PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=551232}
6,7 64 tys. ocen
6,7 10 1 64490
5,7 32 krytyków
Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł
powrót do forum filmu Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł

Zygam martyrologia, wojna, Katyniami, Smolenskami, Solidarnoscia, krzyzami, pochodniami i rozliczeniami. Kiedy wreszcie ten narod zacznie zyc terazniejszoscia?

mahpiya_luta

Popieram Cię w całej rozciągłości kolego, ale walczenie z tymi pajacami nie ma niestety najmniejszego sensu. To właśnie tacy idioci po transformacji zmieniali guziki w mundurach nie myśląc o rzeczach naprawdę istotnych. Nie trawie tępych "antykomuchów" i prymitywnej dekomunizacji. Zauważ również, że prawie nie różnią się od komunistów- jedyną rzeczą, która ich różni jest Jarek, Święty Ojciec Tadeusz itp. na sztandarach, a nie Lenin i Stalin. Ręce opadają...

kamil_durdziak

Dokladnie brachu. Pozdrawiam!

mahpiya_luta

Dawno już nie spotkałem tylu frustratów w jednym miejscu. Ludzie, przenieście się z takim dysputami na jakiś inny portal. A film polecam. Powinni go puszczać tym wszystkim dzieciakom z"che" na koszulkach.

Wiatrak99

No popatrz. Ty tez nie zrozumiales, ze moja wypowiedz dotyczyla glownie tematyki, a nie wydarzen ani filmu.

mahpiya_luta

Tym bardziej to nie miejsce. Proponuję moźe tvn?

Wiatrak99

Czyli uwazasz, ze filmweb jest nieodpowiednia strona do omawiania tematyki w filmie? W takim razie ja uwazam, ze to ty jestes frustratem - moherowym w dodatku.

ocenił(a) film na 7
mahpiya_luta

Gościu, pohamuj się trochę. Ktoś pisze, że dysputa nad Kościołem, ubekami i mocno odstaje od rozmów o filmach, a Ty mu na to odpowiadasz że jest moherem. To, że w co drugiej wypowiedzi niewybrednie ubliżasz tu ludziom przemilczę, bo w słowniku ludzi kulturalnych nie ma wystarczająco mocnych słów na opisanie Twojego zachowania.

pysiek38

Poznaj geneze tych wulgarnych wypowiedzi i badz obiektywny. Co do kosciola - to wazny watek dotyczacy tamtych czasow, poniewaz to kosciol jest ich pierszym beneficjentem, o czym napisalem juz wczesniej.

mahpiya_luta

pierwszym*

ocenił(a) film na 7
mahpiya_luta

Chętnie ulżę Ci w twoim emocjonalnym spazmie. Naprawdę myjąc twarz codziennie można ja myć całą. To nie prawda, że myjąc ją nie można myć nosa. Analogicznie żyjąc można żyć równocześnie teraźniejszością i historią. Jedno drugiego nie wyklucza. Spróbuj. Życzę powodzenia...

Przedstawiciel_plebsu

Mozna, jednak pewne typy wmawiaja nam ze nie. Jezeli zyjesz martyrologia jestes "prawdziwym Polakiem", jezeli zyjesz terazniejszoscia, jestes pedalem, komuchem, Zydem i pewnie cyklista. Jezeli zyjesz tym i tym, jestes rozowym aferalem. Pozdrawiam.

mahpiya_luta

"jezeli zyjesz terazniejszoscia, jestes... Żydem"

Żydzi od ponad 60 lat żyją prawie wyłącznie Holokaustem więc to debilny przykład. zresztą zgodny z poziomem intelektualnym jaki reprezentujesz.

ocenił(a) film na 7
mahpiya_luta

Jest i inna perspektywa i warto ją też zauważyć. Dokładnie z drugiego bieguna. Jeżeli żyjesz martyrologią jesteś tępym katolem - moherem, oszołomem albo ciemnogrodzianinem. Jeżeli żyjesz teraźniejszością jesteś człowiekiem na poziomie, światłym o szerokich horyzontach myślowych. Jeżeli żyjesz tym i tym jesteś nikim.
Z tej perspektywy jestem nikim. Jednak tak naprawdę nie zwracam uwagi na to co chcą mi wmówić jak napisałeś pewne typy. Sam wiem dokładnie kim jestem...

mahpiya_luta

to po co się interesujesz takimi gatunkami, jak nimi zygasz? jak człowiek za dużo wypije i zyga to już nie chce patrzeć na alkohol

Zajcew111111

Nie powielaj moich bledow ortograficznych bo zaraz cie zj.bia.

mahpiya_luta

Uważaj żebyś się nie udławił swymi wymiocinami. Owszem trzeba żyć teraźniejszością ale nie można zapomnieć o przeszłości, która miała wpływ na wszystkich żyjących w czasach obecnych. Jak nie bezpośrednio to za sprawą wcześniejszych pokoleń.

użytkownik usunięty
mahpiya_luta

Naród nie interesujący się swoją historią nie ma przyszłości.

mahpiya_luta

Zgadzam się z tym co przedmówca mógł mieć na myśli ;] Polacy to zdecydowanie naród, który za mało patrzy w przyszłość, cały czas żyjąc przeszłością... cóż, taka mentalność :) Generalnie lubimy się nad sobą użalać, jestem Polakiem, więc też to robię dość często, ale widzę potrzebę zmiany własnej mentalności, na bardziej "przyszłościową" :)

ocenił(a) film na 8
mahpiya_luta

''kto nie zna historii skazany jest na jej ponowne przeżycie''