PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375431
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Wspaniały film, najlepszy jaki widziałem w tym roku. Każdy element filmowego rzemiosła na najwyższym poziomie, od scenariusza, przez zdjęcia, elementy techniczne, po reżyserię i aktorstwo. Udało się uchwycić przejście ludzkiego zagubienia od obsesji po szaleństwo. Sceny w których wiadomo że Sayers ma przewidzenia są tak poprowadzone, że ponownie nabierają widza na to iż są autentyczne. Znając stan psychiczny głównej bohaterki nie wiadomo czy wydarzenia są realne, czy tylko ona sobie je wyobraża. Aronofsky umiejętnie pomieszał rzeczywistość z wyobraźnią. Do tego wspaniały okład muzyczny i gra światłem.
Na bardzo wysokim poziomie są również kreacje Portman i Kunis i Cassela.
Jest to obok Reqium dla snu najlepszy film Aronofskiego, dużo lepszy od Zapaśnika.

ocenił(a) film na 8
flatron

Tak w sumie, to mi ten film przypomina inne filmy Aronofskiego. On zbytnio pogłębia określony wcześniej schematy, robi obrazy o ludziach zagubionych, pełnych pasji, ale nie potrafiących poradzić sobie z własnym życiem, którym nie wytrzymuje psychika i ponoszą porazkę nie osiągając szczęścia. Technicznie faktycznie film jest perfekcyjny ze świetnymi rolami Portman i Kunis, ale nie jest to coś nowego, wg to wszystko już było, w czarnym łabędziu jest jedynie w nowym opakowaniu.

ocenił(a) film na 6
callidus

Aronofsky ma oczywiście utarte schematy, wokół których prowadzi fabułę w swoich filmach, ale wg w Czarnym łabędziu doprowadza je do perfekcji i ja w tym widzę jego mistrzostwo.