"Wywiad z wampirem" to według mnie najlepszy film o wampirach.
Czy ktoś myśli inaczej?
Tak, ja.
Dla mnie najlepszym filmem o wampirach jest Dracula Coppoli. Wywiad z Wampirem jest u mnie na miejsce drugim.
Więc tu się z Tobą muszę calkowicie zgodzić. Jak dotąd żaden film nie jest tak wspaniały jak Dracula.
Co do Wywiadu z Wampirem i porównania z książką. W 9 na 10 przypadkach książka jest lepsza niż jej filmowy odpowiednik. I zazwyczaj osoby, które daną książkę uwielbiają, są rozczarowane filmem. Bo żaden film nie dorównuje naszym wyobrażeniom podczas czytania. Nie taki był zamiar mniemam załozyciela tematu, aby porównywać film z książką.
A co do Królowej Potępionych... obejrzałam do końca tylko dlatego, że nie zostawiam zaczętego filmu w połowie, daję mu szansę do końca. Ale mi ten film wogóle nie podszedł, byłam nim zawiedziona i rozczarowana. Nigdy już się nie zmusiłam wiecej żeby do niego wrócić.
A mnie się Wywiad z wampirem nie podobał. Obejrzałam film dokładnie dzień po przeczytaniu książki (którą byłam oczarowana) i wielkie rozczarowanie. Nie ma to jak literatura.
Moim zdaniem jak dotąd najlepszym filmem o tym temacie jest Królowa potępionych z 2002r :)
http://www.filmweb.pl/f31908/Kr%C3%B3lowa+pot%C4%99pionych,2002
Dracula i Wywiad z wampirem to klasyka. Mnie podobały się również Fright Night część 1 i 2 ga. Po za tym The Lost Boys. Generalnie Królowa potępionych trochę mnie rozczarowała, za to muzyka genialna. Chyba najlepszy soundtrack, jaki słyszałem. Szkoda, że nie robią kontynuacji losów Lestata, tylko jakieś śmieciowe Zmierzchy czy Underworldy...
The Lost Boys mi również się podobał. Niedawno leciał w telewizji N i z przyjemnością go sobie przypomniałam. Ja lubię jeszcze Nieustraszonych Pogromców Wampirów Romana Polańskiego. Klimat całkiem inny,ale fajnie się ogląda i można się pośmaić. Zgadzam się, że soundtracko z królowej Potępionych jest świetny.
Ja natomiast ( pewnie należę do mniejszości ) lubię Underwolrda Bunt Lykanów. Podoba mi się, i nie umiem podać zadnych racjonalnych powodów :)
serial czysta krewq jest niezy;;p ale wywiad z wampirem tez daje rade, natomiast underworld mnie znudzil;/
Widział ktoś:
- szwedzki film 'Let the Right One in'
- 'Nadję' ze stajni Lyncha
- 'Uzależnienie'
- 'Mądrość krokodyli'
- koreańskie 'Pragnienie' ('Bajkwi')
To są świetne filmy o wampirach.
Widziałam Szwedzkie "Pozwól mi wejść" - świetny film.
"Mądrość krokodyli" również widziałam i również mi się podoba. Z Underwoldrów to podoba mi się tylko trzecia część.
Widziałem Let the Right One in, świetny. Nadja i Uzależnieni też dają radę. Pozostałe chętnie zobaczę. Fajny jest jeszcze Near dark. Pozdr
Jeśli wszyscy uważacie wampiry za homoseksualistów to się lubujcie w Wywiadach z... i Draculach czy tych innych Zmierzchach. Jak dla mnie wampir to coś strasznego, coś dla kogo gatunek ludzki to nic innego jak pokarm!!! I dlatego najlepszych filmem o wampirach jest 30 Dni Nocy. Za to, że wampiry wyglądają przerażająco, za to że mają swój przerażający język i NIE GADAJĄ PO ANGIELSKU!!! Poza tym ogólnie się nie pier... Zaraz ktoś mi zarzuci to czy tamto ale zanim zaczniesz mnie wyzywać zastanów się czy tak nie jest. Niech wizja czegoś co ma nas przerażać ewoluuje! Obrazek kolesia z dwoma ostrymi ząbkami, białą twarzą i piękną fryzurą jest po prostu śmieszny w dzisiejszych czasach. To tak jakby zaaplikować do filmu o duchach gościa w prześcieradle z łańcuchami i kulą u nogi! Filmy które wymieniacie to może i klasyki ale to co w nich strasznego to to, że są strasznie przegadane a uwagę skupia się na aktorach i ich aktorstwie. Dlatego uważam, że "wasze" filmy są po prostu filmami obyczajowymi w środowisku wampirów i tyle.
gdyby nie dracula i wywiad z wampirem nie bylo by pedalskiego zmierzchu i tak powstalo kolejne gowno daybreakers. mam nadzieje ze na tym kolo sie zamknie powielania i przetwarzania filmow o wampirach :/ juz nic nowego z tego gatunku nie mozna wycisnac.
Zgadzam się. Moje ulubione filmy o wampirach to filmy na podstawie książek Anne Rice.
'Wywiad z wampirem' i 'Królowa Potępionych' .
Królowa potępionych miała fajna muzykę, reszta jakoś mnie nie poruszyła.
A co do filmów to chyba zapominacie o: "Od zmierzchu do Świtu" Rodrigeza;)
A na serio to chyba bym typował Underword z tego co oglądałem, a nie widziałem jeszcze ani Draculi ani Wywiadu z wampirem...
Mam podobne wrażenia. Underworld 3 bije wszystkie powyrzsze conajmniej o dwa szczeble. Przynajmniej 3 cześć.
Nie jestem zwolennikiem staroci które przebrzmiały wieki temu i technicznie na dzień dzisiejszy są daleko w tyle. Można się czapnąć zawsze fabuły ale jak czytam że najlepszym fimlem był .......z 63 to zastanawiam się czy ten kto to pisze nie jest opóźniony o te kilkadziesiąt lat.