Film reklamowany jako genialne połączenie "Matrixa" i ww. "Zmierzchu", ale niestety nijak się to ma do tego, co faktycznie mamy okazje oglądać na ekranie. Dystrybutorom, którzy odpowiedzialni byli (i w sumie są) za promocje filmu w naszym kraju, chodziło pewnie o fakt, że "Daybreakers" jest obrazem w zimnych niebiesko-zielonych barwach, a główny bohater ma na imię Edward i tak - jest wampirem!
A czy słuszne było określenie 'genialne'? Otóż wszystko zależy od odbiorcy - jeden powie, że tak, drugi, że nie, ale jeżeli chodzi o mnie, to w sumie tak, to określenie jest słuszne. Niewątpliwą zaletą filmu jest oryginalny scenariusz - świat zdominowany przez wampirów i człowiek jako gatunek zagrożony, próbujący 'odbudować świat' na nowo.
Jeżeli chodzi o aktorów, to najlepiej z nich wypadł Ethan Hawke. Rzadko się go ostatnio widuje na wielkim ekranie, ale chwała mu za to, że powrócił. No i cóż, "Daybreakers" na pewno jest pozycją obowiązkową dla fanów kina science fiction, a raczej wampirów i tym podobnym. Ubiegły rok jest zdecydowanie rokiem kina fantastyczno-naukowego. Świadczy o tym przede wszystkim "Avatar", do którego należy światowy Box Office. A "Daybreakers" niewątpliwie należy zaliczyć do TOP 10 gatunku. Na koniec dodam od siebie tylko tyle, że spodziewałem się jednak trochę więcej. Końcówka bez większego napięcia, akcja tylko na początku i pod koniec i w ogóle film minął za szybko.
w daybreakers udalo sie stworzyc klimat - wampiry=czern=niesmiertelnosc=czystosc - niestety film jest zbyt bardzo zamerykaniozowany przez co:
- swiat wampirow zamyka sie w trzech obszarach ekskluzywnego osiedla, metra i wiezowca
- zawezenie horyzontu tylko do USA (tak jak np. w Residencie)
- naiwnosc (partyzanci zostawiajacy samochody na widoku, nocne konwoje ocalalych oswietlone jak ciezarowki Coca Coli)
film do tego jest krotki (1,5h) mysle iz gdyby trwal tak 2,5 - 3 godziny to wtedy znalazlo by sie miejsce na poglebienie fabuly, bo w koncu jakim fartem grupa ocalalych buszujaca po miescie pelnym wampirow trafilaby na jed(y)nego dobrego wampira.
jak postepowala vampiryzacja spoleczenstwa.
jak przebiegalaby odbudowa cywilizacji ludzi.
film tylko do ogladania na dvd bo do kina to za slaby niestety...
zgadzam się z jednym i drugim przedmówcą... film do obejrzenia na dvd, moja ocena 4/10 bo po zwiastunach i promocji w Polsce spodziewałem się czegoś więcej. No cóż, rozpisywać się nie będę bo w założonym temacie wszystko już napisano ;]