PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633098
8,4 98 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

Apeluję, do wszystkich, którzy oceniali ten film nisko, za nisko:

Film jest głęboki, nie jest zrobiony tylko dla śmiechu, chodzi tu o coś zupełnie innego niż tylko śmiech. Zrobiony świetnie! i inteligentnie! nie jest to głupie rzucanie przekleństwami - bo o takie filmy nie trudno. Ten, konkretnie ten film - ma śmieszyć ale i zmuszać do myślenia, nie zrozumieliście? NIE oceniajcie. Jeden z najlepszych Polskich filmów ostatnich lat. Podkreślam jeszcze raz - nie jest to głupkowata komedia.

Podzielacie moje zdanie - wpisujcie się.

ocenił(a) film na 10
Gabberdome

Zgadzam się z Tobą w 100%- tego filmu nie można oceniać tylko i wyłącznie jako komedii w której "rzuca się mięsem". Dla mnie był i będzie jedynym z najlepiej zrobionych polskich filmów, ale żeby go zrozumieć trzeba po prostu dojrzeć do pewnych spraw.

ocenił(a) film na 10
Tommy18

Humor w komedii jest jej celem, tu humor jest tylko środkiem przekazu.
Oglądałem ten film kilka razy (ostatnio jakiś rok temu), coraz mniej jest momentów, w których mogę się uśmiechnąć.
I oczywiście pozdrawiam kolegów z demotywatorów ;-p

ocenił(a) film na 9
N_Pietrow

Dlaczego tego filmu nie ma na liście top IMDB??? Przecież to arcydzieło.
Czyżby amerykańce nie oglądali polskiego kina???

ocenił(a) film na 10
lukasz_beta

Niestety nie ma, ale grunt że są wszystkie części American Pie (skądinąd śmieszne przy innych okazjach). :)

Przy oglądaniu Dnia Świra wiele razy płakałem... Wystarczy odrobina empatii, żeby zrozumieć że to nie wcale jest komedia, tylko naprawdę przejmujący dramat. Oby nikogo z nas nigdy nie spotkał taki los.

Ten film ma w sobie ogromny ładunek emocjonalny. Szczególnie przy scenach z op.28 nr 4 w tle. :)

ocenił(a) film na 8
Gabberdome

To fakt, to jest DRAMAT, nie komedia... Tzn. w odczuciu niektórych pewnie film jest komedią i to dobrą. Zwłaszcza młodzież. Jednak dorośli powinni zrozumieć, że reżyser chciał przedstawić DRAMAT człowieka, rutynę i powtarzalność życia. Przemyślcie to.

użytkownik usunięty
Gabberdome

otóż to - film owszem jest bardzo śmieszny ale i zarazem to dramat którym mogą choćby świadczyć te ciągłe przemyślenia głównego bohatera. Ten film żeby dobrze zrozumieć trzeba obejrzeć parę razę - a te wszystkie przekleństwa i absurdalne sceny mają swoje ukryte znaczenie bez których ten film nie byłby takim dziełem. Dla mnie film jest super.

ocenił(a) film na 9

Dla mnie jest film o człowieku, który nienawidzi swojego życia i wciąż ma sobie za złe wszystkie przegrane szanse (jak choćby pierwsza miłość czy nie zostanie profesorem na uczelni). Co zabawne to pewnie wytworzyło w nim te zrutinizowane fobie, które prawdopodobnie są jedyną rzeczą, która mu wyszła. Brzmi to dziwnie, ale myśle że właśnie te fobie trzymają go jeszcze w przy życiu choć są one dla niego skrytą udręką. Polska to nie miejsce, w którym można zaczynać wszystko od początku co chce pokazać reżyser. Albo Ci w życiu wyjdzie albo przeistaczasz się w takiego Miauczyńskiego.

ocenił(a) film na 9
Gabberdome

Masz rację, w naszej kinematografii nie wiele jest filmów o tak silnej egzystencjalnej tematyce. Właśnie zmieniłam swoją ocenę z 9 na 10:)

ocenił(a) film na 1
Gabberdome

Wychowałem się na Bergmanie i dla mnie ten film to przykład kryzysu polskiego kina. Dla mnie film bez jakiejkolwiek wartości, fatalnie zrobiony, wulgarny, niektórzy piszą o arcydziele, wolne żarty.

ocenił(a) film na 9
sieciowiec652

"Wychowałem się na Bergmanie", może pod Bergmanem albo obok??? Myślisz, że komuś tym zaimponujesz???? Jeśli nie dostrzegłeś w filmie żadnych wartości, to tylko pogratulować.

ocenił(a) film na 1
lukasz_beta

Film jest tak prymitywny, że przesłanie nie trudno zrozumieć, ale jest on skierowany do ludzi prymitywnych, którym głębsze wartości należy wbijać łopatą do głowy.