I te dwa słowa chyba powtarzałem sobie przez cały film bo naprawdę aż sie wierzyć nie chce że są tacy ludzie którzy potrafią tak komuś zrujnować życie , odebrać żone, dziecko, dom i biznes który mógł przynieś kokosy ,a najbardziej dziwi mnie ten cały aparat państwa który nie potrafi pomóc człowiekowi w takiej sytuacji zmuszając go tym samym do zabójstwa i na pozbawienie wolności przez 25 lat dobrze że Kwaśiewski dał to ułaskawienie Adamowi lecz czy pozostałą dwójka je otrzymała to nie wiem
no ja tez pierwszy raz chyba tak bardzo do siebie wzielem jakis film..
wywolywal we mnie ten film takie emocej ze w pelni bylem gotow uspr bohaterow
"Wezwiemy go na komendę i pouczymy. Przynajmniej nie będzie czuł się bezkarny."
rofl :D
Ułaskawienie dostał tylko Adam , reszta jeszcze siedzi .Ale czy to pierwsza i czy ostatnia taka sytuacja w Polsce wątpię ,zresztą jaki kraj tacy ludzie .Co do filmu rewelacyjny Andrzej Chyra ,naprawdę zagrał świetnie tego sk****syna .Heh wręcz diabolicznie .
Nie tylko Chyra genialnie zagrał. Wg. mnie każdy zagrał na bardzo wyskoim poziomie, idealnie oddając nastrój tego filmu.
Co do samego scenariusza (który napisało życie) - sama prawda. Niestety.;/
aritcz co dziwisz sie , a co niby ma zrobic policja w takich przypadkach???
musza byc przeciez jakies dowody. na calym swiecie tak jest.
oskarzyc to mozna zawsze kazdy moze to zrobic.
prawda czy nieprawda tego nie mozna wiedziec na sto procent bez zadnego sensownego dowodu
Uczciwi zawsze mają najgorzej.
Film widziałem dzisiaj i stwierdzam, iż niezwykle wciąga.
Mimo, że nie grają w nim tacy sławni aktorzy, to i tak się nie liczy, bo scenariusz pisało samo życie.
Produkcja niezwykle prawdziwa, dlatego pewnie mi się podoba.
Rewelacyjny film, i powiem szczerze, jakkolwiek to nie zabrzmi, ze wcale mi nie szkoda tego bandyty, a wręcz przeciwnie! Dobrze mu tak! PS Za co Tadek dostał aż 6 lat!!!??? A Stefan 25!? Przecież to nie oni zabili! Bez sensu! A tekst z połuczeniem przez policję był po prostu boski, podsumowanie działania wymiaru sprawiedliwości w Polsce.
Stefan dostal 25 lat wiezienia za wspoludzial. Przeciez pomagal wywiezc dwojke, planowal ich pobicie, pomogl zdjac ubrania, w domu ich skrepowal a na koniec pomogl wrzucic ich do Wisly i ustalal sobie falszywe alibi. Pozwolil zeby zginelo dwoch ludzi, to prawie jak morderstwo.
Tadek dostal 6 lat poniewaz pomogl tamtych skrepowac, zastraszyc i zaplanowal ich pobicie w lesie. Wiedzial, ze jego koledzy chca ich pobic i sie na to zgodzil. To tez jest wspoludzial.
Kazdy kto wie o zbrodni i milczy, zgadza sie na jej wykonanie, pomaga w pozbywaniu sie zwlok jest tak samo winny jak ten ktory zabija. Poniewaz swoja biernoscia pozwala im umrzec.
Ta dwojka to byli zwykli skurwiele, ale jednak ludzie wiec tamci poszli do wiezienia.
PS: Wystarczy, ze dasz komus sznur wiedzac, ze bedzie uzyty do skrepowania ciala...to juz jest udzial w zbrodni.
System jak to system, niestety, ale brak dowodow byl....w kazdym kraju by tak samo zrobiono ( pouczenie ), albo 48 godzin w areszcie.
Smutne...
ej... umieszczaj kolego uwagę [SPOILER] w temacie postu.. bo weszedłem przeczytałem i streściłeś mi film który miałem sobie obejrzeć ;/
Przeciez jeden z nich byl skazany na 6 lat wiezienia. Wyrok zapadl w 1997 wiec juz pewnie dawno wyszedl na wolnosc ( w 2003 ). Jeden zostal uniewinniony a drugi jest chyba na zwolnieniu warunkowym i okresie probnym ( do 2019 ). To znaczy, ze nadal ma wyrok i w kazdej chwili moze wrocic do wiezienia jezeli cos przeskrobie, ale chyba tego nie zrobi bo to raczej normalny uczciwy czlowiek a nie jakis recydywista.
Pozdrawiam
Nie wszystko w filmie jest przecież kalką rzeczywistości. Tak naprawdę w zabójstwie tych bandziorów uczestniczyła cała trójka. Filmowy Tadek był kierowcą samochodu i pomagał w zabójstwie goryla- trzymał go za nogi. Dostał 12 lat więzienia. Cisy zadawał filmowy Adam, a filmowy Stefan mu pomagał. Poczytajcie trochę faktów na temat tej historii, film zawsze pozostaje przecież tylko filmem.
No i właśnie- co do filmu- mocny, świetny, jeden z najlepszych polskich jakie oglądałam.