Minusy
- Za choreografię (równiutko ustawione samochody, sztucznie wyperswadowane ażurowe koszyczki do szklanek, elementy nowoczesne - okna i drzwi od klatek PCV, pizzeria Anker;))
- Pracę kamery w pewnych monentach (co to, kołyska?)
- Role dziewczynek, które w tragicznych momentach uśmiechały się, bądź ich wyraz twarzy nic nie mówił.
- Słabo poprawione niektóre archiwalne materiały.
Plusy
- Historia mojego miasta - Gdyni.
- Dobra gra aktorów, z pominięciem dziewczynek.
- I cała reszta.
wow i myślisz że tu chodzi o takie pierdoły jakie wypisałeś w minusach ? dla mnie osobiście ważniejsze jest to co film chce przekazać tj. historie tamtego okresu, jak działał tamten system i dlaczego powinniśmy się go wystrzegać, jak za w czasu rozpoznać czy i kiedy będziemy z powrotem do niego darzyć, jak ty chcesz sobie oglądnąć dobrze dopracowana sceno i choreografie to ty może idź sobie na jakiś film w 3d z pewnością się nie zawiedziesz ;)
Film jest momentami tak sztuczny (chodzi mi o fabularne wątki), że nie zdziwiłbym się, gdyby wyszła wersja 3D :).
Tak, widziałem. Co do wersji 3D, oczywiście żartowałem ;). Jak zauważyliście, w minusach poruszyłem tylko kwestie techniczne, a nie merytoryczne. Cała reszta jest bardzo dobra. Poczekajmy na resztę ocen do premiery, bo to tylko jedna moja skromna.
za PWN: wyperswadować - perswazją odwieść kogoś od jakiegoś zamiaru.
jeśli dalej byłyby wątpliwości: perswazja - namawianie do czegoś lub odradzanie czegoś z przytoczeniem odpowiednich argumentów
:)
specjalnie dla/przez Ciebie się zarejestrowałem. :)
Perswazja (łac. persuasio) - sztuka przekonywania kogoś do własnych racji. Różni się od manipulacji tym, że przekonanie danej osoby do czegoś nie zaszkodzi jej w późniejszym czasie. W działaniu perswazyjnym wykorzystuje się trzy techniki oddziaływania na odbiorcę: apelowanie o zajęcie określonego stanowiska i podjęcie określonego działania; ___sugerowanie pożądanych interpretacji i ocen___; racjonalne uzasadnianie słuszności prezentowanych poglądów.
Chyba miałem rację, internetowe słowniki PWN do kosza :).
No i fajnie, ale jak się ta definicja ma do, tutaj cytuję :
"sztucznie wyperswadowane ażurowe koszyczki do szklanek".
Smutne jest to, że musiałeś sprawdzać definicję tego słowa. Jeśli nie byłeś pewny co znaczy to mogłeś go nie używać. Potem wychodzą takie perełki jak, cytuję:
"sztucznie wyperswadowane ażurowe koszyczki do szklanek".
Jeśli chodziło ci o to, że ażurowe koszyczki do szklanej zostały celowo ustawione na pierwszym planie to mogłeś tak napisać zamiast tego co faktycznie wystukałeś. Bo czym jest sztuczna perswazja ?
Więcej grafomanów w tym kraju nie potrzeba.
P.S.
Czy te koszyczki niosą ze sobą jakieś ukryte (na widoku) przesłanie ?
Niosą przesłanie, że akcja dzieje się w czasach PRLu. Ale nie jest to tak jak w starych polskich filmach i serialach. W mojej ocenie ujęcia starych elementów PRLu są zbyt sztuczne. Bardziej trafiają do mnie materiały archiwalne w filmie, niż pozostałe.
Do grafomana chyba trochę mi brakuje. Ale miło, że zainteresowałeś się tematem. Pozdrawiam.
I kurtka tupy flyers, ubrany jest w nią czlowiek niosacy flage, vide "plakat", skad taka kurtka w Polsce w 1970 roku?