PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633142
8,3 75 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

Ponieważ mi się nudzi proponuję coś w rodzaju plebiscytu/zabawy. Jeżeli komuś nudzi się tak jak mnie to niech wypisze od 2 do 8 swoich ulubionych scen/momentów/sekwencji z filmów. Kryterium doboru sceny dowolne: wzruszająca, straszna, zatrważająca, zaskakująca, zabawna itp. Wpisujcie tytuł filmu i krótki opis sceny. Moje propozycje:
1. Amadeusz - rozmowa Antonio Salieriego z księdzem gdy opowiada jak powziął decyzje o zabójstwie Mozarta (w tle muzyka z Don Giovanniego)
2. Dzień Świra - rozmowa Adasia Miałczyńskiego z sąsiadem nad bałtykiem
3. Pulp Fiction - (tam każda scena jest kultowa;P) ale stawiam na scenę gdzie Vincent strzela murzynowi w głowę w aucie:)
4. Łowca Jeleni - gra w rosyjską ruletkę
5. Zapach kobiety - kolacja u krewnych a dokładniej rozmowa pułkownika z bratankiem (coraz bardziej gasnące "HUAA" Pacino... mistrzostwo)
6. Ojciec chrzestny - chrzciny pod koniec filmu (kultowa scena)
7. ZŁO - końcówka gdy Erik stawia się wreszcie ojczymowi
8. Hannibal - gdy Lecter wyrzuca Pazziego z balkonu rozcinając mu brzuch... a ściślej mówiąc jego przyjacielska rozmowa tuż przed tym :)

Mógłbym wymieniać jeszcze wiele kultowych, zapadających w pamięć scen ale co za dużo to nie zdrowo. Czekam na wasze propozycje.

ocenił(a) film na 9

1. Pulp Ficiton - scena w samochodzie z Vincentem i muszynem, scena w domu Jimmiego
2. Dzień świra - rozmowa Adasia z synem
3. Król Lew - śmierć Mufasy(taka wzruszająca..)
4. Ojciec Chrzestny - chrzciny, moment kiedy Michael Corleone załatwia swoje sprawy
5. Skazani na Shawshank - ucieczka Andyego z więzienia
6. Leon zawodowiec - końcówka, śmierć Leona.

Jest oczywiście wiele wiele innych i dużo czasu by zajeło by wszystkie wymieniać :)

ocenił(a) film na 10

Na początek chce zaznaczyć, że temat ten jest baaaardzo szeroki i niemal niewyczerpalny. Często ciężko nam wskazać 10 najlepszych filmów, a co dopiero rozdrabniać się na poszczególne sceny i to wliczając wszystkie gatunki. Ale OK. Co do wcześniejszych propozycji z wieloma się zgadzam, więc nie będę ich powtarzał, dorzuce tylko kilka moich, które przychodzą mi na myśl. kolejność przypadkowa ;p

1) Stowarzyszenie Umarłych Poetów - Scena końcowa "Mój kapitanie"
2) Braveheart - Gibson zagrzewający do boju "Mogą odebrać nam życie, ale nigdy nie odbiorą nam wolności"
3) Zapach kobiety - Tango mistrza Pacino
4) Ostatni Mohikanin - Pościg i walka w górach
5) Bękarty Wojny - Pierwsza scena poszukiwania żydów, oscarowy Waltz
6) Chłopcy z ferajny - Joe Pesci, "jestem dla Ciebie zabawny?"
7) Na zakręcie - Walken wyznaje prawdę synowi
8) Patch Adams - Willams czyta wiersz nad grobem ukochanej
9) Misja - Irons gra muzykę Morricone dla Indian
10) Tańczący z wilkami - Costner tańczy wokół ognia (klimatyczne)
11) Skazany na bluesa - Wykonanie List do M. w trakcie przesłuchań
12) Okup - Gdy Gibson mówi porywaczom, żeby się pocałowali w dupę i nie dostaną kasy

No to takie mi przyszły do głowy, a jest ich jeszcze wiele wiele więcej i to wcale nie gorszych a może i lepszych :)

ocenił(a) film na 10
radwan88

Właśnie obejrzałem "Buntownika z wyboru" i choć widziałem ten film wcześniej to nie pamiętałem sceny, która powinna się tu znaleźć.

A mianowicie gdy Williams w gabinecie mówi Damonowi, że "to nie jego wina".