PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=419050}

Droga

The Road
2009
7,1 78 tys. ocen
7,1 10 1 77557
6,4 44 krytyków
Droga
powrót do forum filmu Droga

Głęboki, dopracowany. Momentami wstrząsający, ciężki ale wciągający. POLECAM!

użytkownik usunięty
nikita_007

No widze ze sa ludzie, ktorzy takze doceniaja ten film. polecam przeczytac ksiazke a przy czytaniu posluchac sobie soundtrucka. pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 9

możesz podać autora i tytuł, jeżeli książka jest lepsza to biegnę ją kupić

ocenił(a) film na 9
nikita_007

Zgadzam się film jest świetny, 9/10. Ludzie którzy go nie rozumieją są chyba bezuczuciowi.

użytkownik usunięty
majkelll20

Ooo...widze ze grono filmow rosnie. to bardzo dobrze bo zauwazylem ze pojawiaja sie i trolle wiec bedzie z kim bronic "Drogi" ;) hehe. sam czekam az ukaze sie w kinach "Ksiega ocalenia" z Washingtonem bo na niektorych forach juz tocza sie dysputy ze "Droga" jest plagiatem w/w "Ksiegi ocalenia". wydaje mi sie ze napewno wiele osob bedzie porownywac te dwa filmy ze wzgledu na tematyke postapokaliptyczna (co jest wielkim bledem). uwazam ze "Ksiege ocalenia" mozna porownywac bardziej z "Jestem legenda"... ale to tylko moje skromne zdanie ;)

ocenił(a) film na 9

no to masz kolejnego do obrony przed trollami - bo wg mnie to rewelacyjny film 9/10.

ocenił(a) film na 7
martinez88

I Bunch jest po Waszej stronie.
Walczmy! :-)

ocenił(a) film na 9
martinez88

Tak samo jak i ja, również oceniam na 9/10. Jeden z lepiej zapadających w pamięć dramatów. A krajobrazy umierającej planety robią "pozytywne" wrażenie (wiadomo, że pozytywne nie są, ale wiecie o co mi chodzi :)

nikita_007

Położył mnie na łopatki, jako ojca..... Po oglądnięciu poszedłem przytulić moje dzieci.

ocenił(a) film na 9
yarpen_zigrin

Czekałem na ten film z zaciśniętymi kciukami. Trailery trochę były niepokojące a jak poszła wieść że usuną scenę z noworodkiem to już prawie spisałem film na straty. Sądziłem że znów z porządnego dzieła zrobią papkę dla amerykańskich 13latków. Ale na szczęście te obawy były płonne. Film zgodny z książką w każdym detalu. I co najważniejsze udało się zachować klimat i realizm - brud, zimno, szarość. A tego się najbardziej obawiałem

Najgorsze jest jednak to większość widzów tego filmu to będą fani którzy na film czekali. Reszta się o nim nie dowie albo ominie bo jest bardzo słabo promowany.
Wielka szkoda

Ten film przywrócił mi wiarę w nieco upadającą ostatnimi czasu kinematografię amerykańską.

ocenił(a) film na 10
doman18

Filmu nie widziałem jeszcze i gdyby nie kompletny przypadek nie dowiedziałem bym się w ogóle o jego istnieniu. Żadnych reklam, zapowiedzi NIC. Mam nadzieję że się nie zawiode

użytkownik usunięty
yarpen_zigrin

Oto przykład czlowieka MYSLACEGO. twierdze od poczatku - film jest ambitny, trudny w odbiorze ale dziala na dojrzalego widza (i nie chodzi mi wcale o wiek widza tylko o dojrzalosc emocjonalna, psychiczna). film ten daje do myslenia i ma wielka wartosc jesli wiemy na czym skupic swa uwage... i przede wszystkim jesli nie czekamy na superbohatera walczacego z hordami mutanow, krew i efekty komputerowe... jak to sie czesto zdarza w przypadku filmow tego gatunku. pozdrawiam.

yarpen_zigrin

no i dlatego pewnie filmu nie obejrzę... Za bardzo lubię własne dziecko :)

ocenił(a) film na 7
MIRILAN

"lubisz" swoje dziecko?!?!? myślałem że własne dzieci się kocha!!!!

ocenił(a) film na 8
nikita_007

film jest genialny ale to pewnie dlatego, że bardzo dokładnie odwzorowuje książkę. Dobór aktorów jest świetny. Oczywiście film opowiada o próbie zachowania człowieczeństwa w post apokaliptycznym świecie i gdzie chłopak jest bardziej moralny od swojego ojca, który właściwie musi uczyć się od niego. Nie jest to pozycja dla gówniarzy z gimnazjów. W tej chwili nie ma sensu polecać Ci książki ale możesz odczekać parę miesięcy i sobie przeczytać. Na mnie zrobiła wielkie wrażenie, przy czym ja ściągnąłem i wysłuchałem audiobooka w oryginale.

ocenił(a) film na 9
nikita_007

Świetny film.

Cholernie ciężki klimat, film daje nieźle po łbie.
Oglądałem go i autentycznie z każdą chwilą byłem coraz bardziej przygnębiony. Parę ładnych lat nie zdarzyło mi się wyjść z kina pod takim wrażeniem.

Generalnie film dla widza dojrzałego, wyrobionego i wymagającego. Na pewno nie jest to kino rozrywkowe, rozczarują się ci którzy liczą na post apokaliptyczne klimaty w stylu "2012" czy "Jestem legendą".

Tu świat jest brudny ludzie zdziczali egoistyczni, walczący o przeżycie za wszelką cenę i w tym oceanie bezwzględności i zezwierzęcenia mamy dwóch bohaterów ojca i syna... (dalej nie będę pisał nie chce spojlerować).

Zachęcam wszystkich gorąco do obejrzenia tego poruszającego i wstrząsającego filmu. Dla mnie osobiście to najlepszy film 2009r. Szkoda że w Polsce tak późno.

ocenił(a) film na 8
Mat__

no a ja mam problem, nie wiem czy lepszy jest Moon czy The Road bo oba jadą ostro po bandzie. Ten pierwszy w wersji: czy ci kurwa na Ziemi to jeszcze ludzie są? Kim ja jestem wobec niego? czy stać mnie na człowieczeństwo na Księżycu? Tutaj komputer okazał się bardziej ludzki niż te hieny z korporacji. Drugi film. Czy w obliczu zdziczenia ludzkości i tego hitlerowskiego okrucieństwa stać mnie jeszcze na ludzkie odruchy do kogoś innego niż do mojego syna, który i tak przypomina mi o moim człowieczeństwie, że nie jestem w stanie na końcu zamordować go mimo, że mnie o to prosi. Powiem tak, wiele jeszcze zioła wypalę i piwa wypiję analizując te filmy, a w takim stanie umysł jest jakby bardziej potentny by to zrobić:D

ocenił(a) film na 8
nikita_007

Popieram! Polecam!
Film dla myślącego widza który nie szuka w kinie jedynie bezmyślnej
sieczki.
Daję spokojnie 8+/10.
Książki niestety nie czytałem, ale chyba warto to nadrobić.

ocenił(a) film na 9
nikita_007

Absolutnie genialny film... Genialny, przerażający, realny.
I po obejrzeniu filmu trzeba zadać sobie pytanie:
Czy znalazłbyś w sobie tyle siły i odwagi żeby przetrwać?

Bo ja chyba nie...

ocenił(a) film na 9
Dorikin

Ostrzę sobie zęby na niego od roku.W ciemno to napiszę:to będzie film,który
z pewnością przypadnie mi do gustu,gdyż z tego co słyszę,czy czytam-zawiera
niemal same elementy kina dla mnie doskonałego,czyli:
postapokaliptyczny,ciężki klimat,brak durnych efektów
komputerowych,kategoria wiekowa,nie PG13.
Do kina się nie wybieram,właśnie z tych samych powodów o których pisali
koledzy wyżej.
Niemniej nie chcąc być złodziejem,kupię go na DVD.Pracę tych ludzi,którzy
robią jeszcze takie filmy trzeba docenić i uszanować.

ocenił(a) film na 8
expo2000

I tacy ludzie jak Wy mi sie bardzo podobają!!Umiejący docenić dobry film:)Pozdrawiam...

ocenił(a) film na 8
expo2000

I tacy ludzie jak Wy mi sie bardzo podobają!!Umiejący docenić dobry film:)Pozdrawiam...

ocenił(a) film na 7
nikita_007

100% racja porusza i daje do myślenia zwłaszcza jak ma się małe dziecko.

ocenił(a) film na 6
hej_slask

Film 6/10. A dlaczego?

Plusy:
- klimat
- fenomenalny epizod Duvalla
- mimo wszystko zdjecia
- niezly Viggo

Minusy:
- zakonczenie (film budowal swietna atmosfere, ze z niecierpliwoscia czekalem na zakonczenie, wyjasnienie, a tu klapa - artystyczna i arcy-gleboka)
- gra dzieciaka. Mnie osobiscie nie przekonywal, a wrecz odrazal i pozostawial wrazenie sztucznosci - przepraszam fanow...
- mimo wszystko zdjecia

Sory za brak polskich znakow. Pozdro

ocenił(a) film na 8
lamentooo

Czy mógłby ktoś napisać czy zasadniczo dużo pominięto w filmie z książkowej fabuły ? Filmu jeszcze nie widziałem ,ale jestem pod ogromnym wrażeniem książki, a przede wszystkim jej dobitnie mizantropicznej treści ( tak notabene książka figuruję w moim TOP 5 obok "Procesu" Kafki,"1984" Orwella,"Lotu nad kukułczym gniazdem" Keseya i "Pikniku na skraju drogi" Strugackich).
Trailer nie napawał mnie optymizmem ,więc jak jest w aspekcie komercjalizacji? Jest patetyczny czy oddaje w pełni wartości zawarte w książce?

ocenił(a) film na 9
Osslar

Jak czytałeś książkę, to emocje na pewno przeniesiesz na film i na jednym seansie się nie skończy :)... tak myślę. Film zasadniczo trzyma się fabuły książki przez co przypominają się emocje podczas czytania. Całkiem sporo zdołano w filmie umieścić, ale wiadomo, wszystkiego się nie dało. Kilka motywów połączono, niektóre zmieniono. Mi osobiście film, z perspektywy wcześniej przeczytanej książki, bardzo się spodobał. Klimat wspaniały.

Są jednak różne opinie. Luknij tu:

http://www.filmweb.pl/topic/1295654/Droga+recenzja+-+spoiler+ksi%C4%85%C5%BCka+f ilm.html

Każdy więc ma własne odczucia.

ocenił(a) film na 9
Osslar

Dobry gust masz jeśli chodzi o książki. 1984, Piknik na skraju drogi, Proces - najwyższa półka.

użytkownik usunięty
nikita_007

lubie tego typy filmow gdzie jest postapokaliptyczny klimat wiec pewnie go obejrze

Film ciężki i do jego oglądania trzeba być dojrzałym ale zgadzam się z założycielką tematu; jest rewelacyjny. Chociaż jest to film dla raczej wąskiego grona odbiorców i jego ocena na pewno spadnie przez zawiedzonych fanów akcji i sf.

nikita_007

A mi się nie podobał. Może nie jestem zbyt dojrzały (przynajmniej emocjonalnie). Przez większość filmu się poprostu nudziłem. Dobił mnie fakt nie wyjaśnienia kilku rzeczy oraz słabe zakończenie. Myślę, że książka może być naprawdę dobra ale film niestety nie trafił do mnie.
Nie napiszę, że dziwi mnie taka wysoka ocena bo to bzduda. Zaraz ktoś napisze: jak ci się może nie podobać? Dlaczego tak nisko oceniasz ble, ble, ble. Każdy ma własne zdanie.
ps. Wnioskując z Waszych wypowiedzi, wszyscy, którym nie spodoba się film uznani zostaną za trolle? Wam, dojrzałym ludziom, takie zachowanie chyba nie przystoi.
Licze, że "Book of eli" będzie lepszy. Wybieram się dziś do kina. Obym się nie rozczarował.

ocenił(a) film na 9
lk6

piękny film w sam raz na piątkowy wieczór...9/10

ocenił(a) film na 8
lk6

A mnie właśnie zakończenie się spodobało. Bo tak naprawdę nie wiadomo, co
się dalej wydarzy. Czy będzie happy-end, czy też wręcz przeciwnie. Człowiek
może dopowiedzieć sobie to samemu.

ocenił(a) film na 10
nikita_007

niecierpie filmow katastroficznych, ale ten film jest doskonaly. momentami ogromnie trzyma w napieciu, innymi znowu bardzo wzrusza. 10/10 polecam bardzo

snipe_us

Nie jestem filmową płaczką, ale ten film mówiąc dosadnie mnie "rozwalił".
Szczególnie ostatnie scena - jak zobaczyłam tego psa to po prostu się rozszlochałam. Zakończenie wspaniałe i osobiście uważam je za "happy end".