Wyścig trwa.
Jak pisałem już w swojej recenzji (ciągle czeka), niezwykle niefortunny jest fakt, że Aronofsky przez te wszystkie lata był przez Akademię pomijany, wyróżnienia otrzymywali co najwyżej aktorzy z jego filmów.
Wszystko wskazuje na to, że w tym roku się to zmieni. Co prawda nie liczę na triumf w najważniejszych kategoriach, ale i tak życzę jak największej ilości statuetek.
Typuję następujące nominacje:
Najlepszy Film
Najlepszy Reżyser - Darren Aronofsky
Najlepszy Scenariusz Oryginalny - Mark Heyman, Andres Heinz, John McLaughlin
Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa - Natalie Portman (wygrana)
Najlepsza Aktorka Drugoplanowa - Mila Kunis
Najlepsze zdjęcia - Matthew Libatique (wygrana)
Najlepsze scenografie - Therese DePrez, Tora Peterson (wygrana)
Najlepszy montaż - Andrew Weisblum (wygrana)
Najlepsza charakteryzacja
Najlepszy dźwięk
Najlepsza muzyka - Clint Mansell
10-11 nominacji (Mila Kunis ma ponoć bardzo średnie szanse, ale to i tak moja ulubiona aktorka)
3-4 wygrane (za scenografie naprawdę realną szansę na wygraną ma "Incepcja"; za zdjęcia i montaż zresztą też, ale w tych 2 jestem niemal pewien triumfu "Black Swan")
Ja i tak trzymam kciuki we wszystkich kategoriach za "Inception" najlepszy film ever. Najbardziej przemyślany obraz ostatnich 10 lat jak nie lepiej ! ;)
4 nominacje do Złotych Globów:
Najlepszy Film - dramat
Najlepsza Reżyseria
Najlepsza Aktorka w dramacie - Natalie Portman
Najlepsza Aktorka drugoplanowa - Mila Kunis
Wygląda na to, że Black Swan rośnie w siłę. A najbardziej cieszy nominacje dla pani Kunis. :) Zobaczymy, jak wypadnie SAG.
Tak jak można się było domyślać, "Łabędź" wypadł z walki o Oscara za muzykę z powodu zbyt małej ilości autorskich kompozycji Mansella.
No tak. :( Można było się spodziewać. Ale i tak Mila Kunis ma spore szanse na wejście, więc z 10 nominacji zgarnie na pewno. Duży sukces, życzę Aronofsky'emu, by w końcu coś wygrał, ale w tym roku pewnie nic nie dostanie, a film zostanie z 2-4 statuetkami. We'll see.
Mila Kunis najlepsza aktorka drugoplanowa? Wez mnie i sie nie rozsmieszaj. Ona nawet na nominacje nie zasluguje. Zreszta niby za co? Widze ze jestes jej fanem/fanka. Ci od Zlotych Globow to chyba oglupieli. Aktorka pojawia sie sporadycznie, praktycznie jej w ogole w tym filmie nie ma. Jedyne wspomnienie o niej to motyw baru a potem pokoju Portman, gdzie zagrala jak zwykla aktorka w filmie o nastolatkach...
No nominacja dla Kunis to jakieś nieporozumienie. Za rolę drugoplanowa nominacje powinna dostać Barbara Hershey!
Wiesz, ale tu nawet nie chodzi o to ja chcę, tylko staram się patrzeć obiektywnie na to, jak będzie. A skoro dostała i nominację do Złotych Globów i nominację od SAG, to już na ponad 90% ma i nominację oscarową. Zgadzam się, że Barbara Hershey wcale nie była gorsza, a generalnie dobrze by było, jakby jeszcze ktoś z obsady oprócz Portman był nominowany.
I piszę o samych nominacjach btw.
Wg mnie była świetna, bardzo wyrazista postać, zwracam uwagę na szczegóły i choćby sposób, w jaki wypowiadała niektóre zdania zapadł mi w pamięć.
Zgodzę się, że na pewno nie jest to poziom na oscarową wygraną, ale dzięki tej roli dostanie pewnie jakieś poważne propozycje i będzie się rozwijała we właściwym kierunku, sądzę, że ma potencjał.
Ale oczywiście szanuję Twoje zdanie, arielos.
Darren Aronofsky - zasługuje jak najbardziej na nominacje i oscara. Wspominam wszystkie jego filmy do dziś, po za Reqiuem bo nei przypadł mi do gustu.
Darren zostawia z tyłu takich znanych jak Fincher i przede wszystkim słabowitą gwiazdeczkę Nolana (gdzie mu tam do tych dwóch wspaniałych).