PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209723}

Daybreakers - Świt

Daybreakers
2009
6,1 40 tys. ocen
6,1 10 1 40410
5,6 16 krytyków
Daybreakers - Świt
powrót do forum filmu Daybreakers - Świt

im dalej tym gorzej. Założenie filmu jest mocno nielogiczne, a mianowicie: czy wampiry nie mogły się żywić krwią zwierząt? Przecież ich hodowla jest znacznie szybsza i łatwiejsza niż hodowanie ludzi. Rozumiem,że można być wybrednym, no ale nie w obliczu klęski głodu. Pozytywne aspekty filmu: efekty specjalne i humor (czasami niezamierzony), no ale generalnie to szkoda zmarnowanego potencjału.

ocenił(a) film na 8
allani

A to nie jest przypadkiem tak, że skoro ta dziwna epidemia dosięgnęła również i zwierzęta, przemieniając je w
wampiry, to ich krew powodowałaby mutacje, tak jak to było w przypadku picia krwi ludzkich wampirów?

ocenił(a) film na 8
allani

Żywić się krwią zwierząt najwyraźniej mogły - w którejś scenie brat Eda mówi, że trudno jest nawet o świńską krew, poza tym sam Edward musiał się czymś odżywiać, a ludzkiej podobno nie pił. Z tego co zrozumiałam z filmu, zwierzęta też się w znacznej części zwampiryzowały i te zwykłe były już na wyczerpaniu (albo przynajmniej nie było ich tyle, żeby wyżywić dużą populację).

ocenił(a) film na 8
Gato

Dokładnie tak samo to zrozumiałem jak Ty :)

ocenił(a) film na 8
allani

oczywiście że się żywiły i również zwierzęta stawały się wampirami- przecież nawet w którymś z przekazów w wiadomościach- mówiono że takie zwierzęta są coraz częściej przyczyną pożarów lasów.

killers_wife

W filmie owszem była mowa, ze wampiry żywiły się krwią zwierząt, ale dlaczego ich nie hodowały tylko skazywały na śmierć ? Autor wątku trafnie stwierdził, ze łatwiej hodować zwierzęta i pobierać ich krew, niż ludzi.

ocenił(a) film na 7
manti2

Widocznie preferowały ludzką krew i tyle.

ocenił(a) film na 8
Hominus_nocturnus

To akurat samo w sobie jest głupim argumentem. Preferować sobie możesz, ale kiedy przymierasz głodem nie powiesz "eee, tego nie wypiję, bo ludzka smakuje mi bardziej, co z tego, że jej nie ma".

allani

ludki, przecież wampiry w większości filmów mogą pić krew zwierząt, ale nią gardzą i piją tylko z konieczności. gdyby lubiły krew zwierzątek to nie pozarażały by innych ludzi, i nie byłoby wampirów w ogóle. tak musi być. wyobraźcie sobie teraz że wampiry rządzą światem. po co miały by więc hodować zwierzęta których nie lubią, skoro mogą hodować ludzi? tak jak z podażą i popytem na dzisiejszym rynku. w rozwiniętych populacjach jakość produktów podstawowych wygrywa nad niższą ceną produktów gorszej jakości.
jeszcze nie oglądałem, ale nie rozumiem jednego z trailerów - czemu, skoro wampiry mogą mieć wszystko, piją krew ze szpitalnych torebek a nie butelkują jej, używając fabryk po koncernach spożywczych, jak ludzie napoje?

ocenił(a) film na 5
grey_55

Kto i gdzie pił krew z torebek? Bo akurat nie kojarzę. Widziałam tylko szpitalne woreczki podczas eksperymentu i w kawiarence, co jest dla nich bardziej praktyczne, bo nikt nie wypija tam całej butelki, krew jest tylko dozowana w małych ilościach do kawy.

ocenił(a) film na 8
lenka

...dodam jeszcze, że w filmie widać, że piją z butelek (Frankie przynosi krew w butelce).

ocenił(a) film na 7
Gato

Ad picia krwi zwierząt - kiedy ludzie byli jeszcze stosunkowo liczni nikt nie przejmował się 'bzdetnymi' erzacami typu zwierzęta. W czasach kryzysu trudno było nawet o świńską krew. Przypomnij sobie scenę, w której Frankie przynosi butelkę z krwią.

allani

Co za bzdura - a chciało by Ci się oglądać film o wampirach zywiących sie krwia zwierząt ( np twego psa bądz kota ) bezsens totalny, a poza tym to przecie tylko film i w każdym tego typu filmie wampiry żeruja na ludziach.

ocenił(a) film na 8
Wartownik

Ja wolałabym oglądać film o wampirach żywiących się krwią zwierząt*, niż film któremu brakuje logiki - ale poczytaj sobie wcześniejsze posty w tym wątku.

* notabene, to naprawdę nie musi mieć znaczenia - zależy od fabuły filmu i tego, o co w nim chodzi. Prawdę rzekłszy, "Daybreakers" jest tego przykładem.