PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209723}

Daybreakers - Świt

Daybreakers
2009
6,1 40 tys. ocen
6,1 10 1 40410
5,6 16 krytyków
Daybreakers - Świt
powrót do forum filmu Daybreakers - Świt

Zajeżdża mi Matriksem na odległość.
I chyba dlatego na to nie pójdę.

psysutra

matrixem??? ty skąd ten towar bierzesz :D bo chyba cie te dopalacze przepaliły

Underworld to może ale Matrix! normlanie bedę cię podejrzewał o wąchanie skarpatek na poranne pobudzenie hehe.

blade_43

Widze, że żarcik Ci dopisuje, choć nieśmieszny. :P

W obu filmach jest przyszłość,w której zwykłych ludzi jest coraz mniej. I tu, i w Matrixie ludzie są hodowani, są niejako niezbędni do życia wampirów(maszyn). Oczywiście pojawia się garstka dobrych wampirów(wybraniec&spółka), którzy stawią czoło przywyższającej ich liczebnie (technologicznie) wampirów (maszyn). W Matrixie się udało, tu pewnie też, jak w 99% filmów. Ponadto w zwiastunie były widoczne spowolnienia w filmie, co jest znakiem rozpoznawczym Matrixa.

Jak dla mnie jest wiele podobieństw, a ja opierałem się tylko na 15s. zwiastunie w TVN-ie, więc oglądając film pewnie dojdzie więcej podobieństw. Oczywiście dla mnie nie jest to absolutnie zniechęcające do obejrzenia filmu.

Mati_GA

o i znowu jest ale jazda :D
fa mac fa mac fa mac fa mac fa mac

Mati_GA

Jak dla mnie, to prędzej Underworld, czy Blade niż Matrix. Ale każdy ma inne skojarzenia. :)

blade_43

Właśnie odpowiadałem koledze na pytanie kiedy to zniknęła jego wypowiedź!!! co z tym filmwebem się dzieje ostatnio?

psysutra

Dokładnie... - hodowanie ludzi, wybraniec i wampiry zamiast maszyn.

psysutra

hehe tez widziałem własnie na tvn zwiastun i pomyślałem dokładnie to samo.
ludzi hodowani tylko dla krwi. to tak jak w matrixie tylko ze tam byli
hodowani dla energii.

psysutra

Zgadzam się całkowicie. Oglądając zwiastun od razu skojarzył mi się Matrix, sprawa wykorzystywania ludzi, nawet wygląd miejsca w którym są "hodowani". Jak zauważył ktoś też w innym wątku - "Zmierzchowe" oczy :) Wiele podobieństw, ciekawe jak wiele dlatego z ciekawości chętnie obejrzałabym film

dziabeuek

a żeby było bardziej podobne do matrixa to film także osadzony jest w
przyszłości :P

psysutra

czy wszyscy widzieli ten zwiastun na TVNie zanim tu trafili :DDDDD jaka frekfencja hehe

psysutra

Jakby się opierać na w/w kryteriach, to mi tu "Seksmisją" "zalatuje"...
PLAGIAT !!!
Pozdr ;))

psysutra

Jakby się opierać na w/w kryteriach, to mi tu "Seksmisją" "zalatuje"...
PLAGIAT !!!
Pozdr ;))

psysutra

boziu, same odmóżdżone istoty tu widzę - każdy tvn ogląda - żal.

Co do porównań. Widać, że TVN w nadmiarze oglądacie, bo już do matrxia przyrównania itd. Wiecie ile takich filmów było? hohho

ciekawe, że nikt nie porównuje komedii romantycznych, które są kopią jedna za drugą -.-

vasil_zajcev

przyznaję rację.
z porównaniem do Matrixa to totalne przegięcie.

a filmów jest było i będzie milion opartych na podobnym schemacie bo cóż innego można jeszcze wykombinować.

osobiście uważam, że film warto zobaczyć.

vasil_zajcev

Pierwsze zdanie już wystarczająco o Tobie świadczy. I tyle

psysutra

o mnie, czy o kim, bo napisałeś pod kolejną osobą i nie wiadomo o co chodzi ;>

vasil_zajcev

boziu, same odmóżdżone istoty tu widzę - każdy tvn ogląda - żal.

o to zdanie mi chodzi

bez odbioru

psysutra

Oglądałem dużo zwiastunów które nie zapowiadały absolutnie tego co działo się w filmie. Ten chyba taki
właśnie jest. Wieczorem jak już będę po premierze to wypowiem się więcej.

psysutra

to samo miałem... film faktycznie "zajeżdża" matrixem :D

ocenił(a) film na 7
psysutra

A nawet jeśli to co?Przecież,gdyby filmy były robione na miarę Matrixa to by nie było podupadajacego kina dla przygłupich bezmyślicieli...Toć to w Matrixie są nasze prawdziwe możliwości zakryte przez parawan iluzji.A zresztą odnosze nieodparte wrażenie,że umieszczenie Matrixa w swoich ulubinych filmach było tylko tanią zagrywką dla podniesienia klasy swoich co niektórych ulubinych filmików...hmm...:))

ocenił(a) film na 5
psysutra

Zwiastun tego filmu widziałam w kinie (nie wiem czy to ten sam) ale ten co ja widziałam totalnie mnie zmylił - głównie jeśli chodzi o muzykę. Spodziewałam się takich klimatycznych piosenek, dla których właściwie poszłam na film, a tu d...
W ogóle nie radzę nakręcać się zwiastunami bo albo okazuje się że to spoilery, albo przeciwnie - kuszą czymś, czego nie ma.

psysutra

Nie skazuje od razu na straty tego filmu, aczkolwiek teraz jest wielkie kurwa BUM na wampiry ;/ Trochę irytujące, że ludzie myślą, iż jeżeli zrobią film/ napiszą książke / zrobią teledysk / bloga / itp o wampirach to będą lepsi. Jakoś nie obiecujące, może się mylę.

ocenił(a) film na 7
wyrafinowanaa

Underworld - bronie, Blade - kostiumy, fabuła - każdy inny film o wampirach, Matrix - niektóre może efekty; nie wiem nad czym się tu rozwodzić. Film nie grzeszy oryginalnością, a główny wątek mocno ściągnięty z Blade II, w którym to zamiast zagrożenia rady wampirów nową mutacją, jest zagrożenie istnienia ludzkości.

psysutra

A co was ludzie zadowoli, wampiry ble, romanse ble, pościgi ble, jak widać nasze społeczeństwo nie potrafi cieszyć się dobrym filmem ale za to głupawymi serialami co odmóżdżają to tak wprost się nimi zachwycają.

edward_1979

Zgadzam się, wszystko nie tak. A ja bylam w kinie i mi samej film się skojarzył trochę z Matrixem. Podkreślam TROCHĘ. I co? I super. Film polecam, bo warto. Zwiastuny to nie wszystko i nie można się nimi sugerować przy ocenie filmu.

psysutra

zaistuny nie oddaja tego co kino, dopierow kinie zauwazymy na co stac aktorów chodzi mi tu szczegolnie o gre panów Willem Dafoe i Ethan Hawke to jest to co tygrysy lubią najbardziej, bardzo dobre kino POLECAM

psysutra

zwiastuny sa dobre ale nie oddają tego co film , przez 98 min trwa akcja a to nie zdarza sie zbyt czesto w nowych filmach,

neo88_fw

hmm.. właśnie oglądałam zwiastun xDD powiem szczerze, że film trochę mnie zainteresował. myślę, że wybiorę się do kina, żeby zobaczyć na własne oczy, czy faktycznie to "kserówka" :)

psysutra

wybierając sie do kina nikt nie będzie żałował, dobry muzyka dobra obsada wiec cały film bedzie doby

ocenił(a) film na 3
psysutra

Nie polecam filmu, totalna klapa, zmarnowane 1,5 godziny. "Genialne połączenie Matrixa i Zmierzchu" pytam się gdzie, gdzie jest to połączenie? KLAPA

ocenił(a) film na 7
psysutra

Hmm... najwidoczniej z Matrix'em także miałeś do czynienia jedynie w
postaci trailer'a... z tego co widać.

Wczoraj byłam w kinie na tym filmie. Jedyna scena, która przypomniała mi
Matrix'a to kiedy użyli slow motion. Przez całe 2 godz. czekałam na coś
więcej zaczerpniętego z filmu Wachowskich. Pod tym względem się bardzo
rozczarowałam. Ponieważ napis na plakacie jest jedynie kłamstwem, niczym
więcej. No może jeszcze zaczętom dla widza. Muszę przyznać, że na mnie
zadziałało. Na szczęście film lepszy od Zmierzchu... Fabuła, zdjęcia,
obsada (nie w całości, ale jednak), montaż, efekty, a co najważniejsze
krew, krew, krew i raz jeszcze krew ;d dużooo krwi. Na dodatek bardzo
realistycznej... przynajmniej wg mnie...

Niestety załamałam się na końcu, gdy okazało się, że te kilka słów
wypowiedzianych przez owego Termiatora z doskonałym wyczuciem czasu
(scena w której wchodzi w ostatniej sekundzie, aby ocalić swoich
przyjaciół przed krwiopijczym wampirem z bronią), naprawdę były
zakończeniem filmu. A to zbyt satysfakcjonujące nie było.

Pomimo wszystkiego oceniłam film na 7/10. Muszę przyznać, że ogólem film
mi się podobał. Ale jakby patrzeć na szczegóły i na braki w fabule,
przesłodzenia... ocena byłaby niższa. Ale na szczęście moim celem
życiowym nie jest zaniżanie ocen filmowych.

Pzdr ;)

ocenił(a) film na 7
a_zaar_94

Na plakacie widnieje napis, że to połączenie Matrixa i Zmierzchu(ahahahahahahaha)....typowy zabieg marketingowy...moim zdaniem to ogromne nadużycie....ale film całkiem, całkiem

psysutra

Nie to bym się czepiała, ale oglądałam wczoraj zwiastun i wyraźnie gostek powiedział, że do kin wchodzi nowy film - połączenie Matrixa ze Zmierzchem.. Więc o co ta cała afera? Połączyli dwa filmy i myślą, że są fajni i tyle. A z ciekawości sama obejrzę dzisiaj.