PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=701854}
7,3 19 tys. ocen
7,3 10 1 19164
6,8 27 krytyków
Dumni i wściekli
powrót do forum filmu Dumni i wściekli

Geje wspierający górników w strajku?! (sic!) Prawda jest taka, że Margaret Thatcher była jednym z najwybitniejszych polityków w historii, i nie tylko Wielkiej Brytanii. Uratowała gospodarkę tego kraju rujnowaną m.in. przez niewydolne górnictwo, absurdalnie bronione przez związki zawodowe. Interes całego społeczeństwa vs. interes wąskiej grupy zawodowej: wybór był oczywisty, ale trzeba było wielkiej odwagi, żeby podjąć jedyną słuszna decyzję, będąc pod ostrzałem opinii publicznej oraz jazgoczących populistów.

Dzisiaj w Polsce mamy wręcz identyczną sytuację, lecz niestety żaden z naszych politykierów nie ma jaj takich jak ww. kobieta (pomijając anachroniczne socjalistyczne poglądy większości sceny politycznej), aby przeprowadzić odpowiednie reformy. Z całym szacunkiem dla ciężkiego zawodu górnika, ale 99% Polaków płaci, aby 1% mógł wydobywać węgiel, na który nie ma popytu, tylko po to, żeby usypywać z niego wielkie hałdy.

i_drink_your_milkshake

Prawaku! Populisto! Mitomanie! Wielbicielu zamykania rodzimych zakładów pracy i wyrzucania ludzi na bruk!
Tego wspaniałego, oddającego ducha tamtych czasów filmu nie oglądałeś, ale swoje pięć groszy niefachowo wciskasz, PO CO?
Chcesz znać prawdę o Thatcher? Proszę bardzo! Relacja świadka prosto z Wysp! Czytaj i się ucz! A na film koniecznie marsz! Od oglądania od razu gejem się nie staniesz! no chyba że wreszcie kryptogejostwo da górę nad strachem i hipokryzją. Jakkolwiek, oświecenia życzę; może jeszcze wciąż nie jest za póżno...

'Maggie jest w społeczeństwie brytyjskim na trzecim miejscu wśród najbardziej znienawidzonych polityków XX wieku, zaraz po Hitlerze. Szkoda, ze nie mogliśmy jej wam oddać, Polacy, skoro ją tak kochacie. Wasza mitomania, jaka zastępujecie wiedzę, jest zaiste niedościgniona! Pod względem obyczajowym Maggie to był wasz Gowin (ale bez jego towarzyskiej klasy, bo choć go nie lubię, to te ma), pod względem neoliberalnej ortodoksji gospodarczej bila na pysk waszego Balcerowicza, a w pogardzie dla biedniejszych dościgała "Spieprzaj dziadu". A jeśli chodzi o Unię, to miała poglądy polskich nazioli i Mikke razem wziętych (pewnie dlatego tak ją kochasz, naziolku! ;-))

Miała wszystkie ujemne cechy swojej klasy: drobnych protestanckich (nie była anglikanką, ale zatwardziałą metodystką - to straszni ludzie) sklepikarzy, duszących każdy grosz w skrzyni i odmawiąjacych se w imię tego grosza nawet i filiżanki kawy. Oby ten grosz rósł i się próżniaczył. Pewnie także myślała, ze cierpienie uszlachetnia. I przełożyła to na swą politykę.

Prawda jest taka, ze ta baba zniszczyła cale społeczności w Walii i Midlands: tradycyjne, górnicze, zgrane, z kontrola społeczna, poczuciem przyzwoitości, obowiązku, szacunku dla pracy i blizniego. Te rożne górnicze (i nie tylko) miasta i miasteczka były ostoja może nieco staromodnej przyzwoitości, ale prawdziwej ludzkiej przyzwoitości (doskonale jest to właśnie ukazane w tym wspaniałym filmie). Dziś, w drugim i trzecim pokoleniu, tam tylko kufwa, scum i złodziej, co ma wszelkie zasady w dupie. Ken Clarke - człowiek, który przed laty wciągnął mnie do Torysów - jest z Nottingham, dokładnie z dość tam szpanerskiej dzielnicy West Bridgfort. I widział na własne oczy szczytne idee Maggie w praktyce, w ich oddziaływaniu na życie ludzkie i życie całych sporych społeczności (Nottingham to cwierć miliona ludzi, z całym okręgiem kopalnianym wokół to będzie dobrze pod milion). Nic więc dziwnego, ze przyłączył się radośnie do frakcji "Konserwatystów i reformatorów", by Małgosie obalać, bo zaczynała już za bardzo Brytanii szkodzić. I tak się skończyła brytyjska kariera Thatcher, ale szkody i gospodarcze, i społeczne, i etyczne trwają do dziś dzień. Gospodarcze, bo likwidując pewne sektory gospodarki nie dala nic w zamian poza...zasiłkiem (te sama niezle rozbudowała, bo dbała o kolejna elekcje) i dziś, gdy opłaca się znów te kopalnie otworzyć, lokalny młody scum do żadnej pracy się już nie nadaje, a na gości w wieku przedemerytalnym nie można liczyć, a jeśli nawet to niedługo. Nienawiść zasiana pomiędzy strajkującymi i łamistrajkowymi dzielnicami jednego miasteczka (znów odsyłam do filmu) trwa do dziś; ze 2-3 lata temu zdarzyło się właśnie w Nottingham morderstwo, jeszcze i dziś związane z owymi czasami. Na domiar złego zmieniła brytyjska mentalność - stworzyła kult pieniądza i wyścig szczurów, kult marki i wykluczenie "niemarkowych", zaczęła Brytyjczyków "hamerykanizować" może z powodu niespełnionej miłości do starego cowboya i w młodszych pokoleniach jej się to udało.

A po Thatcher zamiast orientacji na innego człowieka wzrasta ten obrzydliwy, chamski nowobogacki kult szmalu, lansu i szpanu, choć i tak was Polaków dziś w tym trudno doścignąć ;-)

Zresztą, można by długo. Powiem tylko na koniec, że po jej śmierci ludziska tutaj urządzali charakterystyczne street party. A jeśli nawet to nie da ci do myślenia, porównaj sobie z polskimi epitafia w różnych brytyjskich mediach...

A film naprawdę wspaniały! Cudownie oddający klimat tamtych dni. Polecam każdemu, ku oświeceniu i przeżyciu głęboko ludzkiej, szczerej, pięknej historii! To najpiękniejszy film o Brytanii ostatnich lat!
10/10!

feminus

Pierwsze nazwisko jakie przychodzi mi do głowy, gdy to czytam:

http://www.youtube.com/watch?v=0ZB_oQRS8k8

nie wiem czy o nim słyszałeś, ale z pewnością dogadalibyście się doskonale.

i_drink_your_milkshake

Lepiej się nie dało Feminusa podsumować. High five!

ocenił(a) film na 1
i_drink_your_milkshake

Niestety, lewactwo ma tak wyprane mózgi,ze im już niewiele pomoże. Szkoda czasu na polemikę z nimi.

i_drink_your_milkshake

Daj sobie spokój, głupiego nie przekonasz.

feminus

Aha, czyli dlatego Polacy teraz na wyspy wyjezdzają. Bo tam sie zyje gorzej. Bo "Taczer" zrujnowala im panstwo. Kiedy sie nauczycie, ze jesli gdzies jest lepiej to na pewno nie dlatego ze mają/mieli złych polityków, a odwrotnie

Desiree_

Polacy wyjeżdżają do biznesowego Londynu, czy niegdyś przemysłowej północy Anglii? Thatcher skutecznie zniszczyła brytyjski przemysł. Niemcy, Francuzi, czy nawet Włosi mają pod tym względem znacznie więcej do powiedzenia.

NikKlik

Nie zmienia to faktu, że w Anglii życie jest na takim poziomie, jakimPolska może pomarzyc

Desiree_

Anglicy nie doświadczyli takich zniszczeń podczas dwóch wojen światowych i nie mieli do czynienia z komunizmem. Thatcher nawet gdyby chciała nie mogłaby zniszczyć własnego kraju w takim stopniu. Nie zmienia to faktu, że jej rządy osłabiły brytyjski przemysł i północną Anglię (chociaż wzmocniły Londyńskie City i ogólnie sektor bankowy/giełdowy).

użytkownik usunięty
i_drink_your_milkshake

Liczyłem, że pod agresywnym tytułem kryje się coś istotnego. Bez urazy - ale zakładanie na forum entuzjastów kina wątku o filmie, którego się nie zna, jest pewnym nadużyciem.

ocenił(a) film na 7
i_drink_your_milkshake

Autorze wypowiedzi, tu nie o politykę chodzi:) To komedia, do której należy podejść z humorem:) Zabawna i optymistyczna:) Nie wiem czy ktokolwiek pokusi się o komentowanie "polityki" w filmie, przecież każdy kto ma odrobinę luzu, wie, że tu chodzi o dobrą zabawę, a nie polityczne rozważania:) Polecam film:)

ocenił(a) film na 8
iskaonet

a po co karmicie trolla?

ocenił(a) film na 7
sobanek

Czyli? Bo chyba nie załapałam:)

ocenił(a) film na 8
iskaonet

i_drink_your_milkshake jest typowym przykladem trolla internetowego - niekarmiony zyje niedlugo :)

ocenił(a) film na 7
sobanek

aaa, no tak:)))

ocenił(a) film na 6
i_drink_your_milkshake

Stary, ale tym nickiem, to trafiłeś idealnie.

i_drink_your_milkshake

Prawicowy ból dupy wyczuwam. Posmaruj maścią

demson

i_drink_your_milkshake - z kad Ci się to bierze, to ze banksterka i korporacje chciały tworzyć nowy system korporacyjny który w ogole nie liczy się z ludzmi a Margaret Thatcher była dobra i sprawna marionetka w ich rekach nie znaczy ze to co robila było słuszne,
u nas dalej wegiel jest potrzebny, u nas dalej się go sprowadza wiec po co pogrzebac przemysl żeby z chin zwozic wegiel? po co grzebać gospodarke żeby zaopatrzac spoleczenstwo chinska i korporacyjna (nie polska) gospodarka po zniewalać caly narod i pozwolić czerpać kase mafii kapitalistow a biedować reszcie?

grzechuhtc

Bzdura bzdurę goni. Widać, że masz małe pojęcie o świecie i o tym co się dzieje w naszym pięknym kraju. Wiesz kto jest temu winny, że nasz węgiel nie jest eksploatowany? UE i Donald T., który podpisał ustawę o zakazie wydobycia naszego węgla bo według eurokratów jest za bardzo "zasiarczony". Mafia kapitalistów i korporacje, ja pi*rdole nie mogę to Korea Południowa jest rozkradana i biedna, a ludzie zdychają z głodu i masowo wychodzą na ulicę. 20% PKB generuje Samsung i to de facto prezes dyktuje tam warunki a nie premier. Jest tam źle? Ręce opadają, posługujesz się ogólnikami i jakimiś gównianymi hasłami bez poparcia czegokolwiek jakimś przykładem.

Unearth

Bzdura goni bzdure.
Odpowiedz sobie na pytania dlaczego UE i Donald T podpisal ta ustawe? (który zasiada teraz w organizacji stworzonej przez korporacje) przeczytaj mój poprzedni post masz odpowiedz dlaczego.
Tak szukamy problemów a odpowiedz jest banalna. Biznes. Korporacje sa już za mocne wiec polski wegiel miał 2 wyjścia, prywatyzaje albo upadek. Przy czym prywatyzacja może być tylko jeśli korporacje stwierdza ze zarobią. Tyle.

grzechuhtc

Korporacje były, są i będą. To, że mamy zdrajców w naszym kraju i biznes miesza się w politykę to już zupełnie inna sprawa. I tak wiem jakie są początki UE i wiem o co tam chodzi(panele słoneczne z Niemiec i reaktory atomowe z Francji, trzeba to komuś opylić to się polakom wsadzi na siłę za pomocą unijnych dyrektyw). Problemem nie są korporacje tylko sprzedajni politycy i brak wolnego rynku, które nam UE narzuca.

ocenił(a) film na 8
Unearth

"Problemem nie są korporacje tylko sprzedajni politycy" - Błąd! Problemem są jedni i drudzy. Nie wiem skąd u ciebie ta wiara, że wolny rynek coś w tej materii poprawi. Brak regulacji tylko sprawę pogorszy.

użytkownik usunięty
ast

Proszę zauważyć, że w polskim społeczeństwie funkcjonuje mit wpajany za komuny jakoby kapitalizm był związany z wyzyskiem itd., sytuacja jest wręcz odwrotna kapitalizm powstał z myślą o konsumentach.

Sensem kapitalizmu jest świadomość, że przedsiębiorcy muszą ze sobą konkurować, konsument, czyli każdy człowiek ma pewność, że dostaje dobre jakości i tanie towary(złe i drogie siłą rzeczy zostaną zlikwidowane przez wolny rynek, bo nikt świadomi i dobrowolnie ich nie kupi), a to wszystko dzięki konkurencji. Konkurencja rozwija. Dla tego "wielkie korporacje" nie lubię kapitalizmu, gdzie każdy, kto ma pomysł, chęć pracy i głowę na karu może wyrobić lepsze i tańsze towary, może zabrać cześć rynku na którym żerują korporacje, dla tego też owe korporacje, mają układy z politykami, którzy to wprowadzają przeróżne regulację po to by zlikwidować nie wygodną konkurencję, czy nie uniemożliwić wejście na rynek nowym ludziom.

Głośniejszym przykładem to branża wędliniarska, gdzie UE chciała wprowadzić ograniczenia co do substancji smolistych w mięsie, gdyby się to udało to lwia część polskich producentów by zbankrutowała, ustępując z rynku.

Przypomnę, że w Polsce namiastka kapitalizmu była dzięki ustawie Wilczka, przełom lat 89 -90 niestety Polska poszła złą drogą i mamy to co mamy. Ustawa ta pozwalała handlować wszystkim oprócz lekarstw i broni.

Kwestia polskich kopali, sprywatyzować, naturalnie z zasadami jawności i prywatnemu przedsiębiorcy. Prywatnemu właścicielowi chodzi o zysk, a w urzędzie o to by mieć spokój, dla tego państwowe przynoszą stary, a prywatne zysk.

Margaret Thatcher jest bohaterką, podjeła się trudnych reform i podniosła Anglię z zapaści, PKB Anglii po wojnie było niżesz, od Niemiec i Francji o 40% w ciągu pokolenia Wielka Brytania prześcignęła Francję i Niemcy pod względem PKB na mieszkańca. Watro też zauważyć, że reformy rozpoczeła od skrócenia wydatków rządu. Anglicy teraz trwonią drobek jej reform, ale wiecznie to nie może trwać, dług UK to 1,99 biliona dolarów. A ktoś to będzia musiał spłacić, naturalnie obywatel bo, nie ma czegoś takiego jak publiczne pieniądze, żeby rząd mógł spłacić długi musi komuś zabrać. Coś czuję, że jeszcze zatensknią za Lady Margaret Thatcher.

ocenił(a) film na 8

"złe i drogie siłą rzeczy zostaną zlikwidowane przez wolny rynek, bo nikt świadomie i dobrowolnie ich nie kupi" - Chcesz mi powiedzieć, że ludzie świadomie kupują w marketach tanie wędliny napakowane chemią z zawartością mięsa na poziomie 30%? Chcesz mi powiedzieć, że zdają sobie z tego sprawę, że zjadają przysłowiowe gówno w papierku? Chcesz mi powiedzieć, że jak by nie było regulacji, to np producenci masła nie dodawaliby do niego gorszych, ale tańszych tłuszczy roślinnych itd? Przecież to szczyt naiwności. Ludzie zawsze przy wyborze w pierwszej kolejności będą kierować się ceną, a producenci zawsze żeby sprostać cenowo konkurencji będą obniżali jakość produktów. Najgorsze jest to, że w przypadku żywności zawsze będzie to kosztem naszego zdrowia.

A o branży wędliniarskiej to wstydziłbyś się nawet mówić, bo ci, jeżeli by nie mieli regulacji, to sprzedaliby ci w kiełbasie nawet zmielone zwłoki bezdomnego jeśli tylko by na tym zarobili.

użytkownik usunięty
ast

Po pierwsze miej na uwadze, że zawsze jakieś regulację będą, ale ich nadmiar prowadzi do wzrostu cen i obniżenia jakość produktów, dlaczego producent ma się wysilać by stworzyć dobrej jakość i tani produkt? Skoro może za pomocą rządu zlikwidować konkurencję, jak wyrazisty przykład podaje branże wędliniarską, gdzie lobby za pośrednictwem UE chciał usunąć z rynku niewygodną konkurencję(głównie polską), a bezpośrednio z naszego podwórka, na "taśmach prawdy" (głośna afera podsłuchowa) była też o tym mowa, wyróżnić można dwie kontrole jedna zwykła, a druga zadaniowa, która ma za cel coś znaleźć i zniszczyć producenta.

A tera się skoncentruj - jeśli ma półce masz do wyboru 10 maseł w tej samej cenie, różnych producentów to nikt o zdrowych zmysłach nie wybierze najgorszego, a najlepsze, producent chcąc by jego produkt był kupowany musi się starać obniżać ceną, ale równocześnie podwyższać jakość.

i_drink_your_milkshake

Ten serial jest oparty na faktach.

i_drink_your_milkshake

Jeb...j się w łeb wyznawco tvn-u !! 1/10 tego co POlska dołożyła do górnictwa to 10x więcej kopalnie odprowadziły do budżetu w podatkach !! Ale TY dalej słuchaj papki politycznej jakie to straty przynosi górnictwo. Każdy kraj dopłaca do górnictwa i każdej tony węgla i to po 3, 4x więcej niż my. ALE pytanie jest takie? JAKI ZYSK WYCIĄGAJĄ W ZAMIAN W PODATKACH I DANINACH - w POlandi 10x więcej. I gdzie TU straty??

TobiWUJO

http://telecinema.tv/dumni-i-wsciekli-11969

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
maciekb80

Podobnie jak twoje komentarze.

ocenił(a) film na 9
GodFella

mowa

i_drink_your_milkshake

Ja nawet nie będę tykać tego lewackiego gówna.

Tylko Ruch Narodowy i KORWIN ! Reszta won.

Iselor

też jestem za Ruchem Narodowym ale film był świetny...
Nieważne kim jesteś ale za co walczysz...

ocenił(a) film na 8
iwona37

Chwalicie się tym, żeby wam współczuć?

Iselor

Fajnie, że popierasz faszystów. Przypominam, że ONR, które wchodzi w skład Ruchu "Narodowego" świętowało w 2009 roku powstanie faszystowskiej Słowacji, która w 1939 roku napadła razem z Niemcami na Polskę. Przypominam, że Młodzież Wszechpolska brata się z młodzieżówką neonazistów z NPD. Wreszcie przypominam, że neonaziści z NPD są zadziwiająco często chwaleni na stronach RN.
Wybitnie pro-polska partia :)

skalp_el

Oczywiście że pro-polska. Obecnie naszym wrogiem jest islam i ruskie, nie niemcy. Poza tym nie należę do RN tylko do KORWINu.

Iselor

"Obecnie" haha. Typowe, faszysta musi mieć wroga, bo inaczej nie jest w stanie funkcjonować. Rozumiem, że sprzeciwiasz się Korwinowi i RN, które to partie są pro-rosyjskie?
Jeszcze jedno, pro-polska jest dla ciebie partia, która jawnie wspiera NPD- neonazistowską partię postulującą rewizję granic do tych z czasów III Rzeszy? Pro-polska jest dla ciebie partia świętująca powstanie faszystowskiej Słowacji, która w 1939 roku napadła na nasz kraj? Miło.

skalp_el

Jako członek partii Korwina wiem chyba lepiej czy jesteśmy pro-rosyjscy czy nie. I nie, nie jesteśmy czarodziejski lewaku.

Iselor

O, "lewaku". No, no, zaczyna się standardowe pieprzenie o "lewactwie" :)
Widocznie nie wiesz jaki profil ma twoja własna partia. Nie dziwi mnie to. Zapewne nie jesteś jeszcze uprawniony do głosowania.
Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie? Boisz się?

skalp_el

Nie jestem członkiem RN więc co mam ci odpowiadać? Moja partia jako jedyna w Polsce ma profil prawicowy. Mam zaś wiek od dawna uprawniający do głosowania.

Iselor

Może i nie jesteś, ale nawołujesz do poparcia tej partii. Boisz się odpowiedzieć, że walnąłeś babola?
Dodatkowo nie wiesz, że twoja własna partia jest pro-putinowska i jeszcze piszesz. że "obecnie naszym wrogiem jest islam i ruskie" haha. A Partia Korwina jest typowo populistyczna. Nie macie nawet programu, tylko jakieś hasełka. "Program" KNP,który wcześniej widziałem to była jakaś parodia programu partyjnego. Dziś rozdzielenie na lewicę i prawicę jest tylko umowne. Ale skąd możesz to wiedzieć. Korwin mówi, że on jest jedyną prawicą i ty to łykasz :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Iselor

Korwin popiera Putina w jego zbrodniach, więc jest pro-putinowski i nie uznaje Rosji za wroga, co przecież stwierdziłeś. Gubisz się. Do tego robisz antyreklamę Korwinowi porównując go do zbrodniarzy :)
Aktualna partia Korwina, tak jak poprzednia NIE MA PROGRAMU. To co widzisz nie jest programem partyjnym, tylko pustymi, populistycznymi hasełkami. Nie masz widocznie pojęcia jak wygląda program partyjny, przykre.
Musisz być dumny, że popierasz kryptonazistów w postaci RN.

Iselor

W czym Putin czy Franco jest/był skuteczni? Obaj doprowadzili do zacofania gospodarczego swoich krajów i umieli jedynie likwidować opozycję.

skalp_el

Muszę cię zmartwić, od dawna jest powtarzane, że strony z końcówką .org są fałszywe, więc możesz sobie między bajki wsadzić te rewelacje o brataniu się RN z neonazistami. Sam Bosak całkowicie to odrzucał w którymś z wywiadów. Trzeba mieć nieźle sprany mózg, żeby myśleć, że organizacja, która 1 sierpnia na marszu w Warszawie śpiewa "jedna kula, jeden Niemiec" mogłaby współpracować z wyznawcami ludźmi, którzy doprowadzili do 4 rozbioru Polski.

Masz może gdzieś więcej informacji o świętowaniu rocznicy powstania tej Słowacji?

pawlodar_10

Nie wiem o jakich stronach piszesz, bo ja piszę o stronie Ruchu "Narodowego", na których partia NPD jest chwalona. Faktem jest także świętowanie przez ONR powstania faszystowskiej Słowacji. Wiadomo, że Bosak temu zaprzeczy, bo co innego ma powiedzieć? Całe to środowisko jest zakłamane. W telewizji pokazują się pod krawatem, zaprzeczają propagowaniu nienawiści na tle rasowym i etnicznym, co jest im zarzucane, ale wystarczy wejść na pierwsze lepsze forum sympatyków RN (ty napiszesz, że sfałszowane zapewne haha), by stwierdzić, że Bosak albo opowiada dyrdymały, albo żyje w innym świecie.

skalp_el

Co za pokraczne myślenie, co mają wspólnego sympatycy RN z tym, co mówią i jakie decyzje podejmują działacze partii? Jak sympatyk PO powie, że Che Guevara jest super, to znaczy, że partia go wychwala?

Jedyną i oficjalną stroną Ruchu Narodowego jest narodowcy2014. pl, powodzenia w znalezieniu tam czegoś wychwalającego NPD.

Z ONR-em nie łączą mnie żadne sympatie, więc się nie wypowiadam, tak tylko chciałem sprawdzić, czy to prawda, że tam byli.

pawlodar_10

Może i ciebie nie łączą sympatie z ONR, ale faktem jest, że ta organizacja świętowała powstanie faszystowskiej Słowacji, która w 1939 roku napadła razem z Niemcami na Polskę. A ONR tworzy Ruch "Narodowy".
Jeśli jeden, czy kilku sympatyków PO stwierdzi, że Guevara jest super, to nic nie będzie znaczyło. Jeśli tak stwierdzi kilkadziesiąt procent, to już jednak coś mówi o profilu tej partii.
A ja myślę, że ta strona to prawdziwe oblicze RN. Teraz partia się od niej odcina, na facebooku można znaleźć ostrzeżenia przed strona z końcówką org, ale tylko od pewnego czasu. Jako właściciel strony wpisany jest Bosak i nie są to informacje zaczerpnięte z tej strony. Myślę, że RN sam sobie strzelił babola tą stroną, działacze zauważyli, że za bardzo obnażyli na niej swój faszyzm :)

skalp_el

Przecież w wybitnych działaczach na tej stronie jest podawany... Korwin. Podpowiem, że narodowcy go za takiego bynajmniej nie uważają.

Nie wiem, jak wygląda strona NPD, bo dostęp jest zablokowany, ale doszukiwanie się podobieństwa w logach obu ugrupowań podchodzi już pod paranoję.

pawlodar_10

Jeszcze jedno, nie wiem czy to zamierzony zabieg, ale strona narodowcy2014 jest bliźniaczo podobna do strony NPD. Tak samo logo Ruchu "Narodowego" i NPD.