PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36322}

Dentysta

The Dentist
1996
5,5 4,8 tys. ocen
5,5 10 1 4849
5,6 7 krytyków
Dentysta
powrót do forum filmu Dentysta

Dobry film

ocenił(a) film na 8

Można obejrzeć i się pośmiać jak wyrywał zęby albo dla panienki wyrwał dolną wargę :) Dobry był też Earl Boen (znany z Terminatora z roli dr Silbermana) ale tutaj został poturbowany na fotelu dentysty. Ale teksty też miał niezłe np. "człowiek staje się obleśny jeśli pracuje w obleśnej pracy".

ocenił(a) film na 8
Axel

No i po raz kolejny sobie obejrzałem. Film można oglądać wiele razy i wciąż sie nie nudzi i wciąż śmieszy :) Sceny z tego filmu przeszły chyba już do historii. Najlepsza była rzecz jasna scena z wyrywaniem wszystkich zębów i języka kobiecie, która wcześniej lizała członka dla jej kochanka albo tez scena z Earlem Boen'em, znanym z "Terminatora", który został tutaj totalnie skasowany na twarzy, ale jeszcze probował sie bronic i zdjąć ten metalowy przyrząd. Albo tez scena jak ten dentysta wstrzyknął powietrze do mózgu tej asystentki ;)
Ogólnie film superancki, zawsze mi sie podobał i na pewno nie raz jeszcze go obejrzę. No i uzupełnienie tworzy jeszcze druga cześć filmu, która tez jest rewelacyjna co cześć pierwsza.

Axel

Skąd biorą się takie tandetne produkcje. Film pozbawiony wszystkiego, co dobre w horrorach. Właściwie to nawet trudno go nazwać horrorem. Brak napięcia (o wywołaniu strachu można zapomnieć), zero klimatu, o grze aktorów lepiej w ogóle nie wspominać.
Jeżeli chcesz obejrzeć dobry horror to zobacz: Piątek trzynastego, Halloween, Lśnienie, z nowszych: The Ring, Inni oraz wiele innych o wiele lepszych od tej szmiry. Nie trać więc czasu na chwalenie takich filmów.

ocenił(a) film na 10
Draconis

Tandetne produkcje?Jedyne co można zarzucić to, że nie straszył, a bawił...Co akurat dla mnie nie jest wadą. Brak napięcia? Ja do końca liczyłem, że dentysta nie wpadnie w ręce policji... Zero klimatu? Sceny masakrowania jamy ustnej budziły różne emocje, więc nie mów o braku klimatu... Gra aktorska? Co było w niej nie tak?...
A tego typu końcówki "Jeżeli chcesz obejrzeć dobry horror to zobacz:" (i tu podajesz klasyki), dość często padają na forach internetowych, gdzie dzieci chcą zabłysnąć wiedzą... ( Co najczęściej wygląda tak:

"Szukam komórki za około 400 zł, biorę pod uwagę xx i xy"

I nagminnie padają odpowiedzi, "xx i xy to g*wno, lepszy jest xz".
I pomija się fakt, iż xz kosztuję 2000 zł ...
Tak samo jest z tym filmem, nie jest to arcydzieło, ale solidny film, przy którym można przyjemnie spędzić czas...

pico4

Przyjemnie spędzić czas? Każdy ma prawo marnować czas jak sam chce. Film jest tak nudny, że się w głowie nie mieści. A w połączeniu z tym, że jest tandetny to daje "mieszankę wybuchwą". Wszystkim odradzam.
A co do polecanych horrorów. Po prostu Piątek 13 i Halloween są najlepsze i nikt nie śmie tego zakwestionować. Jeżeli Dentysta ma ocenę prawie 7 to te powinny mieć 15. Wg mnie nie warto tracić czasu na gorsze produkcje.

ocenił(a) film na 8
Draconis

Oczywiście o gustach sie nie dyskutuje ale tego filmu rzecz jasna nie należy traktować poważnie, gdyż jest to jak ktoś już trafie zauważył czarna komedia a nie horror. Nie porównuj tego filmu do tych klasyków, które wymieniasz bo to filmy zupełnie o czym innym i nie maja tego czarnego humoru w sobie co "Dentysta".
Oczywiście ten film należy traktować jako rozrywkę a nie film, który straszy. Ja na pewno jeszcze nie raz go obejrzę bo dla mnie on jest świetny.

Axel

Nic z czarnej komedii w tym filmie nie widzę. Może ktoś przytoczy jakąś scenę, którą można by przynajmniej podciągnąć pod ten gatunek filmu.
Jeżeli klasyki Ci nie pasują i koniecznie chcesz czarny humor w horrorach to najlepsze będą: Karzeł, Powrót żywych trupów 1 i 2 (bardziej dwójka), można jeszcze dorzucić Martwicę mózgów i Martwe zło 2.

P.S. Jeżeli z założenia jest to horror, ale nie jest straszny (sam to również stwierdziłeś). Humoru w żadnej postaci również się tam nie ma, więc jaki to jest gatunek filmu.

ocenił(a) film na 4
Draconis

Popieram Draconisa
Film jest żenujący i tyle.

Morison

Dzięki Morison. Wreszcie ktoś kto potrafi prawidłowo ocenić film (pozwoliłem sobie przejrzeć Twoje ulubione i muszę stwierdzić, że znasz się na filmach).
Trafiłeś w sedno. Słowo idealnie charakteryzujące ten film ? ŻENUJĄCY.

ocenił(a) film na 8
Draconis

Ależ oczywiście klasyki mi pasują! Widzę ze ty nic nie rozumiesz z tego ci pisze. Chodzi o to, ze tego filmu nie powinno sie kwalifikować jako horror, który straszy ale jako film bardziej rozrywkowy, z obrzydliwymi momentami. I to jest czarna komedia niezaprzeczalnie. Pytasz o sceny ? Przecież oglądając ten film co rusz każda scena sie do tego odnosi a wiec cały film to czarna komedia z czarnym humorem. A to ze ci sie nie podobał to oznacza ze nie nie lubisz tego typu filmów ale z całym szacunkiem bo każdy lubi co innego. Ale po co porównywać od razu ten film z klasykami ? Przecież nie o to chodzi w tym.

Axel

Dobra - podobał Ci się. Szanuję Twoje zdanie i opinię na temat tego film. Chciałem tylko zauważyć, że jest wiele innych lepszych filmów, którym warto poświęcić swoją uwagę. Nie warto natomiast zawracać sobie głowę słabymi produkcjami.
Przytoczyłem wcześniej kilaka przykładów horrorów połączonych czarną komedią (Karzeł, Powrót żywych trupów 2) i po namyśle muszę przyznać Ci trochę racji, że to nie były najlepsze tytuły do porównań. Wszystkie przytoczone filmy jednak straszą, albo próbują to robić, a Dentysta strasznie mnie wynudził. Wybrałem takie tytuły (pomijając nawet fakt, że są to klasyki w swoim gatunku), aby było widać prawdziwy czarny humor, gdyż nadal twierdzę, że to nie jest czarna komedia.
Jeżeli jak sam twierdzisz nie jest on horrorem to jeszcze raz powtarzam, że brakuje mu elementów charakterystycznych dla czarnej komedii, tj. takich elementów jak absurd, ironia, groteska. Przykładów nie będę podawać, bo nie ma sensu. Aby można było zobaczyć widoczny kontrast trzeba by było ponownie powołać się na klasyki.

ocenił(a) film na 1
Draconis

film to żenada.jak oglądałem go wraz z kolegami to sie śmialiśmy.tandeta.

ocenił(a) film na 8
None200

Obejrzałem sobie film o raz kolejny, tym razem na TVP1. Film nadal jest mocny i bardzo mi sie podoba - jeszcze pewnie nie raz będę chciał go obejrzeć. Jednak uważam, że część 2 jest nieco lepsza od jedynki - ale i tak oba filmy są wciąż rewelacyjne.

Axel

Film jest dobry, czysto odprężający. Dziś po raz kolejny oglądałem, i muszę powiedzieć że lepiej mi się widział niż Cloverfield aka Projekt Monster który widziałem na dniach.

ocenił(a) film na 2
Aeros

Dawno takiej nędzy nie widziałem. Masakra, ani to horror bo nie straszy a raczej obrzydza, ani komedia bo jak można się śmiać jak komuś wyrywają wszystkie zębym albo masakrują twarz. Jeśli kogoś to śmieszy to gratuluje gustu, i radzę iść do psychiatry bo do dewiacji już blisko :D

ocenił(a) film na 8
pawkna

Co ty pier*****? po pierwsze, jak jakiegokolwiek fana horroru mogą brzydzić jakieś tam wyrwane ząbki? przecież w filmach gore krew i wnętrzności latają po ścianach, po drugie to nie jest humor typu "straszny film", chodzi o ześwirowanego doktorka który co chwila robi jakieś śmieszne akcje, rozumiem
że może cię to nie bawić, i rozumiem jak sie zawiodłeś szukając horroru, ale nie obrażaj ludzi których to bawi (a może nawet straszy).

Ps. nie wiem właściwie dlaczego wypowiadasz sie na temat horrorów, patrząc na twoje głosy nie widziałeś ich zbyt wiele, więc raczej masz słabe pojęcie na ten temat...

Axel

najwieksza zaleta filmu jest to ze nie nudzi caly czas wartka akcja no i czarny humor film oceniam 7/10 mysle ze kazdy maniak horrorow i komedii powinien obejrzec ten fajny filmik:)