Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175787
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

Mam pytanie - czy ktoś mógłby przetłumaczyć mi to co oni mówią w tej ostatniej scenie? Rozumiem większość, ale nie wszystko...

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

A ja nie rozumiem Twojego pytania xD Co tam tłumaczyć? Mówią jak mówią, wszystko jasne!

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

No... Nie rozumiem wszystkiego po angielsku...

ocenił(a) film na 9
Elizabeth_Bennet_2

- Jak się masz dziś wieczorem moja droga?
- Bardzo dobrze, ale wolałabym, byś nie nazywał mnie "moja droga".
- dlaczego?
- Bo w ten sposób mój ojciec nazywał moją matkę, gdy był rozgniewany o coś.
- Jak chciałabyś bym cię nazywał, moja miłości?
- Niech pomyślę: Lizzie - na codzień, moja perło - w niektóre dni, i ... (mam słaby plik więc nie słyszę tego słowa:( ) - tylko ze specjalnej przyczyny.
- A... jak mam nazywać Cię, gdy będę rozgniewany? Pani Darcy?
- Nie, nie... możesz nazywać mnie panią Darcy tylko, gdy jesteś całkowicie, absolutnie, olśniewajco szczęśliwy.
- Więc jak się masz dziś wieczorem pani Darcy?

użytkownik usunięty
Aintha

Szkoda, zę nie wyświetlili twgo w Polsce... serio, szkoda, bo książka też jest trochę dłuższa...

A czy ktoś nie wie gdzi można ściągnąć ten fragment? Bo to jakby nie widzieć całego filmu!!!

Bardzo proszę o odpowiedź!!! Jak ktoś wie!!!

ocenił(a) film na 8
Elizabeth_Bennet_2

Scena romantryczna... no i jeszcze na koncu on chyba 5 razy powtarza Mrs. Darcy... no koniec filmu,,, Słodko... :P

ocenił(a) film na 6
Elizabeth_Bennet_2

przeprazsam bardzo....która to scena? jaki pocałunek?!?!? .....o ile dobrze pamiętam to w filmie nie było żadnego pocałunku...?.....??? .....a ostatnia scena to rozmowa Elizabeth z ojcem.....?

ocenił(a) film na 10
Sheena_3

ja bylam wczoraj i tez ostatnia byla scena z ojcem!! czyzby wycieli,z tego co widze,najlepsza scene?????????????????????????

ocenił(a) film na 10
Elizabeth_Bennet_2

Dziękuję bardzo! W sumie to wszystko rozumiałam, ale chciałam się upewnić czy dobrze myślę. Naprawdę, bardzo, bardzo Ci dziękuję!

ocenił(a) film na 8
Elizabeth_Bennet_2

czy to jest to amerykanskie zakonczenie, ktorego nie ma w polsce?

ocenił(a) film na 10
caance

tak, to jest własnie amerykańskie zakończeni, którego w Polsce nie wyświetlili... a szkoda:(

Elizabeth_Bennet_2

na niemieckim tez bylo to zakonczenie co gadaja z tym mrs darcy :P

ocenił(a) film na 8
magicrose

a można wiedzieć skad macie taką wersje filmu? Bo szukam i nie moge znalezć...

ocenił(a) film na 10
Gosis

http://www.keiraweb.com/pppromo.html [www.keiraweb.com/ppprom ...] (- tu mozna obejrzec scena końcową, zaznaczam - jakość kiepska.

ocenił(a) film na 10
malva

Malwina ja Cie podziwiam, ze masz jeszcze cierpliwosc po raz 10 wpisywac ten adres i wogóle...:) szacunek za cierpliwosć:P :) pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
ellanor

Dzięki, rozumię fanów "Dumy..." i ich zflustrowanie. Jak można było nas pozbawic tej fajnej sceny....

ocenił(a) film na 9
malva

Bo to Polska właśnie, najlepsza, podsumowujaca scena w filmie, a oni nam ją obcinają... Tak cos czułam,że dziwne takie zakończenia, ona rozmawia z ojcem i ciach... Brak mi słów i również dziękuję za ten link

ocenił(a) film na 9
Venatrix

nie zgadzam się. Ten pocałunek jest ckliwy. Zakończenie otwarte :) jak to w oryginale brytyjskim mi całkowicie pasuje :)

ocenił(a) film na 10
Aintha

Po zobaczeniu tak "głośnej" sceny jaką pragnęłam zobaczyć, stwierdzam jedno. Bez niej film zapinkę bez której nie można zamknąć i zawiesić naszyjnika. Z drugiej strony jest to typowe zakończenie kostiumowe, tzn. bardzo według mnie oficjalne i nie dokońca tak romantyczne na ile powinno być. Tu się nie popisano chociaż wycięcie tej sceny powoduje u widza pewien niedosyt, może nawet brak zakończenia właściwego. Tu mamy doczynienia zhappy endem, ale jego głowny człon wycięto, to nie jest do końca właściwe posunięcie. Mówię to dlatego że w zwiastunie dłuższym ( na filmwebie np.) zapowiada sie koniec bardzo pięknie i romantycznie. Sam tytuł duma i uprzedzenie, prowadzi do czegoś co powinno zachwycić widza lub czytelnika i pozostac na długo w pamięci. Tak, film ucięto w zupełnie nie odpowiednim momencie. Gdyby troszeczkę zretuszowano scene pocałunku, film byłby perłą, tym razem w koronie. Może to szczegół, ale szczegóły są bardzo ważne.

Pozdrawiam
Joan

ocenił(a) film na 10
joan_4

Bez niej film traci zapinkę bez której...

Sorka ucieło, a to ważne!

Pozdro od Joan

ocenił(a) film na 10
joan_4

ehh, i po kiego grzyba oni tak naprawde to wycięli? przeszkadzało im czy co... już te kilka minutek więcj by nikogo nie zbawiło, a raczej ucieszyło...
kolejny dowód na to, że w Polsce jest... a zreszta szkoda się nad tym tu rozwodzić...

ale własnie ta scena( a raczej tylko jej część) jest na zwiastunie do filmu i zawsze zastanawiałam sie co sie z nią wiązało... no i teraz wiem :)
a tak właściwie, to gdzie Wy mieliście okazję zobaczyć calutką całość ( masełko maślane :P) ?? :)
oh, że też to wycięli... brrr!

ocenił(a) film na 10
_Agnieszka_

To, że Anglicy uznali scene z pocałunkiem za nieodpowiednią i wyeliminowali ja, to nie znaczy, że my - Polacy mamy przez nich cierpieć. Nie rozumiem jak mozna było cos takiego zrobic. Widz oglądał z zaciekawieniem film, przeżywał perypetie wraz z bohaterami, czekał na ten kulminacyjny moment, a tu .. zonk. Bardzo niesatysfakcjonujące zakończęnie. Ale cóż.

ocenił(a) film na 10
F_A_N_G

Chyba jako jedyny na tym forum ciesze się z tego, że ostatnie dwie minuty wersji made in USA nie pojawiły się w europejskiej. Moim zdaniem ta scena jest infantylna i nie pasuje do klimatu tej ekranizacji, dużo lepsza jest ta w której nie dochodzi do pocałunku.

ocenił(a) film na 9
Maro_2

Maro Maro :P czytaj uważnie to się dowiesz żeś nie jest wyjatkiem :P

ocenił(a) film na 10
Aintha

to w takim razie i ja moge sie przylaczyc i napisac, ze rowniez ciesze sie, ze wersja rodem z USA nie przeszla w Europie, dzieki Brytyjczykom... otoz wystarczajaco piekna i romantyczna, przy czym nietypowa - bo bez żałosnego i powtarzanego w każdym filmie pocałunku, jest scena na wrzosowisku, kiedy stoją tylko zbliżeni do siebie twarzami, a blask słoneczny rozmywa obraz. zdjęcia w tym filmie są po prostu genialne, a ten głupi finałowy pocałunek typu, jak ten z 'tylko mnie kochaj' zepsułby cały nastrój. naprawde naleza sie gratulacje Brytyjczykom za wyczucie piekna... a jezeli ktos bardzo chce zobaczyc, jak pan darcy na koniec caluje pania darcy powtarzajac kilka razy 'pani darcy' (co tez z drugiej strony nie jest zlym tekstem), to na pewno bedzie mial szanse na dvd. a nasz europejski film niech pozostanie nieskalany :)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
koda

popieram :)

Aintha

Piękne zdjęcie pocałunku
link
http://www.lifeandstuff.com/longbournloungers/photogallery/photolarge.cfm?id=448 4&Fuseaction=Viewphoto [www.lifeandstuff.com/lo ...]

Gitka

I jeszcze jedno
link
http://www.lifeandstuff.com/longbournloungers/photogallery/photolarge.cfm?id=448 9&Fuseaction=Viewphoto [www.lifeandstuff.com/lo ...]

ocenił(a) film na 10
Gitka

Polacy nie dość, ze sami nie umieja robic filmow to jeszcze cudze psuja...:/ moim zdaniem przez usuniecie ostatniej sceny film zostal zostal po prostu okaleczony!! nie to ze tak bardzo popieram zakonczenie filmu pocalunkiem, no ale bez przesady, zakonczenie w taki sposob?? jak bylam w kinie i nagle zaczely mi sie wyswietlac napisy koncowe to o malo z krzesla nie spadlam!! a gdzie piekna muzyka i krajobrazy, ktore towarzyszyly nam przez caly film??....no coz czekam na dvd, moze wreszcie obejrze ten film od poczatku do konca...

ocenił(a) film na 10
liz_zy

przez usunięcie ostatniej sceny film traci pod konie sens!!! muszę sobie wypożyczyć ten film i obejrzeć jeszcze raz!!!
Pozdrofka dla wszystkich fanów filmu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!