... przydałaby sie :) a może jest już cos takiego? choć teraz byłaby bardzo akutualna. Trochę męczy ta tematyka, a raczej pisanie o filmie z wampirami że to coś nowego. I jeszcze porównanie do Matrixa, no wysoka poprzeczka, zobaczymy :) Najlepszy film o wampirach według mnie to Wywiad z wampirem bo był pierwszy jaki o wampirach widziałem i naprawdę "nowy".
Parodia o wampirach juz jest tzn Drakula - wampiry bez zębów (czy jakos tak) z Leslie nielsenem.
Jesli chodzi o wampiry to zalezy od gustu. Nie którzy lubie efektówne filmy takie jak Blade - wieczny łowca. Nie ktorzy wolą Symfonie Grozy z 1922 roku a jeszcze inni adaptacje klasycznej powiesci "Drakula" jak chociaz by w reżyserii F.F. Coppoli.
Ja osobiscie preferuje wersje z Belą Lugosi z lat 30-tych chyba nawet nie sam film ale Lugosi'ego i jego role tytułą. No i jestem wielkim fanem Blade 2 w reżyseri Del Toro.
To co teraz sie dzieje w kinach z wamipiramy to jakies wolne żarty. Zmierz pierwsza jak i druga częśc, czy ostatni Underworld to najlepsza "parodia wampira"