PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633098
8,4 98 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

Tą sceną w której Adaś Miałczyński wraz z synem odmawiają czasownik "to be". Nie rozumiem co jest takiego odkrywczego w tej scenie?? Ma może ona jakieś ukryte przesłanie?? Myślałem, że szlag mnie trafi jak słyszałem dzisiaj jakieś dwie"psiapsiółki" na cały autobus "odgrywały tę scenę"(średnia wieku 15-16(ale mogła mnie mylić tapeta).

ocenił(a) film na 2
kontousuniente

hmm...ja tylko się śmiałam z tej sceny i tyle...ale generalnie obejrzałam ten film do pierwszej reklamy i wyłączyłam TV...z początku ten film za bardzo koncentrował się na tych paranojach Adasia...mnie to osobiście zirytowało...no ale tytuł się zgadza...świr kompletny...

ocenił(a) film na 9
kontousuniente

A ja Ci powiem film jest genialny i przez swoje dialogi i monologi powinien być bardziej od 21 lat a nie od 16 jak to było wczoraj w TV

co do sceny o którą pytasz faktycznie była śmieszna i nic poza tym ale dzieciaki będą się nią zachwycać pokazywać i odgrywać dialog na forum publicznym dla zgrywu jak to się mówi, żeby zwrócić uwagę na siebie i sytuację wrzeszcząc na cały autobus:)

aa i właśnie nie wiem konkretnie w jakiej ale u Wojewódzkiego był kiedyś Misiek i właśnie wtedy pokazywał książkę do polskiego w której był ten dialog nie pamiętam dokładne dla której klasy ale był !!!!! to już jest dla mnie SZOK

ocenił(a) film na 8
kontousuniente

ja to odebrałam tak, że jak na tacy pokazane było pokazane ówczesne pokolenie tępych nastolatków, które nie mogą z siebie wykrzesać minimum wysiłku umysłowego.
no, może jeszcze zderzenie wymagającego, represyjnego ojca z dosyć obojętnym, może lekko zestresowanym synem...

ocenił(a) film na 7
kontousuniente

Scena jest rzeczywiście już "kultowa". Trochę tego też nie rozumiem. Wyobraźcie sobie, że kilka lat temu była odgrywana w moim gimnazjum przez dwie uczennice na akademii z okazji rozpoczęcia roku szkolnego. Notabene scenariusz całej akademii pisała nauczycielka. Ten dialog został żywcem ściągnięty z filmu, oczywiście z pominięciem przekleństw;p