PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633098
8,4 98 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

Ciekawy jestem argumentów dlaczego ten film jest różnie postrzegany. Moim zdaniem zależne jest to od dwóch przeciwstawnych mentalności.
Dla kogoś kto uważa świat w tym filmie za taką polską rzeczywistość będzie to dramat, natomiast dla ludzi z dystansem do życia będzie to komedia.
Moim zdaniem jednak jest to tak pretensjonalny, pełny przerysowania i wewnętrznej pustki reżysera dramat że aż wychodzi z tego komedia a nawet kabaret.

użytkownik usunięty
MistyczneWspomnienie

Komediodramat. Przerysowania są potrzebne - po pierwsze wnoszą dużo humoru, po drugie pokazują problemy i pewne aspekty w sposób bardziej wymowny, bez "owijania w bawełnę".

ocenił(a) film na 7

Dobrze napisane. Całkowicie się z tobą zgadzam

użytkownik usunięty
MistyczneWspomnienie

groteska. śmiech przez łzy

MistyczneWspomnienie

Dramat z elementami czarnego humoru.Ma swoje śmieszne momenty ale to jednak przede wszystkim dramat.

ocenił(a) film na 10
MistyczneWspomnienie

Gimbaza uważa ten film za kryniće qurw i ja perdole. Są też tacy, którzy uważają film za gorzką satyrę na to, co polskie i na nasz naród, ale to mniejszość

ocenił(a) film na 9
MistyczneWspomnienie

z wiekiem szala przechyla sie na strone dramatu. Kiedys bardziej mnie smieszyl, dzisiaj smuci. Bardzo zal mi glownego bohatera. To w sumie dobry, ale nieszczesliwy, przegrany, samotny czlowiek, nie akceptujacy i nie potrafiacy odnalezc sie w parszywej rzeczywistosci, uwiklany w rozne natrectwa i nawyki, ktore sa dla niego substytutem poukladania i bezpieczenstwa w jego zyciu, dajacym mu zludne poczucie kontroli nad wszystkim. Szczegolnie mocno poruszyl mnie monolog Adama gdy odbiera wyplate. To po prostu jedno z wielu kure.stw wobec ktorych czlowiek byl bezradny. Wlasciwie dalej jest. Jestesmy kowalami swojego losu, ale nie na wszystko mamy wplyw. Byc moze w innej rzeczywistosci Adas bylby zupelnie kims innym...

ocenił(a) film na 8
MistyczneWspomnienie

Dramat z elementami humoru...czyli rasowy przykład komediodramatu.