PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=781}

Dług

1999
7,8 155 tys. ocen
7,8 10 1 154706
8,1 56 krytyków
Dług
powrót do forum filmu Dług

W 1995 roku miała miejsce historia, kiedy to wracającego z imprezy dziennikarza-Artura Korczaka- napadło 3-4 mężczyzn. Mężczyzna został uduszony. Miał także liczne obrażenia głowy w wyniku uderzeń kawałkami płyty chodnikowej.

Statysta grający zabójcę w rekonstrukcji tego wydarzenia dla programu "997", okazał się nim naprawdę. Mężczyzna wyjątkowo dokładnie odtworzył scenę morderstwa, a nawet poprawiał reżysera. Mężczyzna był żywo zainteresowany sprawą, jej przebiegiem i postępami w śledztwie. Nie wzbudził tym jednak szczególnych podejrzeń.

Na miejsce zdarzenia przyjechała ekipa programu "997". Celem było odtworzenie zbrodni. Morderca się jako chętny do udziału w inscenizacji. Twierdził, że chciałby sobie trochę dorobić.

Finalny_Odbiorca

I to jest bardzo fajny pomysł na film.

Finalny_Odbiorca

Rozumiem, że wszystkich sprawców tego morderstwa ujęto i aresztowano ?

ocenił(a) film na 9
bling_2

16-letni wtedy Artur M. został skazany na 15 lat więzienia. Wyrok nie jest prawomocny.

Finalny_Odbiorca

Co nie zmienia fakt, że to okrucieństwo jakiego dokonali pozbawili człowieka życia, czy temat nadaję się na film cóż nie mnie to oceniać. Z jednej strony owszem, a z drugiej strony myślę że znalazła by się jedna może dwie podobne historie. I nie chodzi mi tutaj o motyw morderstwa...

ocenił(a) film na 9
bling_2

motyw morderstwa ale za to bardzo ciekawy z psychologicznego punktu widzenia.