PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375431
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

... zupełnie się tego nie spodziewałam, spoglądając na gatunki na filmwebie. Dla mnie to akurat na plus, oczekiwałam czegoś bez akcji i dlatego do filmu podchodziłam dwa razy (jakiś balet to zupełnie nie moje klimaty).

Tymczasem któryś inteligentny admin zablokował możliwość dodania nowych gatunków do tegoż filmu i thrillera nie będzie. A przecież to jest thriller - i do tego bardzo dobry. Na imdb jak byk stoi 'thriller'. Filmweb często nie jest wiarygodnym źródłem informacji, a blokowania kontrybucji w ogóle nie rozumiem (zwłaszcza w tym przypadku).

creep_

też rzuciło mi się to w oczy, ale cóż...

ocenił(a) film na 8
vilee

Dramat psychologiczny o baletnicach to naprawdę słabo brzmi*. Obietnica rozrywki takiej, że ho-ho. Gdyby nie pamięć o Oscarach sprzed tych paru lat i Portmanówa raczej bym po to nie sięgnęła. W końcu dorobiłam się nastroju na dramat... i dostałam thriller. Chciałam to niedopatrzenie zmienić - i nie można. Nie rozumiem. Akurat na gatunki to myślę, że sporo osób patrzy, a taką cenzurką można się zniechęcić. A film jest bardzo dobry, także na poziomie thrillera.

*Chociaż kiedyś coś takiego widziałam w cyklu "Szerokie tory" (seria dokumentów o ruskich realiach).

creep_

pierwsze na co zwracam uwage podczas wyboru filmu to gatunek

ocenił(a) film na 8
kierwald

Ja też i na opisy, które nomen-omen tutaj też są jakieś nieadekwatne.

ocenił(a) film na 9
creep_

Prawda, to thriller.

ocenił(a) film na 8
Beeshop

Zmienisz to, masz pewnie jakieś większe 'uprawnienia'?

creep_

Ma, ale nie zmieni.

Film był zakwalifikowany w kilku prestiżowych festiwalach właśnie jako dramat, więc taki gatunek musi pozostać na stronie.

ocenił(a) film na 8
patkot28

Dzięki przynajmniej za wytłumaczenie. Imdb ma jakieś bardziej życiowe podejście do sprawy, przynajmniej jeśli chodzi o gatunki, które tam są zdecydowanie bardziej klarowne. Na FW niektóre niepotrzebnie się tłumaczy, albo dziwnie wiąże w pary, odpowiedników jeszcze innych w ogóle nie ma...

Co do tego konkretnego filmu to pewnie ktoś jeszcze tak jak i ja (na podstawie 'przesuwakowania') pomyśli, że cały film to 'dramat' o zahukanej baletnicy, która jest napastowana przez trenera i zazdrosne koleżanki-rywalki :/

creep_

No ale thriller sam w sobie jest dramatem, zatem gatunek ten nie jest tutaj wstawiony błędnie, co najwyżej nie jest określony precyzyjnie (nie trafiliśmy w podzbiór, ale w zbiór w którym owy podzbiór się zawiera - już tak).

Co do imdb, to dla mnie wrzucanie po 4, 5, 6 gatunków przy danej produkcji nie jest profesjonalne. A niestety na imdb często takie przypadki można znaleźć.

ocenił(a) film na 8
patkot28

To tak jak z klasycznym dramatem, który może być zarówno komedią, jak i tragedią Dla mnie to jest jednak mało precyzyjne, od przybytku głowa nie boli (mniej niż od niedostatku).

W ogóle czy my tutaj nie popadamy w pewien przesadny pryncypializm? Zgodziliśmy się, że to jest thriller, ale nie zostanie to uwzględnione, niejako dla zasady. Jakby to była jakaś korporacja, z bezwzględnymi procedurami postępowania.