PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 65 tys. ocen
6,7 10 1 64537
5,7 23 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Film calkiem fajnie pokazywal zycie ludzi zyjacych w okresie buntow w gdansku, ciekawy,
wzruszajacy, niezla gra aktorow, ale nie widze zadnego przeslania (jak ktos widzi to moze
mnie uswiadomic, wiem ze film historyczny raczej nie ma przeslania, ale chyba zgodzicie
sie ze mna ze tak calkiem historyczny to on nie byl ;))- 7/10

matadorka1951

Nie ma przesłania? To, że nie możesz się ich doszukać, nie oznacza od razu, iż ich nie ma. To tak, jakby przeszłość nie miała wpływu na teraźniejszość ani na przyszłość. Czasami trudno się domyśleć jakichś postanowień końcowych, ale w tym wypadku nie powinno to być problemem. Nawet jakby o dziwo reżyser nic nie zakładał, jeśli chodzi o ten film, to przesłania płyną same z siebie. Warto walczyć o swoje prawa, poglądy. W 1970 r. to były rozruchy m.in. przeciwko podwyżkom cen, sprowokowane przez komunistów. Niespełna dziesięć lat później walczono już nie tylko o ceny dostosowane do możliwości społeczeństwa, ale też zastanawiano się, czy można ten ustrój w ogóle obalić. W grę wchodziły dążenia o wolność. Dzięki temu żyjemy dziś w wolnej Polsce, dlatego trzeba starać się tą wolność utrzymać, ponieważ to, co się dzieje teraz w kraju woła o pomstę do nieba (to już są moje wnioski, każdy je powinien wyciągnąć sam).