Zygam martyrologia, wojna, Katyniami, Smolenskami, Solidarnoscia, krzyzami, pochodniami i rozliczeniami. Kiedy wreszcie ten narod zacznie zyc terazniejszoscia?
Niektorych jak widze nic niczego nie nauczylo, zwlaszcza czytania ze zrozumieniem, nadinterpretacja tekstu i nazywaniem komuchem kogos, kto tylko wyrazil swoje zdanie i to nawet nie temat SAMYCH wydarzen, a na temat tworzenia z historii tematu zastepczego epatujac nia na lewo i prawo. Mam nadzieje ze chociaz za "groba kreske" mnie nie winisz.
I vice versa. Nie nazwałem Cię komuchem a Twoja niechęć do rozliczania historii dyktuje powyższe. Historia ZAWSZE ma zabarwienie polityczne więc ZAWSZE jest albo bardziej prawa albo bardziej lewo... Nie da się funkcjonować bez poglądów. Cechą charakterystyczną osób o poglądach centro-lewicowych, zawszy była i jest do dzisiaj, chęć życia 'teraźniejszością' bez otwartej konfrontacji i rozliczania...
To nie moja niechec, tylko realia. Moglismy isc za przykladem Czechow? Moglismy! Nie zrobilismy tego wtedy, nie zrobimy tego teraz. Podczas gdy Czesi jezdza autostradami, my ciagle dumamy jak by tu kogos rozliczyc i jak by tu cos podzielic. Tu stalo zomo, tu prawdziwi Polacy, tu pedaly, a tam ateisci. I tak w kolo Macieju.
Widzę że nie bardzo wiesz jak przebiegła transformacja w Czechach. Korupcja i kulejący system prawny nie są wynikiem tego że 'dumamy nad przeszłością' ale tego że przeszłość dalej jest teraźniejszością. Bo nikt z byłych współpracowników SB nie stracił posady więc dalej uprawiają prywatę (korupcja)...
Kto ma Twoim zdaniem rozliczyc sbekow? Oni sami? Bo chyba nie wierzysz ze istnieje partia w ktorej ich nie ma? Zmienic to moze tylko zmiana pokolenia i zmiana swiadomosci. Wmawianie mlodym ludziom, ze konfrontacja i rozliczanie jest wlasciwa droga jest tworzeniem nowych podzialow i zamykaniem blednego kola. Tak wlasnie sie dziala w systemach totalitarnych.
Niekoniecznie, a nawet na pewno nie! Najlepiej świadczy o tym przykład Niemców co opisałem tutaj: http://antysalonowiec.wordpress.com/2011/02/09/der-spiegel/
Rozliczanie jest właściwe, a wręcz konieczne!
Rozliczanie to droga donikąd, prowadzi tylko do co raz większych podziałów w społeczeństwie i eskalacji nienawiści i tak naprawdę nie ma końca, bo możemy się rozliczać w nieskończoność i jeden dzień dłużej. Oczywiscie osoby winne zbrodni np. zabojstwa Popieluszki powinny poniesc kare, ale do jasnej anielki zabieranie emerytur, lustrowanie wszystkich na stanowiskach to absurd do potęgi (poza tym ile kosztuje IPN i czy wielomilionowe kwoty wydane na jego działalność są współmierne do jego "osiągnięć"?).
Bajzel w sadownictwie to akurat wynika głównie z braku szybkiej i skutecznej egzekucji kar.
Sprawiedliwość i praworządność nie wywołują negatywnych skutków społecznych i o żadnej eskalacji nienawiści mowy być nie może. Wprost przeciwnie, zapewniają ład publiczny i poczucie bezpieczeństwa w społeczeństwie.
Skoro rozliczanie jest niepotrzebne, to taki mały przykład: Pan Kowalski w przeszłości dopuścił się czynu haniebnego - dajmy na to okradł konającą ofiarę wypadku drogowego. Został ten czyn uwieczniony przez Pana Wiśniewskiego na serii zdjęć wykonanych przez niego dobrym aparatem fotograficznym (dajmy na to „lustrzanką” jednego z wiodących producentów), na których wyraźnie widać przebieg całego zajścia i bez problemu można rozpoznać zarówno ofiarę, jak i Pana Kowalskiego. Pan Kowalski.unika kary za swoje przewinienie, gdyż Pan Wiśniewski swoją wiedzę i zdjęcia zachował "dla siebie". Oczywiście nie bezinteresownie. Szantażując Pana Kowalskiego publicznym ujawnieniem posiadanych przez siebie informacji wymusza na nim szereg niekorzystnych finansowo decyzji administracyjnych (Pan Kowalski jest dziś Dyrektorem jednego z wydziałów Urzędu Miasta w którym mieszka), dzięki którym, dajmy na to, jego firma wygrywa kilka przetargów o wartości setek milionów złotych pomimo tego, że jej oferty są droższe o 25% od ofert złożonych przez konkurencję. Dodatkowo Pan Kowalski zatrudnia w podległym mu departamencie kilka osób "rekomendowanych" przez Pana Wiśniewskiego, choć tak naprawdę w Urzędzie i tak jest zbyt dużo pracowników etc. etc. I teraz spróbujmy sobie wyobrazić, że takich Kowalskich jest kilkanaście czy też kilkadziesiąt tysięcy w całej Polsce. I nie sprzedają marchewki na straganie, tylko piastują stanowiska związane z zaufaniem publicznym oraz publicznymi pieniędzmi. Spróbujmy także wyobrazić sobie gdy owe dokumenty w jakiś sposób zmieniają właściciela i szantażysta Wiśniewski traci je na rzecz Nowaka?
Sprawa lustracji dotycząca byłych pracowników SB oraz tajnych współpracowników oprócz aspektów gospodarczych, politycznych, społecznych i moralnych ma także charakter czysto ekonomiczny. Dlatego lustracja i dekomunizacja powinny zostać przeprowadzone od początku do końca jeśli chodzi o jakiekolwiek osoby piastujące funkcje publiczne, samorządowe lub zasiadające w radach spółek skarbu państwa. Kropka.
Co zaś do IPN, to najbardziej zagorzałymi jego przeciwnikami są:
1. ci którzy wiedzą, że w czasach PRL byli "umoczeni" i na dziś dzień są Kowalskimi z mojego przykładu
2. ci którzy nie przeczytali nawet jednego opracowania czy jednej książki wydanej przez IPN i którzy powtarzają opnie promowane w mediach przez Pana Kowalskiego
A odnośnie pieniędzy wydawanych na IPN: budżet instytuty na 2011 rok to ok. 200 mln PLN
Dla porównania; Kancelaria premiera 106 mln, kancelaria prezydenta 170 mln, Kancelaria Sejmu 431 mln, Kancelaria senatu 176 mln. Tylko, że żadna z wymienionych kancelarii nie wydaje książek, nie współtworzy filmów.
Krótko mówiąc - wielu z rządzących w Polsce to marionetki, a my niestety nie wiemy którzy to i kto pociąga za sznurki.
http://antysalonowiec.wordpress.com
popieram. Do Polskiego patrioty należy więc najpierw rozliczenie się z przeszłością a potem zajęcie się teraźniejszością. Na kłamstwie nie można zbudować niczego dobrego. Z drugiej strony co jakiś czas regularnie się zastanawiam jak poprzedniej władzy, pomimo różnych nacisków, udało się stworzyć coś tak udanego i pożytecznego jak IPN (jak również CBA) . Nie wyobrażam sobie prawidłowego funkcjonowania Państwa i społeczeństwa polskiego które będzie żyło obok byłych SBków i patrzyło jak pobierają wysokie emerytury w spokojnej starości, jak będzie musiało akceptować to że zdobyć sukces ekonomiczny i finansowy w Polsce = łamać prawo, manipulować, korumpować, mataczyć... Ale prawdziwy Polak z tym się nigdy nie pogodzi.
Popieram w 100%. na początku było mi szkoda tych ludzi, ich rodzin. Ale teraz totalna znieczulica. W Polsce bieda, głód, niż demograficzny. A oni pomniki ze za parę milionów budują. Dla garstki ludzi zapomnieli że zostały jeszcze miliony którym pomoc jest naprawdę potrzebna.
Teraz pewnie bedzie tak, narod ogarnie "goraczka czarnego czwartku" a rzad wprowadzi nastepne podwyzki ;)
dla mnie słowa: HISTORIA i KULTURA coś znaczą. W życiu teraźniejszością nie pszeszkadza mi przeszlość, ba to ona mnie ukształtowała (pewnie że nie bezpośrednio). Masz własne przemyślenia - to i dobrze, znaczy, że myślisz. Ale nie masz wrażenia, że jesteś bardziej w tym swoim myśleniu ograniczony niż pławiący się rozliczeniami?
Ot taka prawda - Tacy jesteśmy my Polacy, że nie mamy radosnych świąt, że jesteśmy katolikami, że na pytanie co słychać nie odpowiadamy z szerokim uśmiechem dzięki, wspaniale. No i co poradzisz przekreślisz naszą historię? nową napiszesz? odetniesz się od niej? Powodzenia w czymkolwiek!
P.S. Z tym rzyganiem to uważaj, to pierwszy krok do bulimi ;) a jak widać długo powodów ci nie braknie
prawda jest taka że jesteśmy niewolnikami we własnym kraju najpierw ruscy/komuchy teraz kościół, tak długo jak ta czarna zaraza nas głębi nigdy nie pójdziemy do przodu to klechom i ich pachołkom zależy byśmy byli skłóceni bo takimi głupimi ludźmi łatwiej się manipuluje rocznie doją nas na kilka miliardów, i jakoś nikomu to nie przeszkadza bo to kościół bo byli prześladowani itd a co z komisją kościelną wydymali nas bez wazeliny a te osły z sejmu dalej im w tyłek wchodzą, a my za to płacimy o jakich rozliczeniach mówicie skoro w sejmie senacie same komuchy tylko jedni w porę się do solidarności zapisali, a historia kultura bóg honor i ojczyzna to pusty frazes w ustach oszołomy, teraz najwięksi SB- cy chodzą do kościoła i wspierają go dlaczego? proste dla forsy i władzy , rozliczenia powinny być zaraz po upadku systemu a nie teraz 20 lat po, teczki są tylko dla ciemnego ludu, który i tak wszystko kupi, ludzie żyją na skraju ubóstwa 14% bezrobocie nie ma drug autostrad przemysły wszystko w obcych rękach za grosze wyprzedane ogromne zadłużenie zagraniczne brak perspektyw dla młodych a wy tu o rozliczeniach z Sb ględzicie najlepiej zwalcie winę na komuchów pedałów i cyklistów.
"wolność to stan umysłu" gandhi
też czasmi udaje mi się łaczyć fakty... ale populizmu to nie lubię
najpierw hitlerowcy gnębili kościół za przechowywanie żydów, za stawianie oporu itd. Zabijali, więzili, przesłuchiwali, wywozili... Potem komunistom wadzili bo też nie dali się podporządkować (oczywiście nie wszyscy) więc również były przesłuchania, zastraszania, knucie intrug żeby skłócić naród do kleru.. Pracowali na to długo i wytrwale i oto po wielu latach sukces. Wielka część społeczeństwa pluje na religię, kościół bo 'ich doi" bo kościół 'chce pieniędzy'...
Zapominamy chyba o tym że chodzenie kościoła, składki nie są obowiązkowe, nikt Ci nie każe brać ślubu kościelnego, nawet pogrzebu. Ale na kościół najłatwiej zwalić winę za brak autostrad, głupotę społeczeństwa, wojny, rozłam społeczeństwa itd.
Zapominamy czym na codzień zajmuje się kościół. Misje, PCK, pomoc bezdomnym, szkoły katolickie i nie tylko, hospicja, szpitale i inne.. Czy ktoś z rządzących może się pochwalić takim poświęceniem? Czy my już nie potrafimy samodzielnie myśleć tylko łykamy to co chcą nam wcisnąć??? pytam się!
Z budżetu dotowana jest również twoja edukacja. I jak widzę są to pieniądze wyrzucone w błoto. To też mi się nie podoba.
Trzeba mieć wyjątkowy tupet lub być kompletnym ignorantem żeby takim zakłamanym skrótem jednoznacznie określić rolę kościoła w Polsce.
Każdy kto choć kilkadziesiąt lat żyje w Polsce wie doskonale, że część kleru doi społeczeństwo, bez zmrużenia oka wyciąga łapę po nie swoje. Tylko ciężki idiota uwierzy, że tylko tym co napisałeś kościół zajmuje sie na codzień. I nie bredź o poświęceniu bo uwłaczasz godności ludzi okradzinych przez łapczywych klechów do cna.
I nie pieprz łaskawie o przechowywaniu Żydów przez kościół za okupacji (co oczywiście miało chwalebne miejsce) nie mówiąc jednocześnie o tym jak zachowywał się kościół gdy Polacy (szczególnie na wsi) na wyścigi donosili i pomagali Niemcom wymordować dziesiątki tysięcy tych nieszczęśników. Akurat w tym roku wyszły co najmniej trzy poważne publikacje naukowe o tej historii Polaków (w tym polskiego kościoła), którą starannie zapominamy i omijamy.
Tak tak kochany. Masz bardzo wyidealizowany obraz naszego kleru i kościoła a ja niestety nie łyknę tego co ty próbujesz nam wcisnąć. Do 5 mld rocznie Państwo Polskie przeznacza na nich, 5 mld! A na co,pytam się? Wymienione przez ciebie "Misje, PCK, pomoc bezdomnym, szkoły katolickie i nie tylko, hospicja, szpitale i inne.." to kropla w morzu potrzeb.
Gdzie te pieniądze idą, a wiadomo gdzie, na wille,mercedesy baaa bugatti i inne lepsiejsze furki, na imprezki,interesy z panienkami,politykami,gangsterami,sponsorowanie swoich kochanek tudzież kochanków i opłacanie alimentów swoim potomkom(co7,8 duchowny posiada takowego), oj długo wymieniać listę wydatków...
A gdyby tak przeznaczyć te pieniądze na realną, skuteczną pomoc socjalnąi służbę zdrowia,na stworzenie nowych miejsc pracy, na pobudzenie gospodarki,infrastrukturę...pomyśl trochę,rozejrzyj się dookoła siebie.
Nie mam NIC do historii, ani do kultury, mam natomiast przeciwko uzywaniu tych pojec w leczeniu naszych kompleksow i czynieniu z nich tematow zastepczych. "Tacy jesteśmy my Polacy, że nie mamy radosnych świąt, że jesteśmy katolikami, że na pytanie co słychać nie odpowiadamy z szerokim uśmiechem dzięki, wspaniale" To nie wspaniale, tacy nie bylismy, zmienil nas bieg historii ok, ale nie ma co sie nad soba uzalac tylko trzeba to zmienic. Dlatego jak napisal wyzej kolega ~Debesciak - nie sie co rozliczac, bo rozliczac mozemy sie w nieskonczonosc i jeden dzien dluzej. Nie mam nic przeciwko rozliczaniu na poziomie terazniejszym, bo to wrecz wskazane, ale zostawmy historie w spokoju i zamiast na muzea i swiatynie lozmy na drogi, przedszkola albo edukacje. Howgh!
Bez urazy (bo nie odnoszę się do Twojej inteligencji ale do tezy) twoja teza jest nielogiczna. Jeśli Niemcy postawiliby 'grubą kreskę' do dzisiaj mielibyśmy jeszcze ze 2 wojny, a jeśli to nie z pewnością Żydzi i Turcy nie mieliby tam życia. Dlaczego? Bo z każdego organu władzy usunięto osoby systemu hitlerowskiego ponieważ osoby te były opiniotwórcze dla ówczesnego społeczeństwa więc ich usunięcie jednoznacznie pokazało że poprzedni system był zły i teraz budujemy nowy, lepszy. Zauważ że Niemcy to obecnie najbardziej tolerancyjne społeczeństwo europy.
Przenieśmy to do Polski: Mieliśmy komunę. Żeby urzędnik (z jakiegokolwiek organu władzy) wykonał swoją pracę trzeba było go przekupić. Partia to była mieszanka najgorszych szumowin, które do władzy dobrały się na donosach, okrucieństwie, łapówkach. System prawny jest tak skonstruowany że członkowie Partii są nietykalni bez względy na okoliczności. Teraz zmienia się system. Ale organy władzy pozostają w tych samych rękach. Jaruzel jest pierwszy prezydentem (śmiech na sali). Sędziowie, prawnicy, policjanci i cała rzesza urzędników którzy z tęsknotą patrzą na odchodzący ustrój zostają na stanowiskach będąc podstawą 'nowego' sytemu, robią co w ich mocy żeby komuna tak szybko nie odeszła. Można oczywiście powiedzieć że to przecież politycy decydują o kształcie systemu. No właśnie. Nie jest PiS'owcem ale uważam że to dopiero Kaczyński potrząsnął całą tą tłuszczą pokazując że od polityka przede wszystkim się wymaga a nie chroni od odpowiedzialności. No ale zrobili z niego potwora i medialnie przegrał pomimo że jako jedyny miał konkretny plan.
Więc rozliczenie nie jest potrzebne? Żart z pogrzebu. Teraz to już faktycznie trochę późno, ale powiedz mi jak to jest możliwe że przez 20 lat jedyne co się zmieniło to stan naszej gospodarki który nie jest efektem działania rządu tylko praw wolnego rynku? Mamy obowiązujące prawo które zostało uchwalone w czasach najostrzejszego stalinizmu (lata 50). Mamy sędziów którzy dalej są sędziami pomimo że za komuny skazywali członków Solidarności. To samo z prokuraturą. Bez rozliczenia, nie będzie postępu w sposobie myślenia.
Brak takiej przemiany powoduje że dziś ze swastyki nie można robić sobie żartów, ale noszenie koszulki z napisem 'ZSRR' lub z flagą rewolucji październikowej jest takie zabawne i sentymentalne... Komuniści zabili ponad 20mln ludzi! Terroryzowali Polskich AK-owców do końca ich życia. Gnębili, torturowali... Ale jak ktoś chce się rozliczyć to jak grzyby po deszczu odzywają się głosy o wybaczeniu, chrześcijańskiej miłości, 'nowym' ustroju... Polska nigdy nie będzie wolna póki tą całą bandę nie wywali się na zbity pysk.
Dokładnie. Gnębienie, oszustwa, kradzieże, prawo dla wybranych, sprawiedliwi i sprawiedliwsi .. a ten ma problem, ze ludzie nie sa szczesliwi w tym kraju. Zmiana pokoleniowa jeszcze wymyśla? Jaka pokoleniowa? Mowisz o dzieciach tych czerwonych sk....ynow krzy przyjda po nich? Tia ...
Chodzi mi o to, ze uwazam ze jest juz za pozno na te rozliczenia, ze trzeba to bylo zrobic na poczatku. Teraz przyniosloby to wiecej szkody niz pozytku, co zreszta mozna zaobserwowac. Nigdy nie bylismy jako narod tak podzieleni jak teraz. Co do Kaczynskiego - nie ufam mu, spojz na ilosc dawnych pzpr-owcow w jego partii, chocby Kryze, o ktorego ojcu mowilo sie: "Sadzi Kryze beda krzyze" Spojz na jego kontakty z naczelnym belzebubem tego kraju Rydzykiem. Co z tego ze chcialby rozliczyc paru sbekow, kiedy z drugiej strony rozdawalby przywileje kosciolowi na lewo i prawo. Gdyby byl przy wladzy komisja majatkowa pewnie dalej mialaby sie swietnie i dawni sbecy dzialaliby na jej korzysc. I tak zle i tak niedobrze, dlatego ja wierze w nowe pokolenie i nowa swiadomosc i w to, ze ponosimy odpowiedzialnosc za to, jak ta swiadomosc bedzie wygladac.
Nowe pokolenie? A kto szkoli nowych urzędników? Policjantów? Sędziów?
Nie ma w obecnej świadomości społecznej czystego wizerunku PRL'u. A to przecież porażka! Jak to jest że nikt nie chce wracać do komuny ale miło ją wspominają? To jest właśnie efekt 'nowego' pokolenia. Wychowanego na historii pisanej przez Jaruzelskiego, gdzie Kukliński to zdrajca a Gomułka prosty chłop który chciał dobrze. Bo 'nowe' pokolenie jest ciągle bombardowane medialną papką o 'nienawiści' i rzekomym podziale społeczeństwa. Podział jest jeden: Esbecy i ich potomność kontra Solidarność i ich dziedzictwo. Ten podział będzie zawsze, ale niech mi nikt nie wmawia że ludzie zaczną do siebie rzucać kamieniami. W Polsce nigdy nie mieliśmy przypadków wewnętrznego rozłamu.
Podzial jest troche inny: SBcy i ich potomnosc kontra Solidarnosc i vatykanski kler. Jedni i drudzy sa siebie warci i jedni i drudzy ze soba wspolpraowali. Jednym i drugim zalezy na podzialach, poniewaz jednym i drugim zalezy na udzialach.
Tiaa... Jasne. Widzę że masz już wszystko poukładane. Trudno dyskutuje się z kimś kto ma rację więc ja odpuszczam. Wole zmieniać moje otoczenie na lepsze, zamiast tworzyć dziwaczne teorie o tym kto co dzieli i dlaczego nie warto.
Słodkiego, miłego życia.
Wiesz co? Dlaczego nie zadedykujesz swojej wlasnej wypowiedzi sobie? Oczywistym faktem jest, ze mam to poukladane. Mam ugruntowany swiatopoglad i kilka wymian slownych tego nie zmieni. Obserwacja i zycie w tej rzeczywistosci daja mi obraz. To, ze moj obraz jest inny niz Twoj, nie zanaczy ze nie mam racji i nie znaczy ze Ty nie masz racji. Madroscia jest obranie drogi srodka.
no to napisz co mówi światopogląd o zamykaniu w areszcie dziennikarza postępowej gazety za opisanie lokalnego układu? to samo, co jego przełożeni w Warszawy, czyli nic?
Czy ty myslisz ze ja jestem zwolennikiem tych rzadzacych idiotow? Chyba nie przeczytales wszystkich moich wypowiedzi pod tym watkiem. Moge ci jedynie powiedziec co mysle na temat zamkniecia policjanta, za to ze wreczyl mandat jego pi...olonej eminencji michalikowi za zlamanie przepisow drogowych.
Widzę, że dla kolegi Ironia i sarkazm są pojęciami obcymi...
Czy muszę mówić coś więcej ? Wytłumaczyć ?
dno, dno, dno
Rozliczanie, rozliczaniem kolego, widze ze jestes kolejnym internetowym historyków. Tak samo jak po Smoleńsku nagle pojawiło się mnóstwo forumowych ekspertów lotnictwa. Co wyniknie z tej rozmowy ? - nic. Jeśli kolega ma zapędy do rozliczania, nie mam nic przeciwko, daj na to swoją pensje. Nie jesteśmy krajem, który ma pieniądze na wszystko, a teraz moim zdaniem powinniśmy się skupić przede wszystkim na tym co aktualnie jest potrzebne ( w kwestii jak i gdzie powinny byc wydane pieniądze ). Jak najbardziej takie filmy są potrzebne, ale może kolega powie mi dlaczego reżyser pominął obecność Jaruzelskiego na posiedzeniu Biura Politycznego, hę ?
Co innego być niby-ekspertem lotnictwa a najnormalniej w świecie umieć czytać... Ok. Jeśli dla Ciebie moje argumenty są zbyt solidne to faktycznie z tej rozmowy nic nie wyniknie...
Nasze pieniądze dlatego idą do do wora bez dna bo ta sama komuna ciągle jest u władzy. Przecież w naszym rządzie mało co się zmieniło jeśli chodzi o kadry. Gdyby na lustrację wydano wystarczająco dużo pieniędzy nie mielibyśmy teraz tak dziwacznych opinii, że niby to nienawiść i że naród się podzieli... Podzieli się tak samo jak Niemcy po procesie w Norymberdze. Niemcy mogą z dumą patrzyć na okres powojenny, podobnie Czesi na wydarzenia lat 90-tych. My możemy jedynie się wstydzić że nasze rządy wykazywały tak dalece idącą indolencje w procesie transformacji.
Do tej pory wszystkie przekręty FOZ, sprzedanie TP s.a. francuzom, gaz z Rosji wszystko uchodzi każdemu z rządowi na such, ale jak któryś dotyka lustracji to koniec. Rząd Olszewskiego był pierwszy, Kaczyńskich drugi... Oba rządy zostały najpierw zniszczone medialnie a potem odwołane.
A Ty masz czelność mówić że to są źle wydane pieniądze? Dał bym każde pieniądze żeby mieć pewność że w moim sądzie rejonowym nie ma ani jednego Michnika (brat TEGO Michnika), lub Kryze! Bo tylko wtedy będę wiedział zę sąd jest na prawdę niezawisły. Każdy kto miał cokolwiek do czynienia z Sądownictwem powie Ci że to jest żart z pogrzebu a nie sąd... W takim tępię za 5 lat będziemy pod tak silnym wpływem Rosji że już się z tego nie wykaraskamy podobnie jak Ukraina.
ale... dlaczego wszystko kojarzy Ci (przepraszam za formę TY, ale jakoś tak łatwiej) się z użalaniem czy leczeniem kompleksów - to poprostu obiektywizm. Sam zauważasz "zmienił nas bieg historii" no to chyba to coś znaczy no nie? Ja nie lubie sztuczności i nie zamierzam jak mam kiepski dzień odpowiadać że wspaniale, bo albo kogos moja forma obchodzi naprawdę, a jak nie to niech spada i nie pyta. Nie chcę grać, udawać. To czy chodze czy nie chodzę do kościoła nie może być wyznacznikiem mojego zacofania czy nowoczesności. Jedni mają piramidy, my muzea i kościoły... to też nasze dziedzictwo. Pewnie że żyć trzeba tu i teraz bo innego wyjścia nie ma - ja nie chcę finansować alkoholików, a muszę... czy płacić za superdrogie szybkopsujące się drogi. Ot demokracja!
koleżanko :)
tak w nawiązaniu do tematu pieniędzy brakuje na wszystko, nie jest to jednak powód żebym negatywnie oceniała film (nie dokument historyczny) tylko dlatego, że traktuje o historii
A przepraszam, jak najbardziej się zgadzam, a co więcej film polecam :) Prawie cały czas trzyma w napięciu ( jeśli mogę powiedziec, sama końcówka zmienia się w melodramat i trochę przeciąga )
Tak czy siak polecam : )
To po co tu wlazisz i tym sie interesujesz. Nie umiesz obslugiwac komputera i pilota od telewizora? Nie chcesz nie ogladaj, nie sluchaj. Mam gdzies to co myslisz.
To po co odpisujesz na moj watek, skoro masz to gdzies? Mam prawo do wlasnego zdania i to wszystko, czy ci sie to podobe czy nie.
Domagasz sie prawa do wlasnego zdania a odmawiasz go innym. Typowo lewackie myslenie. Jak cos mi sie nie podoba to powinno byc zabronione, ocenzurowane. Nie ma tak latwo. Już raz Ci napisalem ale powtorze bo nie dotarlo. Nie podobaja Ci sie takie filmy to ich nie ogladaj, ale nie zabraniaj tego innym.
Z całym szacunkiem do ciebie, ale gdyby nie Solidarność to nie miałbyś teraz kompa ani neta i nie mógłbyś tu napisać tego co myślisz. A co do Smoleńska to uważam że za dużo się o tym mówi, ale nie jest to aż tak istotnym problemem jak ci sie wydaje, to sprawa sztucznie nagłośniona przez media, obrońców krzyża by nie było, gdyby media olały sprawę. W rzeczywistości sprawa Smoleńska jest bardzo istotna dla jakiegoś 10% społeczeństwa, reszta się niewiele tym interesuje.