PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633142
8,3 75 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

Oglądałem ten film już kilka razy, kiedyś była to dla mnie zwykła (choć bardzo dobra) czarna komedia. Gdy oglądam go teraz (jestem już dorosły) film nie bawi mnie już tak jak dawniej, a to dlatego że dostrzegam u siebie spore podobieństwo do głownego bohatera i mam podobne rozterki i spojrzenie na świat jak on. Nie mam nerwicy i "rytualnych" zachowań ale w wielu kwestaich jego zdanie pokrywa się z moim.
Film uświadomił mi jak bardzo młodzieńcze ideały i wzniosłe marzenia rozmijają się z brutalną rzeczywistością.

Najbardziej utkwiło mi w pamięci to co głowny bohater mówił o kształtowaniu swojego losu. Najważniejsze decyzje podejmujemy za młodu gdy jesteśmy głupi i nic o życiu nie wiemy. A potem przez resztę tego życia musimy płacić za nasze głupie błędy. Istny paradoks.

kronnos

nie jestem jeszcze dorosła , ale do dorosłości sie zbliżam . i mnie równiez to najbardziej utkwiło w pamieci . i uwarzam , ze on ma racje . decydowac w wieku 15 lat o dalszej nauce , ktora juz nas ukierunkowuje , a potem 18-19 lat wybierac np. studia . a co jesli wybiore zle i stane sie takim Adasiem ?