PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228557
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

trzymajcie mnie

ocenił(a) film na 1

bo spadnę z krzesła nie wiem czym się tu tak podniecać(odpowiedz poniżej) , ten film to
porażka, szkoda złamanego centa na to aby go obejrzeć, dlaczego ma tak wysoką ocenę, bo
oglądający zasnęli i obudzili się prawie na napisach końcowych, kiedy leci najciekawsze w
tym filmie czarne tło z muzyką, buuujaaa! nie oglądaj i nawet się nie zastanawiaj !!!
PIERWSZA JAKAKOLWIEK AKCJA po 50 minutach nuuudaa. baj

ocenił(a) film na 4
0wner2

Hje hje... Jak dostałem pierwszy w życiu dowód osobisty, to ty akurat poszedłeś do pierwszej klasy podstawówki. I kto tu jest dzieciakiem? ;)

ocenił(a) film na 6
ppawel

Hm dobra gra aktorska, świetny klimat, muzyka ale ta fabuła porażka, cały film doszukiwałem się jakiejś świetnej rozkminy, jakiegoś zwrotu akcji, a jedyne co mnie zaskoczyło to brak zaskoczenia.

rezystor1990

Bo nie chodziło o fabułę tylko o grę aktorską, klimat i muzykę.

ocenił(a) film na 7
ppawel

Ten film jest zdecydowanie nie dla wszystkich. Według mnie również fabuła jest ważna - głównie właśnie przez fakt, iż jest ona głównie zbiorem scen odsłaniających nam kolejne etapy degeneracji świata przedstawionego. Dialogi są do bólu drętwe (albo dialogów nie ma w ogóle, jak w scenach Goslinga), ale właśnie dlatego, że bohaterowie nie mają w zasadzie nic do powiedzenia, nie potrafią rozmawiać - potrafią zabijać, co ukazane jest w konwencji zdecydowanie naturalistycznej, wręcz przerysowanej. Dlaczego? Bo przemoc nie ma sensu. Ci wszyscy żałośni bohaterowie drugoplanowi, jak Perlman czy mąż Carey Mulligan, są jedynie produktem bezsensownej kultury walki (porównanie do Tarantino nie wydaje mi się więc chybione - tacy sami byli w "Pulp Fiction" czy "Kill Bill"). Jednak jeśli miałbym ten film do czegoś porównać, byłoby to "Badlands" Terrence'a Malicka. Tam również nie rozumiemy motywów Sheena, który podobnie do Goslinga przez cały film porozumiewa się ze światem za pomocą komend i garści zasłyszanych bon-motów.
Przemoc nie jest taka, jak na filmach. Jest brzydsza i nudniejsza, niż nam się wydaje - i to doskonale pokazuje "Drive".
7/10

Platton

Zgadzam się. Jedynie dla mnie dialogi nie tyle drętwe, co po prostu doskonale oddają świat, w którym dzieje się akcja. "Przemoc nie jest taka, jak na filmach. Jest brzydsza i nudniejsza, niż nam się wydaje - i to doskonale pokazuje "Drive"." - idealnie to ująłeś, właśnie o to mi chodziło. Ja jednak daję 10.
Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 7
ikama

Siódemka u mnie wynika z tego, że forma jednak jest bardzo nie moja. Lubię filmy, które nie są "wycinkiem świata", tylko całym światem, a zasady nim rządzące działają w każdym z nas. Poza tym, jest to film nudy - doceniam je, ale zdecydowanie nie ubóstwiam.

ppawel

Film jest świetnie wykreowany na klimat lat 70, do ciebie nie trafił, ok, do mnie tak i wystawiam mu 10/10 co jest u mnie rzadkością.

użytkownik usunięty
Golden415

// nvm, nie ten post

ocenił(a) film na 5
ppawel

Niestety, ale muszę się zgodzić z założycielem tematu. Film nuuudny. To zależy od tego czego od filmu oczekujesz. Ja myślałem, że będzie więcej akcji, niestety zawiodłem się.

ocenił(a) film na 3
ppawel

Dramat to tyle co mozna powiedziec o tym filmie

ocenił(a) film na 6
ppawel

A po co w ogóle zabrałeś się za klimaty Cannes'owskie? Jeżeli nie lubisz ciut wolniejszej narracji niż powiedzmy w "Terminatorze 2", bo ten film każdy widział i wie jakie jest tam tempo, to odpuść sobie takie filmy. Zostań przy 100% komercji, przepraszam złe słowo, wszystkie filmy, no prawie z jakimiś wyjątkami, są komercyjne, chodziło mi o taką popkulturową papkę; bo tam niemal zawsze akcja powinna Ciebie zadowolić.

ocenił(a) film na 5
ppawel

Fajnie się zaczynało , liczyłem na coś więcej , niestety przeliczyłem się

ocenił(a) film na 10
ppawel

Dla mnie z pewnością jeden z najlepszych filmów tego roku