepsze scenografie - Therese DePrez, Tora Peterson (wygrana)
Najlepszy montaż - Andrew Weisblum (wygrana)
Najlepsza charakteryzacja
Najlepszy dźwięk
Najlepsza muzyka - Clint Mansell

ocenił(a) film na 8
Galadh

Gdzie można go zobaczyć , wiesz ?:P

atonement_1

Ja widziałem na Camarimage 27. listopada.

Póki co jest chyba tylko w USA.

Galadh

10-11 nominacji (Mila Kunis ma ponoć bardzo średnie szanse, ale to i tak moja ulubiona aktorka)
3-4 wygrane (za scenografie naprawdę realną szansę na wygraną ma "Incepcja"; za zdjęcia i montaż zresztą też, ale w tych 2 jestem niemal pewien triumfu "Black Swan")

ocenił(a) film na 8
Galadh

Ja i tak trzymam kciuki we wszystkich kategoriach za "Inception" najlepszy film ever. Najbardziej przemyślany obraz ostatnich 10 lat jak nie lepiej ! ;)

Galadh

4 nominacje do Złotych Globów:

Najlepszy Film - dramat
Najlepsza Reżyseria
Najlepsza Aktorka w dramacie - Natalie Portman
Najlepsza Aktorka drugoplanowa - Mila Kunis

Wygląda na to, że Black Swan rośnie w siłę. A najbardziej cieszy nominacje dla pani Kunis. :) Zobaczymy, jak wypadnie SAG.

ocenił(a) film na 8
Galadh

Ej daj linka bo nie mogę znaleźć nominacji :D

Galadh

Tak jak można się było domyślać, "Łabędź" wypadł z walki o Oscara za muzykę z powodu zbyt małej ilości autorskich kompozycji Mansella.

ogqozo

No tak. :( Można było się spodziewać. Ale i tak Mila Kunis ma spore szanse na wejście, więc z 10 nominacji zgarnie na pewno. Duży sukces, życzę Aronofsky'emu, by w końcu coś wygrał, ale w tym roku pewnie nic nie dostanie, a film zostanie z 2-4 statuetkami. We'll see.

ocenił(a) film na 8
Galadh

Mila Kunis najlepsza aktorka drugoplanowa? Wez mnie i sie nie rozsmieszaj. Ona nawet na nominacje nie zasluguje. Zreszta niby za co? Widze ze jestes jej fanem/fanka. Ci od Zlotych Globow to chyba oglupieli. Aktorka pojawia sie sporadycznie, praktycznie jej w ogole w tym filmie nie ma. Jedyne wspomnienie o niej to motyw baru a potem pokoju Portman, gdzie zagrala jak zwykla aktorka w filmie o nastolatkach...

ocenił(a) film na 10
arielos

No nominacja dla Kunis to jakieś nieporozumienie. Za rolę drugoplanowa nominacje powinna dostać Barbara Hershey!

arielos

Wiesz, ale tu nawet nie chodzi o to ja chcę, tylko staram się patrzeć obiektywnie na to, jak będzie. A skoro dostała i nominację do Złotych Globów i nominację od SAG, to już na ponad 90% ma i nominację oscarową. Zgadzam się, że Barbara Hershey wcale nie była gorsza, a generalnie dobrze by było, jakby jeszcze ktoś z obsady oprócz Portman był nominowany.

I piszę o samych nominacjach btw.

Galadh

Wg mnie była świetna, bardzo wyrazista postać, zwracam uwagę na szczegóły i choćby sposób, w jaki wypowiadała niektóre zdania zapadł mi w pamięć.
Zgodzę się, że na pewno nie jest to poziom na oscarową wygraną, ale dzięki tej roli dostanie pewnie jakieś poważne propozycje i będzie się rozwijała we właściwym kierunku, sądzę, że ma potencjał.

Ale oczywiście szanuję Twoje zdanie, arielos.

ocenił(a) film na 7
Galadh

Darren Aronofsky - zasługuje jak najbardziej na nominacje i oscara. Wspominam wszystkie jego filmy do dziś, po za Reqiuem bo nei przypadł mi do gustu.
Darren zostawia z tyłu takich znanych jak Fincher i przede wszystkim słabowitą gwiazdeczkę Nolana (gdzie mu tam do tych dwóch wspaniałych).

Wernetto

zgadzam się.

ocenił(a) film na 10
Galadh

Akademia po raz kolejny Mansella wydymała. Paranoja jakaś że tak utalentowany kompozytor jest tak traktowany!!