PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38308}
7,0 4,0 tys. ocen
7,0 10 1 3950
7,3 20 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

To na tym się Quetin wzorował robiąc swojego Django. Jego Django to najlepszy film świata, to jakieś popłuczyny nie film.

Cililingg

Quentin NIE wzorował się na tym filmie, robiąc swojego 'Django'. Zanim napiszesz bzdurę, sprawdź proszę dwa razy, czy wiesz, o czym piszesz. Jedyne, na czym Quentin w ogóle się wzorował, jeśli chodzi o 'Django' z 1966 to ucinanie ucha w 'Wściekłych Psach'. Ewentualnie w imieniu bohatera.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Cililingg

Aleś ty mizerny i smutny

Gall_Tommy

Piosenka ze starego "Django" leci na początku filmu Tarantino, a w jednej ze scen pojawia się Franco Nero.
Ten film miał wpływ na pracę Quentina niemały.
"EWENTUALNIE w imieniu bohatera"? Czyli zakładasz, że to mógł być przypadek?

NickError

Istnieje zasadnicza różnica między 'wzorowaniem się', a aluzją filmową i tylko to w moim komentarzu chciałem pokazać. Uwierzyli mi, ze jestem w stanie zauważyć aluzję w wielu elementach filmu Tarantino. Nie zmienia to faktu, ze 'wzorowanie się' występuje przede wszystkim w tytule i imieniu bohatera. Zresztą to charakterystyczne dla Quentina, ze stosuje cała masę aluzji, hipertekstów i odniesień do innych filmów.

Cililingg

Widzę, że jesteś wielkim znawcą kina, odróżniasz klasykę od nowości i znasz gusta samego Tarantino! Wiesz nawet na czym się wzorował, mimo, że chyba jedyne co wziął z tego filmu to tytuł. Brawo! Potrzeba w Polsce takich znawców! Jestem dumny, że potrafisz wyrazić swoje zdegustowanie tym filmem. Może nazwij go jeszcze podróbą Tarantina!

wojtekzak_47

Ten film jest jednym z ulubionych filmów Tarantino, a jeśli chodzi o westerny, to uwielbia go nawet ponad niektóre filmy Sergia Leone. Ceni go wyżej niż chociażby "Pewnego razu na Dzikim Zachodzie".