PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=732428}

Czy naprawdę wierzysz?

Do You Believe?
2015
7,1 11 tys. ocen
7,1 10 1 11496
3,3 3 krytyków
Czy naprawdę wierzysz?
powrót do forum filmu Czy naprawdę wierzysz?

Polska premiera

ocenił(a) film na 10

Wiadomo coś, o premierze w Polsce? ;)

june0112

Premiera na Trwam 6 czerwca g. 18

ocenił(a) film na 8
rozkminator

Przegapiłam :( Można jeszcze gdzieś ten film obejrzeć z lektorem lub polskimi napisami?

mysia186

Nie ;( A już trzy razy się modliłem o powtórkę :( Możliwe że film jest tak beznadziejny że Pan sam go od nas odciął.

rozkminator

Modliłeś się o powtórkę.
W średniowieczu utknąłeś.

Bofrost_1981

Próbowałem wysłać sms-a ale to też nie pomogło

rozkminator

Ubolewam, wielka strata :P

ocenił(a) film na 10
Bofrost_1981

Nad czym tu ubolewać? Chyba nad faktem głupoty waszego dialogu. A co do średniowiecza, to bardzo światła epoka była. W końcu właśnie w średniowieczu powstała większość europejskich uniwersytetów, dziś tak bardzo prestiżowych. Zatem epoka rozwojowa, a Pan Bóg ludziom nie przeszkadzał.

KacperOfm

Średniowiecze światła epoka? Uśmiałem się...

ocenił(a) film na 10
gejzermocy

Natychmiast widać, że myślisz utartymi i wyświechtanymi stereotypami. Ja udowodniłem, że średniowiecze to epoka postępowa. A jakie Ty masz argumenty, że tak nie jest. Śmiać się może każdy, jeśli jest z czego... Może warto poczytać na temat rozwoju historii myśli ludzkiej. Polecam.

KacperOfm

Gdzie udowodniłeś? Przez kilkaset lat w Europie nie było praktycznie żadnych postępowych wynalazków a nauka, która nie była zgodna z KK była karana. Porównaj sobie okres od 1000 do 1500 i okres 1500 do 2000. To chyba najlepszy i nie do zbicia argument, że się mylisz.

ocenił(a) film na 10
gejzermocy

Chyba z KKK, jeśli chodzi o Katechizm Kościoła Katolickiego, który notabene z średniowieczem nie ma nic wspólnego, bo zaczął się kształtować po 1517 roku. Twój argument oczywiście jest do zbicia i to w bardzo łatwy sposób. Żadne postępowe wynalzaki nie powstałby, ani w dobie XXI wieku ani w latach 1500-2000, gdyby w średniowieczu nie powstała większa część europejskich szkół wyższych, czyli uniwersytetów (Bolonia, Paryż, Oxford, Cambridge, Salamanka, Palencja, Padwa, Wiedeń, Kraków), na których to dziś, również w większej części, powstają te twoje wynalazki. Także zawdzięczasz to dziedzictwu średniowiecznemu, chcesz czy nie. Serdecznie pozdrawiam.

KacperOfm

A co te wielkie szkoły robiły przez setki lat w średniowieczu? Dopiero myśl humanistyczna spotęgowała rozwój i swobodę poznawania świata, dlatego twój kontrargument jest błędny. Prawda jest taka, że pomiędzy starożytnością a końcem średniowiecza praktycznie nic się nie zmieniło w kwestii wiedzy człowieka - wielu uważa, że nawet nastąpił regres.

ocenił(a) film na 10
gejzermocy

Myśl humanistyczna niczego by nie spotęgowała, gdyby nie skopiowała tego, co już stworzyła starożytność, w której humanizm był bardzo powszechny. Powielanie
zaś, w mojej opinii, nie należy do zajęć zbyt rozwojowych. Natomiast średniowiecze stworzyło zupełnie nową jakość, opartą na tym, co Boże i sakralne. Spójrz na te wszystkie niesamowite europejskie katedry gotyckie, a więc te które powstały w średniowieczu. Ich twórcy posiadali ogromną wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i mechaniki. Gdyby tak nie było, nie potrafiliby wznieść tych monumentalnych budowli. Projekty wnętrz średniowiecznych katedr do dziś dla wielu uczonych kryją wiele tajemnic i są dla nich niejasne. Zatem nieprawdą jest, że pomiędzy starożytnością a końcem średniowiecza nic się nie zmieniło w kwestii wiedzy człowieka. Wybacz mi, proszę, ale bzdurą jest to, co napisałeś. A mój kontrargument jest jak najbardziej mocny, ponieważ ci ludzie, którzy zaprojektowali i zbudowali średniowieczne katedry, wykształcili się na uniwersytetach, które powstały również w średniowieczu. Jeśli zatem wobec powyższego, według tych, których nazywasz wieloma, średniowiecze to epoka regresywna, to, jak trzeba by nazwać renesans, który jedynie imitował idee starożytne? Serdecznie pozdrawiam.

KacperOfm

A w starożytności nie powstawały żadne imponujące budowle? Poczytaj trochę o dokonaniach Rzymian, o piramidach... Prawda jest taka, że nauka była ograniczana przez religie, co pokazały lata po średniowieczu (znacznie szybszy rozwój w każdej dziedzinie).

ocenił(a) film na 10
gejzermocy

Nie odwracaj kota ogonem. Przecież ja nie napisałem, że w starożytności nie powstały żadne imponujące budowle, tylko że nowożytna myśl humanistyczna nie dokonała niczego oryginalnego, ponieważ skopiowała, i to jak sam(a) udowadniasz całkiem nędznie, jako że architektura renesansowa ma się nijak do, przyznaję wspaniałych, dokonań starożytnych Rzymian i egipskich piramid. Natomiast średniowiecze wykazało się wprowadzeniem nowych prądów w historii myśli ludzkiej i monumentalną architekturą, jaka nigdy później już nie powstawała, nawet w znakomitym baroku, który do idei średniowiecznych nawiązywał.

KacperOfm

Tylko nie wiem dlaczego skupiasz się na tak mało istotnym aspekcie jak architektura. Ja mówię ogółem o wszystkich dziedzinach nauki, o wszystkich wynalazkach i to, że od 1500-2000 powstało ich więcej niż od 1000-1500 świadczy o większej otwartości, wolności w badaniach i poznawaniu świata, która wcześniej była ograniczana przez struktury kościelne.

ocenił(a) film na 10
gejzermocy

Najpierw mówiłem o uniwersytetach, potem o architekturze, a dalej o nowatorskich prądach myślowych. Sadzę, że problem z tymi prądami myślowymi w średniowieczu polega przede wszystkim na tym, że miały one charakter teocentryczny, a więc odnosiły się do tego, co Boże. Zatem w związku z tym, według niektórych, nie mogą być rozwojowe. Ale to już akurat kwestia punktu spojrzenia. Masz rację, że w tym drugim okresie powstało więcej wynalazków. Bynajmniej nie świadczy to jednak o większej otwartości ani wolności w badaniach, ale wynika z natury upływu czasu - nauka wraz z jego biegiem się rozwijała, wciąż się rozwija, więc w tym późniejszym okresie było więcej możliwości, ponieważ powstawały coraz lepsze i doskonalsze formy rozwiązań. A architektura wcale nie jest mało istotnym aspektem. Wręcz przeciwnie. Pomyśl co by ci biedni turyści dziś w Europie zwiedzali, gdyby średniowiecze nie dało im tak monumentalnych budowli? No pozostaje jeszcze renesans, też piękny, ale do średniowiecza się nie umywa. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
mysia186

Dzisiaj film trafił na torrenty, więc na dniach powinny się pojawić napisy :)

ocenił(a) film na 8

Dziękuję za fantastyczną wiadomość! :)

ocenił(a) film na 8
mysia186

Można obejrzeć na kinomanie :)

ocenił(a) film na 8
scofieldowa94

Dziękuję :)

ocenił(a) film na 6
june0112

Premiera 18 września.

june0112