1. o co chodzi z tymi kolczykami? nina je ciągle zdejmuje i zakłada i zdejmuje i zakłada, to ma jakieś
znaczenie czy to tylko jakieś natręctwo?
2. czy lily istniała naprawdę czy była tylko mroczną stroną w umyśle niny?
3. czemu matka niny miała w swoim pokoju wszędzie jej zdjęcia i portrety?
4. czy nina dźgnęła beth pilniczkiem w twarz w szpitalu czy to było tlyko urojenie?
1. obstawiam, że natręctwo.
2. istniała naprawdę. Thomas sugerował, że Lily byłaby idealnym Czarnym Łabędziem, dlatego w Ninie obudziły się sprzeczne uczucia jednocześnie była zafascynowana Lily, chciała upodobnić się do niej i czuła z jej strony silną konkurencję, aż w końcu zatraciła granicę pomiędzy faktycznymi wydarzeniami, a swoją wyobraźnią.
3. bo była maksymalnie skupiona na córce. Kontrolowała ją, pilnowała godzin powrotu do domu, posiłków, higieny, ubierała, usypiała i ogólnie żyła jej życiem. Nie widzimy w filmie, aby miała jakichś znajomych, rodzinę, pracę. Całe jej życie to Nina.
4. też mnie to zastanawia. Podejrzewam, że okaleczenie Beth w ogóle nie miało miejsca, wydarzyło się podobnie jak scena łóżkowa, czy bijatyka w garderobie, tylko w głowie Niny, ale i tak nie potrafię znaleźć dla niej odpowiedniego wyjaśnienia i interpretacji.
A ja jednak myślałam że Lily była tylko urojeniem Niny czy tak jakby jej alter ego.
Co do pierwszego pytania- kolczyki należały do Beth, Nina będąc w szpitalu oddała jej kolczyki i szminkę które ukradła w początkowych scenach filmu. Myślę, że zakładała tę kolczyki aby poczuć się pewniej, seksowniej ponieważ należały do długoletniej gwiazdy Beth którą bardzo ceniła
1.Nie wiem dlaczego piszesz "ciągle". Ja w filmie widziałem tylko raz jak ściąga kolczyki, kiedy idzie je oddać Beth.
2. Była prawdziwa.
3.Bo miła obsesje na jej punkcie, ciągle o niem myślała, co doprowadziło do niezdrowych relacji typu przymusowo rozbieranie dorosłej córka, czy zabranianie spotykań z innym ludźmi np.Lily
4. Według mnie nie dźgnęła Beth, jeżeli coś w tej scenie było prawdziwe to już bardziej prawdopodobne jest to, że Beth zrobiła to sama. Bo Nina jest za delikatna i nieśmiała, to Biały łabędź