PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=209723}

Daybreakers - Świt

Daybreakers
2009
6,1 40 tys. ocen
6,1 10 1 40410
5,6 16 krytyków
Daybreakers - Świt
powrót do forum filmu Daybreakers - Świt

ide na to do kina , zachęcony reklamami, mysląc "bedzie lepsze od Blade'a -ktory przeciez był super".. ogladam, pierwsze minuty rzeczywiscie bardzo na plus- ukazane zycie wampirów gdzie zostalo na Ziemi juz 5% ludzkosci (czyli ~2miliardow ludzi ;) )którzy są naprawde takimi "truflami w restauracjach" no i się zaczęło...

wampirami ludzie stali sie przeszlo 10 lat temu, czyli zgodnie z ideologia tego filmu nie bije im serce od tyluż lat, a temperatura ciala spadla do ok 20stopni- czyli nawet jakby biło czlowiek z taka temp. ciala nie przezyje, ale ta znowu jest za wysoka aby utrzymac przy zyciu narządy wewnetrzne/miesnie przy zyciu- fajnie

ale co tam.. wbijamy wamipirowi jakis kołek czy dlugopis czy co to tam bylo w tetnice szyjną a ona tryska jak przy porannym oddaniu moczu ;) na 10 metrów w dal (pytam sie - jak skoro nie mają tętna skoro nie bije im serce) - moze was nie ale mnie to rozbawiło w negatywny sposob

co wiecej, slonce ich niszczy, ale jak sie ochłodzą wodą i wpadna do ciemnej szopy zaraz-- UWAGA -- staja sie ludzmi! super... tylko jak ma taki czlowiek zaczac zyc skoro przez 10 lat (a spokojnie wystarcza 4 minuty) serce nie pompowało krwi, nie odzywialo narządow wewnetrznych miesni itp

juz sie nawetnie czepiam ze mogli chodzić czy pić krew nie mając tętna bo powiedzmy ze to jest to "cos" ten efekt wampiryzmu filmowego..

no i oczywiscie typowo filmowa zagrywka, tego "złego" rozszarpali na koniec, pourywali mu łeb i konczyny żrąc go- ok ale juz braciszka Ethana Hawke'a filmowego - owszem tez sie rzucili ale jednak zdarli mu tlyko rekawki z koszuli i tyle...

mial kilka plusow, ale wydaje mi sie ze to film gdzie ktos po pijaku wpadl na dobry pomysł (poczatek filmu) a potem juz ot tak sobie coś kręcił bo dostał budżet.

hi_tec

Zgadzam się w pełni. Od siebie dodam, nie wiem czy ktos odniosl podobne wrazenie, ze jakosc efektów specjalnych przypominala tę z filmów wychodzących jedynie na VHS - czyli dno. Moje ulubione to pokrywki od garnków jako kołpaki i diodki w grillu aut - high tech future - nie ma co.

ocenił(a) film na 6
hi_tec

Oj również dołączam się do wypowiedzi założyciela tematu. Sporo sprzeczności i równie wiele nieprzemyślanych zagrywek ze strony reżysera. Początek zapowiadał się ok ale potem było już tylko gorzej można było rozwiązać wiele kwestii zupełnie inaczej, ba wolał bym nawet by były to powielone schematy z innych filmów. Jest to poniekąd kino s-f ale sporo w nim sprzeczności i niejasności, jak słusznie zauważył założyciel owego tematu.

5/10 za dobry pomysł na film, Sama Neilla i Willema Dafoe.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
hi_tec

I kolejne konto aby dać 1. Przykre.

ocenił(a) film na 1
gaclav3

witaj, dzieki za odpowiedz, juz wyjaśniam czemu mam konto od dziś- bo pewnie dlatego wysunąłes wniosek ze specjalnie zalozylem zeby dać 1.
nic bardziej mylnego, jest to moje 1 i jedyne konto na tej stronie, która przegladam od lat, jednakze nigdy nie pisalem, ale to co widzialem tu popisane- niemalze same pochwały i wysoka nota dla filmu [6,75 wtedy ] zmusila mnie do powiedzenia prawdy ludowi ;)

hi_tec

skoro od tylu lat siedzisz, to czemu sie nie nauczyłeś, by pisać SPOILER?

ocenił(a) film na 7
hi_tec

Szczyt głupoty - Czepiać się realizmu w filmie o wampirach.
No chyba że w nie wierzysz, to inna sprawa ;)

To tak jak ludzie czepiają się realizmu w filmach Si-Fi, no luuuuuuuuuuuudzie błaaaagam ;)

ocenił(a) film na 2
hi_tec

zgadzam się w stu procentach z twoją opinią efekty i fabuła co najmniej dla filmów kategorii B, sam pomysł na film rewelacyjny ale większa część budżetu poszła na trailer,a to w jaki sposób przedstawili postać wampira po prostu żenada nie do przyjęcia dla prawdziwych fanów wampiryzmu, niestety ale filmy takie jak dracula92',wywiad z wampirem czy blade tu dzież underworld wyznaczają pewne standardy i jeśli reżyser porywa się na to by przedstawić swoją wizję w inny odmienny sposób no to niestety trzeba się troszeczkę bardziej postarać a niżeli sklecić spot reklamowy i porównać go do hitów kinowych

hi_tec

nie mogłeś napisać , że to SPOILER? Na film i tak się wybiorę tu nie chodzi o zgodność z anatomią , to jest film sci-fi a wampiry tak naprawdę nie istnieją:)