Dramatyczny klimat tego filmu jest po prostu rewelacyjny.
Dziś pierwszy raz oglądałem ten film... Na chwilę obecną to dla mnie film nr 1 polskiej produkcji. Naprawdę bardzo mocny, daje do myślenia. bardzo dobra gra aktorska szczególnie R.Gonery i A.Chyry (heh, ale Chyry to już nie lubię za te rolę -niedobry Gerard beee! ;D ...)
film otrzymuje ode mnie zdecydowane 10/10 -oceniać ten film niżej jak 10/10 to przestępstwo :)
Tylko jedna rzecz w Długu mnie irytuje... mianowicie zakończenie!!!
-Trzeba być ostatnim frajerem/pojebem/bezmózgim yeti/nie mam słów na to/... żeby samemu zgłosić się na policję i przyznać do zabójstwa, jeszcze w takich słusznych okolicznościach...
Film moim zdaniem może nie jest najlepszy, ale w TOP100 POLSKA powinien wylądować zdecydowanie wyżej.
A.Chyra rzeczywiście w tym filmie był świetny.
Film oczywiście 10/10. Czy najlepszy polski dramat? Nie mi osądzac - nie widziałem wszystkich. Na pewno w ścisłej czołówce. REWELACJA!
Co do zakończenia. TO było zakończenie zgodne z prawdą. To raz. A dwa. Nie wierzę, że będąc normalnym człowiekiem (nie zabójcą), byłbyś w stanie wytrzymac z takim piętnem. W końcu jakby nie było zabił 2 ludzi. Oczywiście jak najbardziej słusznie - nie było innego, lepszego wyjścia. Ale jednak zabił. Nie wiem jak Ty, ale ja zapewne nie dałbym sobie z tym rady i prawdopodobnie skończyłbym tak jak Adam. Zresztą jak na pewno widziałeś, oni chcieli uciec od tego. Próbowali zatuszowac sprawę, ustalic wspólną wersję wydarzeń i alibi. Ale musiało się to tak skończyc.
Wg. mnie szczera prawda. Poparta faktami autentycznymi. Tak zachowałby się prawie każdy normalny człowiek.
ale Adam powinien jeszcze dostać nagrodę za "zutylizowanie" takiego Gerarda! ale że polskie prawo jest xxxcenzuraxxx to najlepiej się w ogóle nie przyznawać do takich bohaterskich czynów. A tak na serio to on nie chciał go zabić tylko nastraszyć, wpadł w szał jak Gerard mu o jego dziewczynie przypomniał, poniosło chłopaka :) -Powinien po czymś takim spierdzielić za granice i zacząć nowe życie.