PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209723}

Daybreakers - Świt

Daybreakers
2009
6,1 40 tys. ocen
6,1 10 1 40371
5,6 21 krytyków
Daybreakers - Świt
powrót do forum filmu Daybreakers - Świt

Cywilizacja wampirów i ludzie hodowani dla krwi, na dodatek będący jako rasa na krawędzi wyginięcia. Brzmi świetnie, szkoda, że już tak nie wygląda. Jak dla mnie, to reżyserzy zbyt dużą wagę przywiązali do chlapania na prawo i lewo czerwoną mazią, zamiast dopracować scenariusz, który w ogólnym zarysie był naprawdę rewelacyjny. I tak z nowatorskiego pomysłu powstał kolejny banalny filmik, w stylu "zabili go i uciekł"...

jaet

Tak jak napisał autor wątku "Świetny pomysł i realizacyjna klapa..." Poskąpili kasy na efekty specjalne , gra aktorska 5/10 i wyszło to co wyszło czyli KICHA.

ocenił(a) film na 6
jaet

Dokładnie był fajny pomysł, a wyszło dno. Może jak miałam 10 lat to mnie przerażała krew lejąca się strumieniami ze sztucznie wyglądających odciętych części ciała, ale to było dawno :) Niestety film poniżej oczekiwań.

jaet

Faktycznie zgodzę się z przedmówcami, dobry pomysły ale.... nawet ta czerwona mazia która miała
przypominać krew to jej nie przypominała :) 6 !!!!

ocenił(a) film na 4
jaet

Technicznie film jest ok.Fajne zdjęcia,efekty specjalne,niezła obsada no i
sam pomysł.Jednak wszystko spieprzył scenarzysta.Filmowi zwyczajnie brakuje
szybkiego tempa.Czekałem aż się rozkręci,patzrę na zegarek a tu już godzina
filmu minęła :)Szkoda.

ocenił(a) film na 4
jaet

Zabrakło finalnego starcia, pomysł rewelacyjny i tak samo rewelacyjnie zmarnowany...

ocenił(a) film na 5
jaet

A ja sobie wlasnie dzis obejrzalem owego filma i musze ocenic go tak samo jak wszyscy powyzej... tak sie mnie wydaje ze tworcy chyba nie do konca wiedzieli co chca zrobic. Ni to film akcji, ni to film o jakiejs zagładzie, profile glownych bohaterow tez splaszczone do niezbednego minimum, wampiry jakies takie dziwne ( ja rozumiem ze co film to inaczej, ale zeby wampir spalił się od wbitego w szyje plastikowego mikrofonu ? ( chyba ze zle zobaczylem i to bylo cos innego ) zadnych super-hiper-mega mocy i jakis dziwny paradoks ze te niedożywione byly silniejsze od zwyklych. Jak dla mnie 6/10 bo film mozna obejrzec, ale mozna bylo z tego zrobic 15 minut prolog do glownego filmu ktory pewnie bedzie mial numerek dwa, bo historia jest strasznie nie-dopowiedziana..

ocenił(a) film na 7
budiet_haraszo

pomysł ganialny ale film nie dopracowany przez pierwsze 50 minut filmu nuda następnie szybki zwrot akcji trwajacy ok 5 min i koniec wstyd Moim zdaniem lepsze było by dodanie : na początek jak to sie stało ze ziemią zawładneły wampiry ? , następnie jakieś sekrety o wampirach typu włąśnie pokazane w filmie brak odbicia w lustrze itp . Akcja powinna być dłuższa i przedewszystkim zakończenie czyli przemienianie ludzkości a nie tylko pozostawienie dla widzów żeby sobie dopowiedzieli P.S. to tylko moja propzycja ;P

ocenił(a) film na 6
maczos369

widze, że nie tylko ja sie zawiodłem tym filmem:) a czekałem nie mniej niż na Avatar:D.