PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633158
8,3 75 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

Pewnie nie wielu wie, iż cierpi na pewny rodzaj nerwicy, a mianowicie - natręctwo, które posiada m.in. główny bohater filmu. Ciągła myśl o tym czy, aby na pewno zamknąłem drzwi, czy zawór od gazu jest przekręcony czy też nie. I ciągłe upawnianie się tego. To wszystko to nerwica!

Kilka innych przykładów, po których można rozpoznać tą przypadłość:
- chodzenie chodnikiem i deptanie przerw, czy też unikane ich deptania
- upewnianie sie ciągłe czy zakręciliśmy zawór gówny od gazu, np. przed snem
- wychodzenie z mieszkania/domu i upewnianie się czy, aby na pewno zamkneliśmy dokładnie drzwi

Sprawdzanie kilka razy czegoś, i upewnianie się i nie wierzycie w siebie, nie macie zaufania czy tez nie możecie się skupić na danej czynności.

Ja przykładwo potrafię przed snem wstać aż trzy razy aby upewnić się czy gówny zaw w łazience gazu jest zamknięty. Nie raz wracam się winda do góry, aby sprawdzić czy zamknąłem drzwi na klucz. Naprawdę jest to bardzo irytujące.

Załorze sie, że wielu użytkowników FW to ma!

negroz

Taka choroba to nerwica anankastyczna.
Ale to, że upewniamy się,czy zamknęliśmy drzwi nie jest objawem. Jest to całkowicie zdrowe i większość ludzi tak robi! Dopiero, gdy człowiek popada w przesadę np. uderza w drzwi z rozpędu, żeby sprawdzić, czy się nie otworzą, za każdym razem gdy wychodzi z domu - wtedy to objaw nerwicy. Nie mylmy z nią nawyków, nawet najbardziej irytujących.