PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633098
8,4 98 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

10/10

ocenił(a) film na 10

mój ulubiony film.
Zwierciadło polskiego obywatela i jego paranoi.

ocenił(a) film na 10
katuniek

dokladnie, ogladajac ten film, zachowania ludzi, widze tych samych ludzi, których spotykam codziennie na ulicach, w szkole, w sklepie. Wlasnie w tym tkwi geniusz tego filmu, kazdy odnajduje w nim siebie.

ocenił(a) film na 8
katuniek

troche wyolbrzymione te paranoje ale prawdziwe

ziomster

Jasne, że wyolbrzymione. Na tym polega groteska!

ocenił(a) film na 9
katuniek

Dokładnie, dałem 9/10 - bardzo dobry ..dramat jakby na to nie patrzeć, poza kilkoma fajnymi tekstami nie ma w nim nic wesołego... szara rzeczywisctość jak h*j. pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
katuniek

Myślę że kondensacja treści wokól paranoii jest w sam raz proporcjonalna do stanu naszego społeczeństwa.

ocenił(a) film na 10
katuniek

nie sadze zeby to bylo zwierciadlo polskiego obywatela, raczej zwierciadlo nielicznych polskich obywateli - jeden z najlepszych filmow wszechczasow.

ocenił(a) film na 10
Ibrah

10/10. "nie sadze zeby to bylo zwierciadlo polskiego obywatela, raczej zwierciadlo nielicznych polskich obywateli " <-- Moim skromnym zdaniem, nie jest do odzwierciedlenie wszystkich Polaków, ale napewno około 70%. Świetny film. Genialne byly reklamy.

ocenił(a) film na 9
nikhatlak

70%? No, 80% i będzie zgoda:D. Ja dałem 9, bo rozumiem postawę i sytuację bohatera. Film był dosadny i złośliwy. A ja lubię takie.

ocenił(a) film na 10
blackgoat

wydaje mi sie, ze w filmie jest jasno nakreslone kim jest glowny bohater i do jakiej grupy spolecznej nalezy, wiec zadne 80% nie wchodzi tu w gre, ale moze z 30% (moze nawet mniej). jest z gatunku 'ludzi na wymarciu', wierzacych w jakies tam wyzsze idealy, chcacych wybic sie poza przecietnosc calej reszty, ktora go otacza, nie istnieje tylko po to, by konsumowac dobra materialne, ale jest uduchowiony, wrazliwy, duzo mysli, ma natrectwa swiadczace tez troche o perfekcjonizmie. niestety, jego zamiary sa niweczone przez bezsilnosc wobec wszechotaczajacego prymitywizmu, chamstwa, prostactwa, braku kultury, ludzi bezmyslnych, bezrefleksyjnych, pustych, glupich, biegnacych do sklepu po kolorowa gazetke, ktora ich oglupia jeszcze bardziej, myslacych tylko o kupieniu kolejnej rzeczy.

dla mnie to zestawienie indywidualisty z czlowiekiem masowym, ktory na dodatek nosi wszystkie wady przecietnego Polaka.

dlatego sadze, ze Kondrat reprezentuje moze z 30% Polakow, a cala reszta, z ktora sie sciera stanowi niestety przytlaczjaca wiekszosc

moze to troche dziwna interpretacja, ale ja to tak postrzegam

ocenił(a) film na 8
katuniek

Bardzo kontrowersyjny, ale prawdziwy.
Oglądałam go ze 100 razy. Można ten film uwielbiac albo nienawidziec.
Ja zdecydowanie uwielbiam.:)

ocenił(a) film na 9
katuniek

Paranoi? Chyba nerwicy.
Ten film to przerysowany (celowo, aby był łatwiej rozpoznawalny) obraz neurotyka.

ocenił(a) film na 8
katuniek

Ma swój urok to prawda. :)